.

Site map : ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός 
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ από την Συνεδρίαση στις 17/3/2006

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΕ΄

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2006



../..



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τα "30 Χρόνια από το Σύνταγμα του 1975" καθώς και στους λοιπούς χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα πέντε μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί καθηγητές από το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης.

Η Βουλή τους καλωσορίζει από την ωραία Κρήτη και τους εύχεται καλές σπουδές!

(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη

ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ



Θα συζητηθεί η υπ' αριθμόν 48/16.2.2006 επερώτηση των Βουλευτών κυρίας Αλέκα Παπαρήγα, κ. Νικολάου Γκατζή, κυρίας Λιάνας Κανέλλη, κ. Ορέστη Κολοζώφ, κ. Παναγιώτη Κοσιώνη, κυρίας Βαρβάρας Νικολαϊδου, κυρίας Ελπίδας Παντελάκη, κ. Σταύρου Σκοπελίτη, κ. Αντωνίου Σκυλλάκου, κ. ’γγελου Τζέκη, κ. Δημητρίου Τσιόγκα και κ. Γεώργιου Χουρμουζιάδη προς τον Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα του αθλητισμού.

Ο Γραμματέας του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτριος Ρέππας ορίζει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Απόστολος Σταύρου ορίζει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών κ. Σκυλλάκος.



ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, η Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός είναι κατά τη δική μας γνώμη, αλλά και όχι μόνο, γιατί νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε, κομμάτι της πολιτιστικής ανάπτυξης και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Επίσης δεν νομίζω ότι εύκολα μπορεί να αμφισβητηθεί -άλλο τι γίνεται στην πράξη, γιατί στην πράξη αμφισβητείται, ενώ θεωρητικά όχι- ότι η Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός συνδέονται στενά με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και τη ψυχική ισορροπία ιδιαίτερα των νέων αλλά και όλου συνολικά του πληθυσμού.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε είναι σωστό αυτό που λέμε εμείς ότι είναι δικαίωμα του κάθε Έλληνα εργαζόμενου ή μη, μικρότερου ή μεγαλύτερου να αθλείται και να συμμετέχει στη Φυσική Αγωγή, υπηρεσίες που πρέπει να τις παρέχει αφειδώς, πλούσια, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες το κράτος. Αυτή είναι η λογική, επειδή είναι αυτονόητα ορισμένα πράγματα. Εκείνες δε οι δυνάμεις που άλλα εφαρμόζουν στην πράξη, έχουν θεσμοθετήσει και έχουμε συμφωνήσει και εμείς σ' αυτό, ακόμη και στο Σύνταγμα που υπάρχουν σχετικές διατάξεις και μιλάνε ουσιαστικά ότι το κράτος οφείλει να πάρει μέτρα για τη Φυσική Αγωγή και την άθληση. Βεβαίως και αυτή η διάταξη, όπως και άλλες συνταγματικές διατάξεις είναι ευχολόγια. Στην πράξη δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για να έχουν ουσιαστική αξία. Την πράξη βέβαια την καθορίζουν οι κυβερνήσεις, τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έχουν βαρύτατες ευθύνες για το πώς αντιμετωπίζεται και αυτός ο ευαίσθητος τομέας που έχει σχέση με τη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό.

Τα στοιχεία τα οποία θα παρουσιάσουν και οι συνάδελφοί μου Βουλευτές, αλλά και που συγκεντρωτικά θα παρουσιάσω εγώ, δείχνουν ακριβώς αυτό που είπα πριν, τις μεγάλες ευθύνες που υπάρχουν.

Πρώτο ζήτημα, υποδομές: Τι γίνεται με χώρους άθλησης; Ελάχιστοι χώροι άθλησης και όσον αφορά τα σχολεία και όσον αφορά τους χώρους άθλησης που ανήκουν στους δήμους και στον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούνται τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Εξοπλισμός: Πεπαλαιωμένος και ελάχιστος.

’λλα εποπτικά μέσα: Σχεδόν τίποτα.

Γυμναστές, εξειδικευμένο προσωπικό. Ελάχιστοι και πολλοί από αυτούς με σχέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, έκτακτο προσωπικό κ.λπ. Γιατροί που χρειάζονται για να παρακολουθούν, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια, για την υγεία και ακόμη και για τη ζωή των αθλουμένων, δεν έχουμε σχεδόν καθόλου. Μάλιστα για τους χώρους μπορώ να πω, έχουν γίνει λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και μια σειρά αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά υπήρχαν και παλιότερα, που στο μεγαλύτερο βαθμό όμως αξιοποιούνται από επαγγελματικά σωματεία και όχι από τα ερασιτεχνικά σωματεία. Ό,τι περισσέψει για τα ερασιτεχνικά σωματεία και να τα λύσουν εκ των ενόντων τα προβλήματά τους. Στις υποδομές λοιπόν είμαστε αν όχι στο μηδέν, λίγο πάνω από το μηδέν σε σχέση με τις ανάγκες πάντα. Και να μη μιλήσουμε γι' αυτά τα ολυμπιακά στάδια, στα οποία δεν θα μπει ποτέ το παιδί της γειτονιάς και τα οποία αξιοποιούνται ή θα αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, με τη λογική της επιχειρηματικότητας.

Δεύτερο ζήτημα, προγράμματα. Ανταποκρίνονται στις ανάγκες, μπορούν να ασκήσουν οι νέοι μας αυτό το δικαίωμα που λέμε με μια, δυο, τρεις ώρες την εβδομάδα αθλητισμό ή Φυσική Αγωγή, που τους δίνουν μια μπάλα μπάσκετ ή βόλεϊ και τους λένε "παίξτε να περάσει η ώρα"; Αυτό είναι η Φυσική Αγωγή;

Θα έπρεπε κανονικά το πρόγραμμα πέρα από τις δυο, τρεις ώρες να συνεχίζεται και το απόγευμα με την παρουσία των γυμναστών, ανάλογα με το τι χρειάζεται το κάθε παιδί, όλοι να βελτιώνουν την κατάστασή τους στη Φυσική Αγωγή και στην υγεία τους, να προοδεύουν οι πάντες και όχι να επιλέγονται μόνο οι καλοί για να παρουσιάσει καλή εικόνα το σχολείο και να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα.

Ποια είναι τα προγράμματα στα πανεπιστήμια και πόσοι φοιτητές συμμετέχουν; Ελάχιστοι. Τι γίνεται στο στρατό από οργανωμένο αθλητισμό; Τίποτα σχεδόν. Είναι επαρκή τα προγράμματα που έχουν σχέση με τα άτομα με ειδικές ανάγκες; Και μόνο τους επίσημους πίνακες να διαβάσετε θα δείτε ότι κάποια τμήματα και κάποιες εκατοντάδες περιπτώσεις μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα προγράμματα. Μιλάω για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

’ρα και από άποψη προγραμμάτων -άμα δείτε και τα οικονομικά που δίνονται σε σχέση παραδείγματος χάρη με τον αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή που παρέχουν οι ΟΤΑ, τον αθλητισμό για όλους- ουσιαστικά πρόκειται για στασιμότητα στα κονδύλια που δίνονται γι' αυτά τα προγράμματα. Στα προγράμματα λοιπόν και εκεί δίνεται λίγο παραπάνω από το μηδέν.

Τι γίνεται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό; Τρία χρόνια το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έδωσε φράγκο, δεν έδωσε αυτά που χρωστούσε. Ήταν γραμμένα στον προϋπολογισμό, αλλά δεν δόθηκαν. Η Νέα Δημοκρατία πληρώνει αυτά που έχει αναλάβει από τον προϋπολογισμό, αλλά είναι μειωμένα κατά 30% σε σχέση με αυτά που ήταν καταγραμμένα και μη υλοποιημένα τα προηγούμενα χρόνια.

Πώς τα βγάζουν πέρα οι πέντε-έξι χιλιάδες αθλητικοί σύλλογοι; Εκ των ενόντων, με εράνους, με χορούς, με το να ζητιανεύουν και με το να βάζουν και αναγκαστική συνδρομή ή συμμετοχή των γονέων ή των ίδιων των παιδιών, των νεαρών που αθλούνται σε αυτά τα σωματεία. Ουσιαστικά είναι και ελεημοσύνη και έμμεση ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση αυτό που γίνεται. Γιατί γίνονται όλα αυτά; Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, η χρηματοδότηση είναι όχι απλώς λειψή, αλλά ελάχιστη. Ένα πολύ μικρό τμήμα των αναγκών καλύπτει αυτή η χρηματοδότηση.

Η δική μας η άποψη είναι ότι η χρηματοδότηση πρέπει να είναι στο σύνολό της από τον κρατικό προϋπολογισμό, να παρέχονται εντελώς δωρεάν αυτές οι παροχές αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής, σύμφωνα με αυτά που οι απαιτήσεις λένε, ιδιαίτερα οι νέοι να έχουν αυτές τις δυνατότητες, αλλά και το σύνολο του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας, διότι αυτό σημαίνει καλύτερη υγεία και σωματική και ψυχική.

Ποια είναι η απάντηση σε αυτήν την απαίτηση, για να θεωρηθεί δικαίωμα ο αθλητισμός και η Φυσική Αγωγή, η απάντηση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και από τη σημερινή Κυβέρνηση; Εμπορευματικοποίηση, επιχειρηματικότητα, λογική της ανταποδοτικότητας. Σε όλα τα επίπεδα αυτό προωθείται: Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε., επιχειρήσεις, οι οποίες παίρνουν και γενναία χρηματοδότηση με την απαλλαγή από τα χρέη -με επανειλημμένες τροπολογίες στη Βουλή- παίρνουν γήπεδα και χώρους άθλησης για μακρά χρονικά διαστήματα, χρηματοδοτείται η κατασκευή τους, ενισχύονται, απαλλάσσονται από χρέη και προς τρίτους π.χ. με το άρθρο 44 ή με διάφορα κολπάκια νομικής φύσης. Οι πιστωτές δεν θα τα πάρουν ποτέ και πολλά σωματεία τα οποία είναι στη θεωρία, τυπικά δηλαδή, ερασιτεχνικά μετατρέπονται κατά βάση σε επαγγελματικά.

Τι γίνεται με τον Πανελλήνιο, που ο Πρόεδρός του είναι και Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε.; Υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά εκεί, αλλά πληρώνουν για να συμμετέχουν! Και χρησιμοποιείται και προσωπικό, γυμναστές χωρίς ασφάλιση! Οι περισσότεροι είναι χωρίς ασφάλιση! Ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. είναι εκεί πέρα!

Οι κυβερνήσεις τα έχουν καλά με τους μεγαλοπαράγοντες, οι οποίοι είναι και μεγαλοεπιχειρηματίες. Και μπορεί να μη βγάζουν χρήματα από τον αθλητισμό -δεν ξέρω αν βγάζουν ή αν χάνουν- αλλά ότι διευκολύνεται η επιχειρηματική δραστηριότητά τους, διότι το προφίλ τους δυναμώνει και αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ, αυτό είναι σίγουρο. Και ανέχονται οι κυβερνήσεις -και η σημερινή- και εκείνους τους παράγοντες που δεν είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά είναι άνθρωποι της νύκτας και έχουν δεσμούς άνομους -επιτρέψτε μου, για να μην πω τίποτα χειρότερο- και είναι γνωστοί σε όλη την κοινωνία για το τι επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν καζίνο, νυκτερινά κέντρα κ.λπ.. Για τους πρώτους, τους μεγαλοπαράγοντες, τους καθ' εαυτό επιχειρηματίες, υπάρχει πλήρης σεβασμός και για τους δεύτερους ανοχή, στο όνομα της επιχειρηματικότητας, στο όνομα του επαγγελματικού αθλητισμού!

Πέρα από αυτά, ποιες είναι οι συνέπειες; Χουλιγκανισμός και βία, ντόπινγκ, τζόγος. Αυτά είναι τα πρότυπα για τη νεολαία μας; Βεβαίως, το ζήτημα της βίας είναι ευρύτερο και εξελίσσεται αρνητικά και σε άλλες κοινωνίες πιο "προχωρημένες" από εμάς -Ηνωμένες Πολιτείες- και βεβαίως η εγκληματικότητα και οι συμμορίες κ.λπ. επεκτείνονται και σε γειτονιές και στην Ελλάδα. Αλλά αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο, διότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες των Π.Α.Ε. και των Κ.Α.Ε. θέλουν ιδιωτικούς στρατούς και ενθαρρύνουν ή συγκαλύπτουν αυτά τα φαινόμενα.

Ποια είναι τα μέτρα που παίρνετε; Κάποια μέτρα που πήρατε δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Στο ζήτημα του ντόπινγκ: Η λογική του πρωταθλητισμού και του αθλητισμού "βιτρίνα" και η ένταση που οι επιχειρηματίες της βιομηχανίας του αθλητισμού θέλουν να προβάλουν και να έχουν κέρδη πρωταθλητές και νίκες και τρόπαια, αυτό δίνει τροφή στο ντόπινγκ! Γι' αυτό και δεν υπάρχουν και οι απαραίτητοι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας ούτε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. ούτε και τώρα! Στοιχειώδεις μηχανισμοί ελέγχου δεν υπάρχουν και συγκαλύπτονται και φαινόμενα, για να μην χαλάσει η εικόνα της Ελλάδας, της ισχυρής Ελλάδας! Αυτό γίνεται με το ντόπινγκ.

Το ίδιο προωθείται και με τον τζόγο. Αν δεν κάνω λάθος, πέρα από το ΠΡΟΠΟ, υπάρχει ήδη στα στοιχήματα η προοπτική να μπει και το ποδόσφαιρο, ξεχωριστά που υπάρχει και άλλου είδους τζόγος πάλι με το ποδόσφαιρο και με τον αθλητισμό. Αυτά είναι τα ιδανικά για τους νέους μας, για την κοινωνία μας; Ο τζόγος δεν οδηγεί και στη συναλλαγή και στα στημένα παιχνίδια και στην ανοχή της διαφθοράς συνολικότερα;

Η εμπορευματικοποίηση και η ιδιωτικοποίηση, η επιχειρηματικότητα προχωρά και προς τα κάτω. Αυτό γίνεται με τη λογική της ανταποδοτικότητας. Δεν δίνω χρήματα ή δεν δίνω επαρκή χρήματα στο ερασιτεχνικό σωματείο. Αναγκάζεται το σωματείο, όταν και η διοίκησή του έχει ελαστική αντίληψη, να ζητά λεφτά από τους γονείς των αθλουμένων, από τις οικογένειες των αθλουμένων, να τρέχει να βρίσκει σπόνσορες επιπέδου γειτονιάς, οι οποίοι παίζουν ρόλο. Και όλη αυτή η προβολή από τις εφημερίδες, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του πρότυπου του επαγγελματικού αθλητισμού με όλα τα υπόλοιπα, τζόγος, βία, χουλιγκανισμός, διαχέονται από πάνω προς τα κάτω και φθάνουν και μέχρι τα ερασιτεχνικά σωματεία και διαχέονται τελικά σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα.

Ποια είναι η πολιτική και των δύο κομμάτων; Και εσείς τώρα που κυβερνάτε έχετε τις δικές σας ευθύνες. Αθλητισμός υψηλών επιδόσεων με κάθε μέσο, νίκη και τρόπαια. Αυτά κατ' αρχήν τα θέλουν οι σπόνσορες, οι εταιρείες που ασχολούνται με τον αθλητισμό, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θέλουν μεγαλύτερες διαφημίσεις, θέλουν ήρωες, θέλουν νικητές.

Και η ισχυρή Ελλάδα πώς θα αποδειχθεί, αφού δεν αποδεικνύεται σε επίπεδο οικονομίας ή σε επίπεδο διεθνών σχέσεων; Γιατί μικρή είναι η Ελλάδα και δεν πάει και καλά. Αλλά θέλουμε να πάρουμε το τάδε κύπελλο στο ποδόσφαιρο ή να βγάλουμε τους τάδε Ολυμπιονίκες. Αθλητισμός βιτρίνας, λοιπόν, με όλα τα συνεπακόλουθα. Αυτή είναι η λογική των κυβερνήσεων και της σημερινής και των προηγούμενων.

Υπάρχουν δύο λογικές, δύο πολιτικές: Ή θα βλέπεις τη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό σαν δικαίωμα που θα παρέχεται δωρεάν με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό για όλους και για τους νέους και για τις μεγαλύτερες ηλικίες ή θα θεωρηθεί εμπόρευμα, όπως γίνεται στην πράξη και θα οδηγούμαστε στη λογική όχι μόνο της εμπορευματοποίησης, αλλά και της ανταποδοτικότητας, που είναι η πιο ήπια μορφή του ίδιου φαινομένου.

Δεύτερον, στόχος θα είναι ο αθλητισμός για να υπάρξει βελτίωση του σώματος, εξασφάλιση της υγείας, της ψυχικής ισορροπίας, δηλαδή μαζικός, λαϊκός αθλητισμός για όλο τον πληθυσμό της χώρας, ώστε να βελτιώνεται η φυσική τους κατάσταση, η υγεία τους, οι δεξιότητες των νέων ή στόχος θα είναι ο πρωταθλητισμός; Εμείς λέμε ότι στόχος θα είναι η βελτίωση και η Φυσική Αγωγή για όλους. Όλοι πρέπει να βελτιώνουν την υγεία και τις αποδόσεις τους. Τότε κρίνεται αν πραγματικά μπορούν ή δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα όλοι οι Έλληνες στη Φυσική Αγωγή και στον αθλητισμό. Κι εκεί πέρα μέσα μπορούμε να προσθέσουμε και πολλά άλλα ζητήματα.

Η άλλη λογική, την οποίαν απορρίπτουμε, είναι η λογική του στείρου πρωταθλητισμού που εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, όπως ανέφερα και προηγουμένως. Εμείς δεν είμαστε ενάντια στον πρωταθλητισμό. Αλλά όχι να γίνεται με αυτό τον τρόπο. Εάν έχουμε μαζικό αθλητισμό, εάν έχουμε γήπεδα, εάν έχουμε γυμναστές, εάν διευρυνθεί η βάση αυτών που αθλούνται, θα βγουν πολύ περισσότερα ταλέντα απ' αυτά που βγαίνουν τώρα. Στη βάση αυτή θα εμφανιστούν και καινούργιοι πρωταθλητές και θα έχουν πιο μαζικό χαρακτήρα. Έτσι αντιμετωπίζεται το θέμα του πρωταθλητισμού στη σωστή βάση.

Τελειώνω με το εξής:

Για τα πρότυπα που δημιουργούμε: Η δικιά μας η άποψη είναι ότι αν πάμε σε όσα είπα πριν, ότι δηλαδή ο αθλητισμός είναι δικαίωμα, ότι πρέπει να χρηματοδοτείται, ότι πρέπει να γίνεται δωρεάν, ότι αφορά όλο τον πληθυσμό και όχι το ποιος θα γίνει πρωταθλητής, αλλά το πώς θα βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, τότε εύκολα μπορούν να προωθηθούν και άλλα πράγματα: η λογική της άμιλλας, του πραγματικού συναγωνισμού και όχι του ανταγωνισμού, του να νικήσω πάση θυσία πατώντας επί πτωμάτων. Αναπτύσσεται η λογική της αλληλεγγύης, της μη διάκρισης ανάλογα με το φύλο, ανάλογα με την εθνικότητα. Αναπτύσσεται σ' αυτή τη λογική τη δικιά μας η πάλη κατά των ναρκωτικών, η πάλη για την ειρήνη, η πάλη για σωστό περιβάλλον. Με την άλλη λογική αυτό που προωθείται είναι ο ατομισμός, ο σκληρός ανταγωνισμός μέχρις εσχάτων, η συναλλαγή, το ντόπινγκ και άλλες μέθοδοι, παράνομες ή ημιπαράνομες, για να επικρατήσει κάποιος. Και το ιδανικό αυτής της λογικής είναι πώς θα πλουτίσει, πώς θα γίνει επαγγελματίας, πώς θα αναδεχθεί. Υπάρχει η λογική του ωφελιμισμού, του ατομισμού. Εμείς είμαστε με την πρώτη λογική, εσείς είστε με τη δεύτερη.

Για όλα αυτά τα ζητήματα σας επερωτούμε και θέλουμε να σας ακούσουμε.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Σκυλλάκο. Σας ενημερώνω ότι απομένουν για τη δευτερολογία σας πέντε λεπτά.

Το λόγο έχει ο επερωτών συνάδελφος κ. Νικόλαος Γκατζής.



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Βουλευτές, είναι κοινά αποδεκτό ότι το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο της γειτονιάς είναι η βάση του αθλητισμού. Σ' αυτό αναπτύσσεται ο αθλητισμός ακόμη και των υψηλών επιδόσεων, παρά το ότι όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις απαξιώνεται στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης. Το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο της γειτονιάς είναι η κυψέλη στέγασης και άθλησης των νέων, κυρίως των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω ότι τα 6.000 ερασιτεχνικά σωματεία στη χώρα, που λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο και το μεράκι των συμπολιτών μας, δίνουν διέξοδο και άθληση σε εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά, κυρίως όπως είπα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Θα ήθελα ακόμη να πω, κύριε Υπουργέ, ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία από την πολιτική που ασκείται και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τη σημερινή, από τον οικουμενικό μαρασμό, στον οποίον το έχετε οδηγήσει, βγάζουν στη γειτονιά δίσκο, όπως είπε προηγουμένως και ο Εισηγητής μας, αναζητούν το μικρό Βαρδινογιάννη, το μικρό Κόκκαλη της γειτονιάς για να στηρίξει τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του σωματείου.

Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, που από το 1997 εφαρμόστηκε στη χώρα μας και με τα πρότυπα που λανσάρει, δεν περιορίζεται μόνο στα μεγάλα σωματεία, κύριοι συνάδελφοι. Έχει αντίκτυπο σε όλα τα επίπεδα, την επιβάλλει η αντιλαϊκή πολιτική εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, η προπαγάνδα, η διαφθορά, η βία, η κατασκευή ειδώλων, που είναι καθημερινό υλικό πλύσης εγκεφάλων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Ασφυκτιά το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο.

Τι κάνουν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις; Να σας πω τι γίνεται στην περιοχή μου. Αυτή είναι μια μικρή εικόνα του τι γίνεται για τα 6.000 ερασιτεχνικά σωματεία: Από τα 90 σωματεία, που υπάρχουν από το 1998 ως το 2004, δεν έχουν πάρει δεκάρα, κύριε Υπουργέ. Πήραν ελάχιστα χρήματα το 2005. Και αν φανταστείτε ότι για αυτά τα 6.000 σωματεία η χρηματοδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό - όπως τουλάχιστον αναφέρεται στον Προϋπολογισμό του 2006- είναι μόλις 25 εκατομμύρια, τότε καταλαβαίνετε τι αντιστοιχεί σ' αυτά τα ερασιτεχνικά σωματεία. Και πολλά από τα παιδιά που πηγαίνουν σε αυτές τις ομάδες της γειτονιάς είναι υποχρεωμένα πολλές φορές να αγοράσουν και τα παπούτσια και τις στολές τους. Έτσι, αγοράζουν μόνο τα παπούτσια και παίζουν με το σωβρακάκι που τους ράβει η μαμά ή η γιαγιά.

Δεν έχει υποχρέωση το κράτος απέναντι σ' αυτά τα παιδιά, στη νεολαία; Δεν οφείλει να τους παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για το έργο του αθλητικού σωματείου και για το γενικότερο κοινωνικό ρόλο που παίζει σήμερα αυτό το σωματείο της γειτονιάς; Κατά την άποψή μας πρέπει να καλύπτει όλα τα έξοδα με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό Προϋπολογισμό, για να βρίσκονται μακριά από την εκμετάλλευση, τους σπόνσορες και τους επιχειρηματίες, με συμβολική μόνο συμμετοχή των μελών.

Ένα άλλο θέμα, κύριε Υπουργέ, είναι ο εκδημοκρατισμός αυτών των σωματείων, ο εκδημοκρατισμός του θεσμικού πλαισίου, κάτι που το έχουμε θέσει κατ' επανάληψη. Τι γίνεται με τα σωματεία; Τα περισσότερα απ' αυτά είναι κλειστά, σφραγίδες. Δεν δίνουν τη δυνατότητα να εγγραφούν άλλα μέλη. Πρέπει να κυριαρχήσει το σύστημα της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα σε όλη την κλίμακα του αθλητισμού.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα πάρω δύο λεπτά από τη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε, αν δεν προλάβω. Πιστεύω όμως να προλάβω.

Θα πρέπει επίσης το κράτος να παρέχει υποδομή. Το είπε και ο κ. Σκυλλάκος. Θα πρέπει να παρέχει γήπεδα, προπονητές, γιατρούς, όργανα, λειτουργικές δαπάνες, κ.λπ.

Η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε, όπως γενικότερα εντάσσει τα πάντα στην ελεύθερη αγορά κι έχει ωθήσει και τον αθλητισμό, δεν μπορεί να δώσει λύση και διέξοδο στα μεγάλα και καυτά λαϊκά κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι και ο αθλητισμός. Χρειάζεται μιαν άλλη πολιτική. Χρειάζεται οι νέοι να καταλάβουν ότι αγαθά, όπως η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, που από δικαίωμα γίνονται εμπόρευμα, θα αλλάξουν μόνο με την αλλαγή συσχετισμών, με ριζικές αλλαγές στην πολιτική. Γι' αυτό νομίζουμε ότι οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που έχουν καταντήσει το ποδόσφαιρο εμπόρευμα, είναι τεράστιες, μεγάλες. Και θα πρέπει η νεολαία, όπως και οι γονείς, να δει πού οδηγεί αυτή η πολιτική και τι πρέπει να πράξουν.

Ευχαριστώ.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Η κ. Παντελάκη έχει το λόγο.



ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, οι ανάγκες για Φυσική Αγωγή και αθλητισμό μεγαλώνουν λόγω των συνθηκών ζωής, λόγω των γενικότερων προβλημάτων που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο που ζει μέσα στην ασφυκτική ζωή των μεγαλουπόλεων. Οι ανάγκες από τη μια μεριά μεγαλώνουν αλλά από την άλλη μεγαλώνουν και οι δυσκολίες να συμμετάσχει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με τον ελεύθερο χρόνο και παράγοντες που αφορούν την ψυχική διάθεση του εργαζόμενου, του άνεργου, τα ασφυκτικά οικονομικά τους προβλήματα που τον συνθλίβουν. Έτσι, δυσκολεύεται να έχει μια θετική στάση ακόμη και αν υπήρχε η δυνατότητα να κάνει χρήση αυτών των προϋποθέσεων.

Κυρίως όμως είναι πολιτικό ζήτημα και θέμα πολιτικών προϋποθέσεων. Με το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο εμείς δεν κάνουμε την επερώτηση για να εγκαλέσουμε την Κυβέρνηση γιατί δεν είναι δικαίωμα ο αθλητισμός. Δεν είναι δικαίωμα ούτε το να έχεις εργασία ούτε το να έχεις μόρφωση. Το επίκεντρο της πολιτικής σας είναι μόνο το δικαίωμα στον εργαζόμενο να επιλέξει να παραιτηθεί από όλα του τα δικαιώματα. Αυτό ζητά η κυρίαρχη πολιτική αντίληψη.

Εμείς θέτουμε συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία ο κύριος Υπουργός πρέπει να τα λύσει. Καταρχήν θα αναφερθώ στο ζήτημα που αφορά τα προγράμματα άθλησης για όλους. Είναι ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει από το 1990. Υπό μία έννοια αφορά όλο τον πληθυσμό αλλά δεν αφορά τα σχολεία και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αυτό το πρόγραμμα από τότε που ξεκίνησε έχει μια διακύμανση στη χρηματοδότησή του. Καταρχήν ο αθλητισμός για όλους δεν αφορά όλους. Αφορά μόνο ένα δείγμα του πληθυσμού, λίγους, που στις περισσότερες κατηγορίες πληρώνουν. Μιλώ για τα παιδιά που παρακολουθούν μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβηση κ.λπ.. Όμως η δημόσια δαπάνη συρρικνώνεται σταδιακά και γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας. Δηλαδή η εμπορευματοποίηση σπάει κόκκαλα σε ένα χώρο που κατ' εξοχήν η νεολαία δικαιούται να τον απολαμβάνει δωρεάν.

Ακόμη η ψυχή αυτής της προσπάθειας που είναι οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής απαξιώνονται πλήρως. Αυτό είναι δείγμα του τι επιδιώκετε. Από την μία έχουμε 1969 καθηγητές Φυσικής Αγωγής για το 2004-2005 για όλη τη χώρα με εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Πληρώνονται 5,5 μεικτά και έχουν δουλειά μέχρι 8 μήνες. Και άντε πάλι απ' την αρχή. Και όσον αφορά τα άτομα με αναπηρίες γι' αυτούς έχουμε 174 άτομα. Τα 1969 άτομα που είναι στο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία έχουν μια αντιστοιχία 4 έως 5 άτομα κάθε 100.000. Για να καταλάβετε, λοιπόν, τι συζητάμε.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση το 1990 η συμμετοχή των ατόμων ήταν 67.719 άτομα με κόστος 5,6 εκατομμύρια ευρώ με διακυμάνσεις όλα αυτά τα χρόνια. Μετά το 2001-2003 δεν υπήρχε καθόλου χρηματοδότηση από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Το 2004 υπήρξε χρηματοδότηση 5.045.555 ευρώ. Το 2000-2001 αθλούνταν 115.000 άτομα σε αυτά τα προγράμματα. Αυτή είναι η τάση από τη μια πλευρά. Η συμμετοχή αυτών των προγραμμάτων στους 900 δήμους και στις 133 κοινότητες είναι 587. Από την άλλη πλευρά ταυτοχρόνως έχουμε τεράστια αύξηση των ιδιωτικών γυμναστηρίων. Τα στοιχεία που έχουμε από την ομοσπονδία τους δείχνουν ότι το 2000 ήταν 300.000 αυτοί που αθλούνταν πληρώνοντας υψηλά μηνιάτικα. Το 2005 αυτοί έχουν διπλασιαστεί. ’ρα, είναι συγκεκριμένη η πολιτική επιλογή των Κυβερνήσεων από το 1990 μέχρι σήμερα όχι με το πρόγραμμα αθλητισμός για όλους να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά μέσα από τον αθλητισμό να συμμετέχουν αλλά τελικά έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα -ιδιαίτερα μετά το 1994 που άλλαξε δραματικά το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης- να υπάρχει γραμμή να ιδιωτικοποιούνται τα πάντα. Βλέπετε πώς έχουν καταντήσει οι υποδομές στους δήμους.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, θα πάρω και το χρόνο της δευτερολογίας μου.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εντάξει, κυρία Παντελάκη, συνεχίστε.



ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ: Μέχρι τώρα αντιμετωπίζατε το ζήτημα σε σχέση με το κόστος και η προηγούμενη Κυβέρνηση και εσείς λέγατε ότι δεν αντέχει η οικονομία. Εδώ είστε εξαιρετικά εκτεθειμένοι. Από το 1995 μέχρι το 2004 υπερδιπλασιάστηκε το Α.Ε.Π. Εσείς λέτε ότι δίνετε προτεραιότητα στα νιάτα της χώρας μας αλλά τι τους έχετε προσφέρει; Δώσατε χρήματα για την υγεία τους, για την εκπαίδευσή τους, για τον πολιτισμό για να δώσετε και για τον αθλητισμό; Το ζήτημα είναι ότι με τους προϋπολογισμούς που ψηφίζετε δείχνετε την επιλογή σας ότι είναι ταξικές οι αντοχές της οικονομίας. Το ταμείο του κράτους έχει χρήματα όταν είναι να επιδοτεί τους επιχειρηματίες αλλά δεν έχει όταν είναι να επιδοτήσει τις ανάγκες του λαού. Και δεν μπορείτε εσείς σαν Κυβέρνηση που έχετε την ευθύνη να δικαιολογήστε και να λέτε τι βρήκατε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Είστε συνυπεύθυνοι γιατί έχετε κοινή γραμμή σ' αυτό.

Θα σας φέρω ένα παράδειγμα το οποίο είναι βέβαια σταγόνα στον ωκεανό αλλά δείχνει κάτι. Στον αναπτυξιακό νόμο βάλατε προτεραιότητα να επιχορηγούνται και να επιδοτούνται με τα υπηρεσιακά προγράμματα τα γήπεδα γκολφ. Αυτό θέλει να εξυπηρετήσει τον ποιοτικό τουρισμό και τίποτα περισσότερο. Αν κάτι έπρεπε να μπει στον αναπτυξιακό νόμο αυτό ήταν το πρόγραμμα της κολύμβησης. Σε μια κατ' εξοχήν θαλάσσια χώρα έχουμε 300 πνιγμούς το χρόνο. Θα έπρεπε να υπάρχει 'ένα πρόγραμμα με βάση επιστημονικά κριτήρια τα παιδιά από τη νηπιακή ηλικία να παρακολουθούν πρόγραμμα κολύμβησης για να μάθουν κατ' αρχήν το αυτονόητο, να επιπλέουν. Επομένως το ζήτημα είναι καθαρά ταξικό.

Θέλω όμως να μου απαντήσετε και σε κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ. Θα φέρω ένα παράδειγμα που είναι γενικευμένο αλλά αφορά και το τι γίνεται με τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Βέβαια εμείς δεν νομιμοποιούμε κανένα νόμο ότι αυτό που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να το πληρώνει. Πήρατε αυτή την απόφαση -το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δε την ψήφισε αλλά συμφωνεί απολύτως- να μην μπορεί ο κόσμος να έχει πρόσβαση δωρεάν. Είναι όμως δυνατόν στον Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή του να μην υπάρχει χώρος άθλησης; Μιλώ για τον Πειραιά γιατί ξέρετε τι προσπάθειες έχουν γίνει μαζί σας και με τους Βουλευτές του Πειραιά και τι ζητά η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά που είναι η πιο πολυάριθμο Ένωση στη χώρα με 20.000 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Δίνουν 2.700 αγώνες το χρόνο. Μέχρι χθες έπρεπε να είχαν δοθεί 170.000 ευρώ αλλά με τα χίλια ζόρια έχουν δοθεί μόνο 60.000 ευρώ.

Πείτε λοιπόν στον κόσμο ότι δεν θα γίνει τίποτα ότι δεν θα γίνει κανένα πρόγραμμα και ότι θα κλείσουν. Αυτό λέει η Κυβέρνηση ή ότι θα πρέπει να δουλεύουν με χορηγούς γιατί αυτή είναι η λογική. Οι δήμοι και στον Πειραιά αλλά και σε όλη τη χώρα πριμοδοτούν αυτή την τακτική. Στον Πειραιά λοιπόν από τη μια μεριά υπάρχει ένα παλάτι το Στάδιο Καραϊσκάκη το οποίο έχει εκτοπίσει τους πάντες και τα πάντα και από την άλλη μεριά απέναντι υπάρχει ένα γήπεδο σε τρισάθλια χάλια στο οποίο τα αποδυτήρια για τα παιδιά είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Είναι γνωστό το πώς υλοποιείται αυτό το πρόγραμμα. Και δεν μιλώ για τις ανάγκες. Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει θέση και να καλύψει με τροποποίηση του προϋπολογισμού τα προγράμματα που έχουν οι δήμοι χωρίς να μπορούν να τα φέρουν σε πέρας. Δεν μιλώ για υποβολή προτάσεων και για νέα όμορφα πράγματα. Μιλώ για αυτό που υπάρχει σήμερα. Ο δήμος Νίκαιας για παράδειγμα έχει 3.000 αθλούμενους και ζητά 43 καθηγητές. Εσείς όμως του δίνετε μόνο 13. Τι πρέπει να κάνει ένας δήμος; Ή πρέπει να κλείσει ή να πληρώσουν οι αθλούμενοι.

Για το πρόγραμμα αθλητισμός και γυναίκα, οι γυναίκες πληρώνουν. Τι να τον κάνουμε τον αθλητισμό για όλους όταν πληρώνει ο κόσμος; Είναι δώρο άδωρο.

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και σας καθιστούμε πολιτικά υπεύθυνους γιατί θα προκύψουν ζητήματα που αφορούν την έλλειψη υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού γιατί έχουμε προβλήματα, τα παιδιά παίζουν μπάσκετ, γυρίζει η γλώσσα τους, δεν υπάρχει γιατρός.

Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σε απόσταση αναπνοής. Μην ξεχνάμε μόλις βγήκαμε από την Ολυμπιάδα που πραγματικά έγινε αφαίμαξη των εργαζομένων απ' όλη αυτή την κατάσταση.

Πρέπει να πάρετε θέση συγκεκριμένη για το τι δεσμεύεστε σήμερα να κάνετε. Ευχαριστώ πολύ.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κ. Χουρμουζιάδης.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Ο σχολικός αθλητισμός δεν μπορεί να είναι ένα εγκύκλιο μάθημα μέσα στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος όπου συγκρούονται η μαθητική ανεμελιά και η δασκαλίστικη αυστηρότητα. Ούτε πάλι μπορεί να είναι ένα μάθημα που προωθεί την απομνημόνευση, την βαθμοθηρία, την εφευρηματικότητα των αντιγραφών ή τον μηχανιστικό σχολαστικισμό.

Δεν μπορεί κύριε Πρόεδρε, ο σχολικός αθλητισμός να είναι ένα πεδίο του προγράμματος όπου μεταφέρονται οι αντιλήψεις του ανταγωνισμού με τη βοήθεια αφύσικων και καταστροφικών μεθόδων, με τις αντιλήψεις για το αλόγιστο κυνήγι των ρεκόρ, των επάθλων με τη βοήθεια επικίνδυνων ουσιών και κερδοσκοπικών χορηγήσεων.

Ο σχολικός αθλητισμός για μας το Κ.Κ.Ε. θα πρέπει να αποτελεί ένα συγκεκριμένο πεδίο του εκπαιδευτικού προγράμματος όπου συνδέεται το σύνολο των αναγνωρισμένων μαθημάτων με την ανάπτυξη τόσο του θεωρητικού περιεχομένου όσο και των κρατικών εφαρμογών που συνιστούν στο σύνολό τους το σύστημα της Φυσικής Αγωγής.

Ένα σύστημα επομένως που τείνει να εμφυσήσει στον αθλούμενο νέο την πίστη στην ισορροπία της κίνησης, στην αποτελεσματικότητα της σωστής δύναμης στην ευγενική βίωση της νίκης, στη σχέση της προσωπικής προσπάθειας με την έννοια της ελευθερίας και του ευτυχούς αποτελέσματος με την έννοια της ομορφιάς. Κανόνες που προσδιορίζουν και το περιεχόμενο της ανθρώπινης δημιουργίας όπως έγραψε ο Μάρξ στα χειρόγραφα του 1844.

Ο σχολικός αθλητισμός είναι ένα σύστημα που σε πλήρη και κανονική λειτουργία τείνει να εισαγάγει στις συνειδήσεις των μαθητών την αξία της προσωπικής άσκησης, τη δημιουργική σημασία του συναγωνισμού, τη στενή σχέση της σωματικής υγείας με την πνευματική. Είναι ένα σύστημα που τείνει να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας, το σεβασμό της φυσικής, της επίκτητης αδυναμίας του άλλου, τείνει να αναδείξει την υπέρτατη αξία της κοινωνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας με την αγωνιστική της μορφή.

Μέσα από μια τέτοια θέση τελικά προκύπτει άμεσα ή έμμεσα μια ιδιαίτερη περιγραφή του σχολικού αθλητισμού που δεν θα ήταν υπερβολικό αν την προτείναμε ως την περιγραφή μιας συστηματικής προσπάθειας του σχολείου να προετοιμάσει τη νεολαία, για τις ταχύτητες, τα άλματα, τις ρίψεις και τους ομαδικούς συνδυασμούς των κοινωνικών αγώνων και όχι μόνο για τα γοητευτικά βάθρα των μεταλλίων.

Δυστυχώς όμως κύριε Υπουργέ, σεις ζείτε τον αθλητισμό από μέσα και το ξέρετε πολύ καλά ότι ο σχολικός αθλητισμός όπως ασκείται σήμερα με την ανύπαρκτη αναγκαία αθλητική υποδομή, με τις μηδενικές σχεδόν χρηματοδοτήσεις και με την μη αξιοποίηση των επιστημονικών αποτελεσμάτων όπως αυτά παράγονται μέσα στα πανεπιστήμια από τα ΤΕΕΦΑ που αποτελούν τις ανωτατοποιημένες πρώην γυμναστικές ακαδημίες με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, τελικά καταντούν απλώς να εισάγουν μέσα στο χώρο του σχολείου τις γνωστές αντιλήψεις που ασκούνται σήμερα στα γήπεδα και τελικά να αντιγράφεται η λογική του αγοραίου αθλητικού δεδομένου. Να αντιγράφεται η λογική εκείνη που δέχεται τον αφύσικο ανταγωνισμό με την βοήθεια επικίνδυνων σε μεγάλο βαθμό ουσιών και μεθόδων, που καλλιεργεί την συμπεριφορά των χούλιγκανς που φυσικά δεν αποτελεί όπως νομίζουν πολλοί την εκδήλωση των τάσεων της σύγχρονης νεολαίας για την βία και την καταστροφή αλλά απλώς την αναγκαστική προσαρμογή της νεολαίας στην επιθετικότητα που εμπνέει η λογική των ανταγωνισμών μιας ταξικής κοινωνίας όπως είναι η δική μας.

Εμείς πιστεύουμε πως τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας πρέπει να συγκροτήσουν μια συγκεκριμένη πολιτική ανάπτυξης δυνάμεων του σχολικού αθλητισμού με την εισαγωγή μακρόπνοων προγραμμάτων, σύγχρονου εξοπλισμού και κατάλληλων εγκαταστάσεων όπου θα είναι δυνατό να ασκείται ελεύθερα η μαθητιώσα όπως συνήθως λέμε, νεολαία.

Αν δεν γίνει αυτό κύριε Πρόεδρε, φοβούμαστε πως ο σχολικός αθλητισμός θα παραμείνει εγκλωβισμένος στην ανευθυνότητα των αυτοσχεδιαστικών προγραμμάτων που με κανένα τρόπο δεν μπορούν να διαμορφώσουν εκείνες τις διαδικασίες που τελικά συγκροτούν ένα υπεύθυνο πρόγραμμα μιας Φυσικής Αγωγής. Γιατί για μας αυτός είναι ο αθλητισμός του σχολείου.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστώ κύριε Χουρμουζιάδη.

Το λόγο έχει ο κ. Τσιόγκας.



ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Ο σχολικός αθλητισμός είναι βασική προϋπόθεση ιδιαίτερα στη νεολαία για να διαμορφώσει όσο περισσότερο γίνεται ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα, αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα και την αγωνιστικότητα σαν τρόπο ζωής. Παρ' ότι η χώρα μας διοργάνωσε πρόσφατα τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν αθλείται. Αντίθετα παρακολουθεί και η ακροαματικότητα είναι μεγάλη είτε στα καφενεία είτε από την πολυθρόνα του. Γιατί αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, εμπόδια για να αθληθεί και βέβαια στη χώρα μας δεν υπάρχει όπως είπαν και οι άλλοι σύντροφοί μου αθλητική υποδομή. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε σχέση με τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Ελλείψεις σε γήπεδα, σε υλικοτεχνική υποδομή, σε γυμναστήρια εξοπλισμένα, κυρίως όμως σε ανθρώπινο δυναμικό όπως γυμναστές, καθηγητές Φυσικής Αγωγής που είναι κατά εκατοντάδες άνεργοι.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν γιατί καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει προσανατολισμό να δημιουργήσει υποδομές, να ενισχύσει τον σχολικό αθλητισμό, και τον ερασιτεχνικό. Αντίθετα ο προσανατολισμός τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης Κυβέρνησης είναι καθαρά η ενίσχυση του επαγγελματικού αθλητισμού, τον οποίο έχει κάνει εμπόρευμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 6000 ερασιτεχνικά σωματεία τα οποία έχουν χρόνια να πάρουν επιχορηγήσεις από την πολιτεία και λειτουργούν με χίλια δυο προβλήματα, βάζοντας πάντα το χέρι στην τσέπη οι ίδιοι που ασχολούνται είτε κάνοντας χοροεσπερίδες είτε κάνοντας λαχειοφόρους αγορές.

Ψάχνουν ακόμα και για χορηγούς για να εξασφαλίσουν τις φανέλες, διαφημίζοντάς τους ή αν θέλετε να πουλήσουν κανένα ταλέντο για να καλύψουν τα έξοδά τους. Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Δεν υπάρχει καν προσχολική Φυσική Αγωγή. Ο προσχολικός αθλητισμός είναι εντελώς υποβαθμισμένος, αφού πουθενά, σε κανένα σχολείο δεν υπάρχει πλήρες επιστημονικό πρόγραμμα.

Τα κενά στη Φυσική Αγωγή στα σχολεία είναι τεράστια. Το ίδιο ισχύει και στα λύκεια και στα γυμνάσια και τα πανεπιστήμια, ακόμα και στα ΤΕΦΑΑ. Στη χώρα μας, τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν ούτε καν γυμναστήριο, ενώ πολλά δεν έχουν ούτε αυλές για να περπατήσουν τα παιδιά, πολύ περισσότερο για να αθληθούν. ’λλα σχολεία πάλι μπορεί να έχουν στο μικρό προαύλιο χώρο ένα βόλεϊ με άσφαλτο από κάτω ή μια μπασκέτα τα οποία τις περισσότερες φορές δεν συντηρούνται καν και είναι κατεστραμμένα. Κι όμως, η Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός συνδέονται και έχουν σχέση με την υγεία, την καλή φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου. Είναι βασική προϋπόθεση, ιδιαίτερα για τη νεολαία, να διαμορφώσει ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα.

Ταυτόχρονα όμως ο αθλητισμός και η Φυσική Αγωγή έχουν σχέση με το ίδιο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε. Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι χρησιμοποιούν τον αθλητισμό όχι μόνο για οικονομικά οφέλη, αλλά και για τη χειραγώγηση του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Για παράδειγμα, κάθε μέρα στις τηλεοράσεις δείχνουν ποδόσφαιρο, ακόμα και μπάσκετ. Το Σάββατο, την Κυριακή και την Δευτέρα έχει πρωτάθλημα Α΄ και Β΄ Εθνικής στα κανάλια, αγώνες δηλαδή από το ελληνικό πρωτάθλημα. Την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη έχει αγώνες Champions League και αγώνες από το Κύπελλο UEFA. Τι μεταφέρεται με όλα αυτά μέσα σε κάθε σπίτι; Ποια πρότυπα αναπαράγονται στα μεγάλα καφενεία, στα μεγάλα καταστήματα με τις μεγάλες οθόνες, όπου συγκεντρώνονται για να δουν τους αγώνες;

Εκτός λοιπόν από αυτά τα πρότυπα που θέλουν να αναπαράγουν, έχουμε τα μεγάλα έσοδα και τις διαφημίσεις, τον άκρατο επαγγελματισμό με τον ανταγωνισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, οι οποίες διαθέτουν τεράστια ποσά για μεταγραφές, με στόχο να καθηλώνουν εκατομμύρια λαϊκά στρώματα στην τηλεόραση, αλλά και τα μεγάλα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα κάλυψης.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία είναι η παρακάτω: Δεν υπάρχει καθόλου προσχολική αγωγή, οι γυμναστές είναι άνεργοι. Ο αριθμός των δημοτικών σχολείων είναι εξίμισι χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Οι μόνιμοι καθηγητές φυσικής αγωγής είναι μόνο τρείς χιλιάδες διακόσιοι εξήντα τέσσερις και οι ωρομίσθιοι χίλιοι τετρακόσιοι εβδομήντα δύο, ενώ αυτοί που είναι με εργασιακή σχέση μερικής απασχόλησης μένουν τις περισσότερες φορές απλήρωτοι.

Το πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού στην Α΄ γυμνασίου είναι τρείς ώρες την εβδομάδα, στην Β΄ γυμνασίου επίσης τρείς ώρες και στην Γ΄ γυμνασίου δύο ώρες. Στο πρώτο τρίμηνο έχουν βόλεϊ, στο δεύτερο μπάσκετ και στο τρίτο χάντμπολ, ενώ γίνονται αγώνες με επιλογή των παιδιών που ασχολούνται με εξωσχολικά αθλήματα και δίνονται, όπως είπε και ο σύντροφος Σκυλλάκος, από δύο τρείς μπάλες για να κλωτσάνε.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Στην Α΄ λυκείου το πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού είναι δύο ώρες την εβδομάδα, στην Β΄ λυκείου επίσης δύο ώρες και στην Γ΄ λυκείου μια ώρα την εβδομάδα.

Η Φυσική Αγωγή είναι ανύπαρκτη στα σχολεία, ενώ στα νυχτερινά, στα ΤΕΕ και σε ΟΑΕΔ δεν γίνεται καν λόγος για Φυσική Αγωγή. Το ίδιο ισχύει στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, καθώς και στον στρατό. Για όλους αυτούς, θα πρέπει να είναι ανοιχτές οι πόρτες σε όλα τα ολυμπιακά στάδια και βέβαια, δωρεάν για όλους.

Τα υπόλοιπα, κύριε Πρόεδρε, θα τα πω στη δευτερολογία μου.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Τσιόγκα.

Το λόγο έχει η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κα Αλέκα Παπαρήγα.



ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Όσοι μίλησαν προηγούμενα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, νομίζω ότι πολύ σωστά ανέδειξαν και ξεκαθάρισαν τη μεγάλη σημασία που έχει η Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός στην ζωή, στην υγεία, στην διαμόρφωση της προσωπικότητας, στην κοινωνικοποίηση, στην καλλιέργεια ορισμένων αξιών και ιδανικών βεβαίως.

Όπως επίσης τονίστηκε προηγουμένως, αλλά θα ήθελα να το επαναλάβω, αυτά απαιτούν ορισμένες προϋποθέσεις, διότι ακόμα και αν μαζικοποιηθεί η παροχή της φυσικής αγωγής, ακόμα και αν αυξηθούν οι υποδομές του αθλητισμού μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες με την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση, την ανάμειξη των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα του αθλητισμού και άλλων παραγόντων, όλα αυτά μπορούν ακριβώς να γίνουν μέσα χειραγώγησης και ακριβώς το αντίθετο. Αντί να ανεβαίνει η συλλογικότητα, να δυναμώνει ο ανταγωνισμός, η ατομικότητα και όλα αυτά τα γνωστά νοσηρά φαινόμενα που ζούμε, όπως ο χουλιγκανισμός, το ντόπινγκ κ.λπ. στα οποία δεν θα επεκταθώ.

Περισσότερο, θα ήθελα να σταθώ σε μια πλευρά. Βεβαίως, Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός συμβάλουν σε πάρα πολλά πράγματα. Όμως, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Υπάρχει κάποια κύρια πλευρά που πρέπει να αναδειχθεί στο σύνολο όλων αυτών των παραγόντων;

Και οι Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ανέδειξαν αυτόν τον παράγοντα, αλλά εγώ θα ήθελα να τον αναδείξω ακόμα περισσότερο, όχι σε αντίθεση με τις άλλες πλευρές, αλλά γιατί έχει κακοποιηθεί και στρεβλωθεί πλήρως το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής χρόνια τώρα με συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές και με όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει. Είναι η σχέση της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού με την σωματική υγεία, η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί προϋπόθεση και για την καλλιέργεια και των άλλων παραγόντων.

Κύριε Υπουργέ, στις 17, 18 έως και 19 Μαρτίου 2006, στο Ολυμπιακό Στάδιο πραγματοποιείται το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και του Υφυπουργείου Αθλητισμού με θέμα "Η Φυσική Αγωγή στην εκπαίδευση - Πρακτική Επίδειξη". Βεβαίως, θα μου πείτε ότι είναι υπό την αιγίδα σας και επομένως, δεν ευθυνόμαστε συνολικά για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό. Είναι ένας μαζικός -μάλλον- συνδικαλιστικός ή επιστημονικός φορέας.

Ωστόσο, σε αυτό το Συνέδριο αντανακλάται όλη η πορεία της γενικότερης πολιτικής, και ιδιαίτερα στον τομέα της παιδείας και της Φυσικής Αγωγής -για να μην πάω από τότε που "γεννήθηκε" το ελληνικό κράτος- από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Τα θέματα αυτού του Συνεδρίου είναι τα εξής: Πρακτική Επίδειξη Χειροσφαίρισης. Εισηγητές είναι ο υπεύθυνος χειροσφαίρισης των Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑ και ένας άλλος κύριος, επίσης των Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑ.

Δεύτερο θέμα είναι Πρακτική Επίδειξη Πεντοσφαίρισης - Το Βόλεϊ στην εκπαίδευση, μάθημα ή προπόνηση. Υπάρχει ένας εισηγητής ο οποίος -φαντάζομαι- είναι του επιστημονικού συλλόγου και ένας κύριος "τάδε" των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ.

Πρακτική Επίδειξη Καλαθοσφαίρισης. Πάλι, υπάρχει ένας ομιλητής από τον επιστημονικό σύλλογο και ένας συντονιστής των αθλητικών δραστηριοτήτων των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ.

Πρακτική Επίδειξη Ποδοσφαίρου. Εισαγωγικό παιχνίδι μπέιζμπολ από το Laurens College. ’λλο θέμα είναι η αθλητική ολυμπιακή παιδεία και ο ενεργός τρόπος ζωής. Σ' αυτό το θέμα, θα μιλήσει η διευθύντρια προγράμματος για τη Φυσική Αγωγή της Κόκα-Κόλα κ.λπ.. Θα μου πείτε ότι έτσι επέλεξε ο επιστημονικός σύλλογος και επομένως, έχουν ευθύνη.

Καταρχήν, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Πού είναι οι επιστημονικές μελέτες -και εγώ δεν λέω μόνο του σημερινού Υπουργείου- που έχουν διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια για το ζήτημα της Φυσικής Αγωγής -θα έλεγα- σε σχέση με την υγεία ή και με τους άλλους παράγοντες.

Για να δούμε τι λέει, επίσης, το χαρτί. Δεν θα στεκόμουν σ' αυτό το χαρτί του Προγράμματος του Επιστημονικού Συμβουλίου -γιατί θα μου πείτε ότι φέρνω ένα μεμονωμένο παράδειγμα- αλλά αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη. Λέει λοιπόν για την Φυσική Αγωγή και την άσκηση ότι είναι ο πυρήνας του αθλητισμού. Αθλητισμός, όπως ξέρει το κάθε παιδί από τότε που γεννιέται, είναι ο πρωταθλητισμός, τα ρεκόρ κτλ.

Αυτό είναι το κυρίαρχο. Λέει και παρακάτω η Φυσική Αγωγή και η άσκηση είναι απαραίτητη σήμερα για να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία και οι σύγχρονες μάστιγες που αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας. Αναμφισβήτητα σχετίζεται η φυσική αγωγή με την παχυσαρκία. Αλλά εάν ταυτίσουμε τη Φυσική Αγωγή με την παχυσαρκία τότε θα εξασφαλίσουμε μεγάλη πελατεία στα διάφορα Bodyline τα οποία προτείνουν την παθητική Φυσική Αγωγή. Για ποιο σκοπό; Έρχεται τώρα καλοκαίρι είμαστε στην άνοιξη. Ερώτημα: Θα μπορέσεις να βάλεις μπικίνι; Αυτή τη διαπαιδαγώγηση νιώθουν τα παιδιά μας.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι κακό όμως αυτό.



ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος): Έρχεται καλοκαίρι. Πως θα προσελκύσεις το άλλο φύλο στην παραλία είτε είσαι άνδρας είτε είσαι γυναίκα;



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ούτε αυτό είναι κακό κατ' ανάγκη.



ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος): Καλά εσείς είστε πρωτομάστορες τέτοιων αντιλήψεων!

Και ερωτώ το εξής πράγμα: Βεβαίως ζούμε μέσα στον καπιταλισμό και όλοι αυτοί οι ιδιωτικοί φορείς έτσι βλέπουν τη Φυσική Αγωγή. Βάζω το ερώτημα: Μια κοπέλα ένα αγόρι που είναι αδύνατα που έχουν ωραία σώματα που έχουν ωραίες καμπύλες χωρίς παχυσαρκία δεν έχουν ανάγκη Φυσικής Αγωγής;



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως.



ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος): Μα δεν ρωτάω εσάς. Σας παρακαλώ πάρα πολύ!

Δεν έχουν λοιπόν ανάγκη; Δηλαδή η Φυσική Αγωγή είναι για μας που γεννηθήκαμε με πέντε κουσούρια ή και στην πορεία ενδεχομένως τα αποκτήσαμε; Η Φυσική Αγωγή είναι στο σχολείο είναι στο χώρο δουλειάς και είναι για όλες τις ηλικίες. Γιατί ο άνθρωπος που είναι ογδόντα χρονών δεν έχει ανάγκη Φυσικής Αγωγής; Είναι μόνο σε κάποια στάδια της ζωής μας; Η Φυσική Αγωγή ισχύει και γι' αυτούς που έχουν καλλίγραμμα σώματα και γι' αυτούς που γεννηθήκαμε με μη καλλίγραμμα σώματα. Διότι αυτή είναι η εμπορευματοποίηση ως αντίληψη. Θα πάω τρεις μήνες στο τάδε ινστιτούτο για να βάλω μπικίνι το καλοκαίρι στην παραλία. Μπορεί να είμαι κακοσούλουπη! Γι' αυτό τη θέλουμε τη Φυσική Αγωγή; Για την υγεία. Η υγεία είναι γεγονός ότι φέρνει και ομορφιά ανεξάρτητα τι άποψη έχει ο καθένας για την ομορφιά είναι δικό του θέμα και δεν μας ενδιαφέρει.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ)

Εδώ λάμπει ο ιδιωτικός τομέας. Να δούμε: Φυσική Αγωγή είναι η διδασκαλία της πετοσφαίρισης; Και με τι περιεχόμενο; Πως θα πετύχω το σκόρ;

Αυτά τα πράγματα δεν είναι τυχαία. Εδώ ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Απουσιάζει μια συγκεκριμένη πολιτική χρόνια τώρα και αν θέλετε στηριγμένη σε επιστήμονες σε γιατρούς σε ψυχολόγους. Να το πω και καθαρά ούτε και εμείς σαν Κόμμα μπορούμε να έχουμε πλήρως και ολοκληρωμένη αντίληψη. Έχουμε για το χαρακτήρα της για το ρόλο της για τη λαϊκότητά της. Εδώ θέλει μια διαχρονική παρακολούθηση που δεν υπάρχει και έχουμε αυτά τα κακέκτυπα της προσφοράς τα οποία βεβαίως στηρίζονται στην κόκα-κόλα στο Δούκα και στο Γείτονα. Πως θα φανεί τι γίνεται στην δημόσια εκπαίδευση; Δεν βλέπω να υπάρχει τίποτα και είναι η διδασκαλία αθλήματος και με στόχο την ανάπτυξη του αθλητισμού. Εγώ θέλω να μάθω να ασκούμαι σε όλη μου τη ζωή και μπορεί να μην πάω να παρακολουθήσω κανένα αθλητικό αγώνα. Βεβαίως μέσα από τη μαζική ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής χωρίς ταξικούς φραγμούς χωρίς κερδοσκοπία θα βγουν και πάρα πολλά ταλέντα και θα οδηγήσει η Φυσική Αγωγή και στην εμφάνιση πάρα πολλών αθλητών και από κει θα έχουμε τα ταλέντα κ.λπ. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο ούτε η ταύτισή του με την ενασχόληση με τον αθλητισμό με την άλλη πλευρά το ρεκόρ το χρήμα.

Χαιρόμαστε. Όταν η Ελλάδα κέρδισε το Πανευρωπαϊκό του μπάσκετ τότε αναπτύχθηκε το ενδιαφέρον για το μπάσκετ δηλαδή για τον πρωταθλητισμό. Παίρνουμε το Euro ενδιαφέρει και το ποδόσφαιρο. Πέφτει το ποδόσφαιρο τώρα γιατί αυτά είναι όλα πυροτεχνήματα τώρα πήραμε και το μπάσκετ ενδιαφέρον για το μπάσκετ. Αν κάποιος από το άλμα εις ύψος γίνει Ολυμπιονίκης όλα τα παιδάκια στις γειτονιές θα στραφούν προς τα εκεί.

Βέβαια ζούμε στον καπιταλισμό και εσείς έχετε ανοίξει όλο το δρόμο εννοώ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία στους ιδιώτες που βγάζουν πάρα πολλά χρήματα από τον αθλητισμό. Που είναι οι καμπάνιες του Υπουργείου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας που εν πάση περιπτώσει να λειτουργήσει σαν αντιστάθμισμα σε μια καλύτερη διαπαιδαγώγηση σ' αυτά τα ζητήματα;

Εδώ υπάρχουν και πραγματικά προβλήματα. Λένε οι στατιστικές ότι το 75% των Ελλήνων είμαστε αδρανείς φταίει ο τρόπος ζωής και πάρα πολλά πράγματα. Πως θα το αντιμετωπίσουμε αυτό; Με το μάθημα της πετοσφαίρισης;

Ο Γιώργος ο Χουρμουζιάδης ανέλυσε πάρα πολύ καλά αυτά τα πράγματα. Όλοι κοιτάνε να πάρουν μια άδεια για να μην κάνουν το μάθημα. Διότι έχεις σχολείο, φροντιστήριο, αγγλικά. Ο αθλητισμός σήμερα είναι μίμηση είναι μοντερνισμός. Να πάω και στην πισίνα, να πάω και στο μπαλέτο, να πάω και εκεί να πάω και αλλού να κάνω λίγο απ' όλα και Φυσική Αγωγή μηδέν. Και όλα αυτά τα παιδιά μπορεί μέχρι τα δεκαοχτώ να κάνουν τα πάντα και μετά τα δεκαοχτώ τα είκοσι τα τριάντα και τα σαράντα να είμαστε οι πιο δυσκίνητοι και παχύσαρκοι και όλα. Όλα αυτά τα παιδιά προχώρησαν και έκαναν αυτή τη Φυσική Αγωγή αλλά δεν συνεχίζεται στο χώρο δουλειάς. Αλλά βέβαια που να τολμήσουμε να ζητήσουμε από τους βιομήχανους και από τους άλλους να υπάρχει διάλειμμα και να υπάρχει χώρος για να γίνεται άσκηση όταν μάλιστα η καθιστική ζωή έχει αυξηθεί.

Και επειδή εύκολα ακούγονται είτε επιθέσεις είτε και ειρωνείες για το σοσιαλισμό πρέπει να σας πω ότι στις σοσιαλιστικές υπήρχε τέτοια πρόβλεψη διάλειμμα και δυνατότητα να κάνεις γυμναστική και μάλιστα σε ορισμένα επαγγέλματα επιβάλλονταν. Απέχει λοιπόν πολύ η Φυσική Αγωγή από το στόχο της υγείας και όλων των άλλων παραγόντων που μας ενδιαφέρουν. Εδώ η πολιτικη ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να καταθέσω και μια έρευνα που έκανε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Βεβαίως ήταν κατά παραγγελία για τα προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ το 2000 που εδώ ανάμεσα στα άλλα λέει το εξής πράγμα: Η στάση του παιδιού απέναντι στη Φυσική Αγωγή καθορίζεται από πολλούς παράγοντες αλλά παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στατιστικά η οικονομική και κοινωνική θέση της οικογένειας οι συνθήκες ζωής μέσα στην οικογένεια που ως ένα βαθμό μπορεί να είναι και προσωπική ευθύνη των γονιών δεν θέλω να τα ρίξω στο πολιτικό αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό οι παράγοντες που αναφέρονται στην οικογένεια είναι οι εξωτερικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. και εδώ είναι φανερό ότι τα παιδιά που ανήκουν σε ανώτερα εισοδηματικά στρώματα έχουν καλύτερη στάση και συμπεριφορά πάνω στα ζητήματα της Φυσικής Αγωγής.

Και να ξεκαθαρίσουμε: Δηλαδή θα εξαρτηθεί από το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας και του πατέρα; Αν θέλετε εμείς που είμαστε παλιότερες γενιές τα υποτιμούσαμε αυτά ζήσαμε σε δυσκολότερες και πιο χαλεπές εποχές. Σήμερα η οικογένεια είναι που θα λύσει αυτό το ζήτημα; Θα το λύσει η Παιδεία, θα το λύσει το εργασιακό περιβάλλον, θα το λύσει η γειτονιά και η υποδομή για όλες τις ηλικίες. Εμείς ζητάμε Φυσική Αγωγή για όλους και το κυριότερο και κριτήριο μιας κυβερνητικής πολιτικής πέρα από την ταξικότητα κ.λπ. είναι τελειώνοντας το λύκειο και τελειώνοντας και το Πανεπιστήμιο όσοι το τελειώσουν να εξασφαλίσουμε εδώ χρειάζεται ο όρος δια βίου Φυσική Αγωγή και πέρα από την ατομική ευθύνη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η υποδομή και πως αυτό συνδέεται με τις εργασιακές σχέσεις και την επαγγελματική δραστηριότητα. Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν υπήρχε εκπρόσωπος του Υπουργείου να μιλήσει εδώ σ' αυτό θα ήθελα πραγματικά μελετήστε τα αποτελέσματα αυτής της ημερίδας -θα έλεγα είναι φοβερά πράγματα -λέει ψυχολογία του παιδιού επιθετικότητα αποσπασματικά και τρόποι αντιμετώπισης. Τώρα πως αυτά λύνονται με την πρακτική επίδειξη στο ποδόσφαιρο την τεχνική του ποδοσφαίρου υποθέτω διδάσκουν, μα είναι αυτοί επιστημονικοί σύλλογοι με συγχωρείτε και αυτές είναι οι επιστημονικές ημερίδες που μας λείπουν;

Και εδώ βλέπω παίρνουν μέρος και παράγοντες του Υπουργείου θα γίνουν λέει -και προσέχτε καλούνται να πάρουν μέρος στην πρακτική επίδειξη μαθητές και μαθήτριες των αντίστοιχων σχολείων Δούκα Γείτονα κ.λπ. Τι να μάθουν τους κανόνες του ποδοσφαίρου;

Επομένως, το ζήτημα είναι ταξικό. Το ζήτημα είναι πολιτικό και μάλιστα πολιτικότατο!

Το Υπουργείο -και το προηγούμενο και το τωρινό- πρέπει τουλάχιστον να συμβάλει, υποχρεώνοντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να ανοίξουν μια υγιή προβολή της αξίας της Φυσικής Αγωγής σε επιστημονική βάση. Βεβαίως, άμα ανοίξετε μια τέτοια προπαγάνδα, θα σας ελέγξουν αν τους εξασφαλίζετε και τις υποδομές. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί η υπόθεση της Φυσικής Αγωγής να είναι υπόθεση των διαφόρων επιχειρηματιών, των γνωστών διαφημίσεων του τύπου "να κάνω μυς", κ.λπ. Όχι! Η Φυσική Αγωγή έχει σχέση με την υγεία, με την ψυχική ισορροπία, με πάρα πολλά πράγματα. Είναι απόλυτη ανάγκη σήμερα και πρέπει να υπάρξει αναμέτρηση με ό,τι διαστρέφει το περιεχόμενό της.

(Στο σημείο αυτό η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Θα δώσω τώρα το λόγο στον Υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Ορφανό.

Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συζήτηση με αφορμή την επερώτηση των Βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Εάν έπρεπε να τοποθετηθώ με λίγες λέξεις, πολλά από αυτά τα οποία είπατε, τα έχουμε υιοθετήσει. Δεν τα έχουμε υιοθετήσει, γιατί ακριβώς τα είπατε, αλλά γιατί τα πιστεύουμε. Πρωταρχικός στόχος του αθλητισμού στη χώρα μας πρέπει να είναι -και όσον αφορά αυτή την Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά έτσι είναι- να φέρουμε περισσότερα παιδιά στους αγωνιστικούς χώρους και να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να πάνε στα γυμναστήρια. Ό,τι καλύτερο προκύψει μέσα από το πλήθος είναι αποδεκτό σαν φυσική εξέλιξη μιας κοινωνίας που επιβραβεύει και αυτούς που επιδιώκουν το καλύτερο.

Βέβαια, εμείς δεν παραγνωρίζουμε το υπάρχον διεθνές περιβάλλον, το οποίο προσδιορίζει συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, αλλά βασική μας σκέψη είναι ότι αντιτιθέμεθα στη νίκη πάση θυσία. Δεν είναι αποδεκτός στόχος ότι κερδίζω, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα. Αντιθέτως, χειροκροτούμε και επιβραβεύουμε εκείνον ο οποίος, με θυσίες προσωπικές και με τα μέσα τα οποία του διατίθενται, καταφέρνει να φτάσει στην κορυφή. Αυτό ως βασική σκέψη.

Να πω ότι είναι βασική μας πεποίθηση πως ο αθλητισμός και η Φυσική Αγωγή παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην κοινωνία, συμβάλλοντας στην εθνική συνοχή, υπερβαίνοντας τις προκαταλήψεις και ασκώντας θετική επιρροή στην κοινή γνώμη μέσω των ηθικών και παγκόσμιων αξιών που μεταφέρονται.

Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η επιρροή είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την εποχή, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και μία τάση απαξίωσης των προτύπων, των ιδεών και των αξιών που μεταφέρονται μέσα από τον αθλητισμό, αυτό που περιέγραψα νωρίτερα: την πάση θυσία επιτυχία.

Έχουμε, λοιπόν, όλοι υποχρέωση να κινηθούμε ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τις προσπάθειες, για να γίνει ο αθλητισμός περισσότερο αγνός και κοντά στα πρωταρχικά ιδεώδη.

Ακόμη, αναγνωρίζουμε ότι η πρόοδος της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα βελτίωσης, κυρίως, της υγείας, της υγιεινής, της πρόληψης του έιτζ, της καλοζωίας των λαών και κυρίως των νέων.

Οι φυσικές δραστηριότητες είναι, επίσης, ένα απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και κάθε κοινωνικής μάστιγας, όπως η χρήση ναρκωτικών, που μαστίζουν σε διαφορετικό βαθμό το σύνολο των συγχρόνων κοινωνιών.

Επίσης, αναγνωρίζουμε ότι ο αθλητισμός είναι ένα μέσον διά του οποίου μπορούμε να καταπολεμήσουμε εικόνες ρατσισμού, διαφοροποιήσεων, επειδή ακριβώς δίνει τη δυνατότητα σε όλους και όλες να μετέχουν στο αθλητικό γίγνεσθαι. ’ρα, έτσι αποφεύγουμε τις διαφοροποιήσεις, είτε είναι φυλετικές είτε αφορούν τα φύλα. Εδώ επισημαίνω το ρόλο της γυναίκας, που έχει υπερβεί πάρα πολλά στον αγωνιστικό χώρο, αλλά έχει μια μεγάλη διαδρομή να κάνει όσον αφορά τη συμμετοχή της στη διοίκηση του αθλητισμού.

Από τη δική μας πλευρά, μετά τις 7 Μαρτίου 2004, έχουμε προβεί σε ένα σύνολο παρεμβάσεων. Η επερώτηση είναι ευρύτατη. Περιέχει όλο το φάσμα του αθλητισμού. Φθάνει και σε όρια εκτός δραστηριοτήτων του Υπουργείου. Θα επιχειρήσω να απαντήσω και να δώσω τη δική μας οπτική. Θα κάνω μια μικρή υπενθύμιση των νομοθετικών παρεμβάσεων που έγιναν αυτά τα δύο χρόνια και οι οποίες αφορούν την πορεία του επαγγελματικού αθλητισμού και την πορεία του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αν μπορούμε να διακρίνουμε τον αθλητισμό σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό.

Θα υπενθυμίσω, λοιπόν, ότι η πρώτη βασική παρέμβαση αφορούσε τροποποίηση των άρθρων του ν. 2725. Ο ν. 3262/2004 είχε βασικό στόχο την καταπολέμηση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, την αθλητική δικαιοσύνη και την οικονομική εξυγίανση των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, καθώς και των τμημάτων αμειβομένων αθλητών.

Με εκείνη την παρέμβαση ειδικότερα, καθιερώθηκε ο θεσμός των αριθμημένων και ονομαστικών εισιτηρίων για όλους τους αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων και του κυπέλου Ελλάδος, εκεί που μετέχουν αθλητικές ανώνυμες εταιρείες και τμήματα αμειβομένων αθλητών.

Θεσπίστηκε ο θεσμός του υπεύθυνου ασφαλείας αγώνων, αρμόδιου για θέματα αντιμετώπισης της βίας. Παράλληλα, υποχρεώθηκαν οι ομάδες να προσλαμβάνουν ικανό προσωπικό ασφάλειας για κάθε αγώνα, το οποίο συνεργάζεται και συνεπικουρεί την αστυνομική αρχή για την τήρηση της ευταξίας στο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Απαγορεύτηκε η μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική, σε περίπτωση καταδίκης για αδικήματα που αφορούν πράξεις βίας στους αγωνιστικούς χώρους.

Αυξήθηκε το ύψος των επιβαλλομένων πειθαρχικών ποινών σε μέλη διοίκησης αθλητικών ανωνύμων εταιρειών και τμημάτων αμειβομένων αθλητών στα σωματεία, στους αθλητές και στους προπονητές.

Καταργήθηκε η πειθαρχική ποινή του αποκλεισμού της έδρας και αντικαταστάθηκε με την ποινή διεξαγωγής των αγώνων χωρίς θεατές.

Καθιερώθηκε ως αποδεικτικό μέσο κατά την εκδίκαση των πειθαρχικών παρεμβάσεων η χρήση της μαγνητοσκόπησης.

Ενισχύθηκε ο θεσμός του αθλητικού εισαγγελέα. Διώκεται ποινικά όποιος παροτρύνει, υποκινεί, ενθαρρύνει ή διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως δημόσια, διά του εντύπου, ηλεκτρονικού τύπου ή του διαδικτύου, μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες προσώπων να διαπράττουν αδικήματα που αφορούν πράξεις βίας στους αγωνιστικούς χώρους.

Στη σύνθεση των δικαιοδοτικών οργάνων που απονέμουν αθλητική δικαιοσύνη μετέχουν πλέον τακτικοί δικαστές που επιλέγονται κατόπιν κληρώσεως. Έχει γίνει αποκέντρωση της απονομής της αθλητικής δικαιοσύνης με την ίδρυση δικαιοδοτικού οργάνου στη Θεσσαλονίκη και αφορά την εκδίκαση υποθέσεων στη Βόρειο Ελλάδα. Δόθηκε η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών στις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες και τα τμήματα αμειβομένων αθλητών, χωρίς να τους χαριστούν από το οφειλόμενο κεφάλαιο και το 20% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Θα ήθελα να πω ότι με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί, είκοσι οκτώ ομάδες -γιατί η διάταξη ήταν γενική και αφορούσε αθλητικά σωματεία και αθλητικές ανώνυμες εταιρίες- οι οποίες υπήχθησαν στη συγκεκριμένη διαδικασία δύο χρόνια μετά, πληρώνουν κανονικά τις δόσεις που τους είχαμε επιβάλλει, έτσι ώστε χρήματα που εφαίνοντο ότι θα χαθούν για το ελληνικό δημόσιο, τα εισπράττουν πλέον κανονικά και οι ίδιοι έχουν βάλει τάξη στα δικά τους δεδομένα.

Συγχρόνως στο συγκεκριμένο νόμο φροντίσαμε να υπάρχει κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής, την οποία κατέθεταν τα Σωματεία, για να αποπληρώνονται οι υποχρεώσεις προς τους αθλητές, προπονητές και όλους εκείνους τους τρίτους, οι οποίοι έρχονται σε οικονομική επαφή με τις εταιρείες. Εξ αυτής της διαδικασίας έχουν καταπέσει εγγυητικές και έχουν εισπραχθεί αντίστοιχα ποσά που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ μέσα στους 17-18 μήνες εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2005 με το νόμο 3372 καθιερώσαμε την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος για την έκδοση, τη διάθεση και γενικά τον έλεγχο των ονομαστικών εισιτηρίων. Στη συνέχεια, στις 30/12/2005 εκδόθηκε σχετική υπουργική απόφαση με την έγκριση, όπως είχε ζητηθεί στη Βουλή, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έτσι ώστε να επεκταθεί το μέτρο της ηλεκτρονικής εποπτείας στις αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Αυτή τη στιγμή, με την εφαρμογή του ονομαστικού εισιτηρίου είμαστε στην τελική διαδικασία σύνταξης των ποιοτικών προϋποθέσεων για το διαγωνισμό που θα βγει για όλους εκείνους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να το κατασκευάσουν. Απαγορεύεται από την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας η διάθεση σε συνδέσμους φιλάθλων για λογαριασμό των μελών τους εισιτηρίων ομαδικά. Κάθε φίλαθλος, είτε είναι εγγεγραμμένος σε σύνδεσμο είτε όχι, θα προμηθεύεται το εισιτήριό του ατομικά.

Και επίσης, μια παρέμβαση, η οποία θεωρούμε ότι έκλεισε αρκετές πόρτες και αφαίρεσε και τη δυνατότητα να χάνουν οι εργαζόμενοι τα χρήματά τους, είναι ότι καταργήθηκε η δυνατότητα των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών να μπορούν να προσφεύγουν στις διατάξεις των άρθρων 44, 45, 46 και 46α του νόμου 1892/1990, έτσι ώστε έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την προστασία των αθλητών, προπονητών και λοιπών πιστωτών των Π.Α.Ε. και Κ.Α.Ε., αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο να τίθενται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, που είχε προηγηθεί στο παρελθόν και για το οποίο ο νόμος αυτός έδινε τη δυνατότητα σε όσους κατέθεταν αίτηση σε δικαστήριο. Εκτιμούμε ότι και υπό την έννοια της ανταγωνιστικότητας, αλλά κυρίως της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αυτό ήταν ένα αποφασιστικό βήμα.

Εκτός από τις δύο βασικές παρεμβάσεις, είχαμε ένα σύνολο υπουργικών αποφάσεων που αφορούν τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και τελέσεως αγώνων, υπό την έννοια της προστασίας και της ασφάλειας και αυτών που αγωνίζονται και των φιλάθλων που παρευρίσκονται. Γίνεται έκδοση κανονισμού προπονητών καλαθοσφαίρισης, προπονητών ποδοσφαίρου και άρα μπαίνουμε σε μια εκλογίκευση του όλου συστήματος.

Βγαίνει υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων ντόπινγκ. Να υπενθυμίσω ότι με την υπουργική απόφαση αυτή και τη δεύτερη που βγάλαμε, τον Απρίλιο του 2005, καθορίστηκαν λεπτομερώς οι διαδικασίες ελέγχου του ντόπινγκ. Οι έλεγχοι αυτοί είναι τόσο τακτικοί όσο και έκτακτοι και βοηθούν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας που ταλαιπωρεί τη νεολαία της χώρας μας. Να υπενθυμίσω επίσης ότι έχουν γίνει πάνω από 400 έλεγχοι και μισοί απ' αυτούς είναι έκτακτοι, έτσι ώστε κάποιοι, οι οποίοι νομίζουν ότι προστατεύονται από τον έλεγχο να μην μπορούν να γνωρίζουν πότε θα γίνει αυτός ο έλεγχος.

Έγινε μια αναφορά στο θέμα στοιχήματος, τζόγου. Θέλω να υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση δεν υιοθετεί το τζόγο ως επίσημη κρατική πολιτική. Υποχρεούται όμως να ασκήσει πολιτική, προκειμένου να τον ελέγξει και να τον θέσει κάτω από συγκεκριμένους κανόνες προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. ’λλωστε, κρούσματα διαφθοράς σε σχέση με τα τυχερά παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π., τα οποία συνέβησαν στο παρελθόν, αυτή η διοίκηση της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. τα έστειλε στον Εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση και καταλογισμό ευθυνών.

Και βέβαια, η υπουργική απόφαση, που συνυπογράψαμε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ο υποφαινόμενος, που αφορά το γενικό κανονισμό λειτουργίας των παιχνιδιών, βάζει τα ασυμβίβαστα, τα οποία είναι απαραίτητα, για να μην υπάρχουν ανάλογες επιρροές.

Επίκεινται, επίσης, νομοθετικές διαδικασίες που αφορούν την κύρωση με νόμο της Διεθνούς Συνθήκης της UNESCO για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Να υπενθυμίσω -το έχουμε ξαναπεί σε αυτή την Αίθουσα- ότι η χώρα μας έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς όλο το εισηγητικό κείμενο μορφοποιήθηκε εδώ στην Αθήνα, στη Βουλιαγμένη, το Δεκέμβριο του 2004 με εισήγηση της χώρα μας. ’ρα, σύντομα θα έρθει στη Βουλή η υιοθέτησή της ως Διεθνούς Συνθήκης.

Επίκειται η έκδοση προεδρικού διατάγματος που ρυθμίζει τους όρους και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών γυμναστηρίων. Έχει υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς, βρίσκεται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με σαφήνεια προβλέπεται στο διάταγμα η απαγόρευση πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά και αυστηρός έλεγχος για την επιστημονική κατοχύρωση των παρεχομένων από τα γυμναστήρια υπηρεσιών. Παράλληλα, βρίσκονται στο στάδιο των τελικών υπογραφών οι κανονιστικές πράξεις που αφορούν τη λειτουργία ειδικών αθλητικών χώρων, όπως τα σκοπευτήρια και οι εγκαταστάσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Τροποποιήσαμε επίσης την προηγούμενη υπουργική απόφαση, που αφορούσε τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και πλέον όλα είναι αριθμημένα και ονομαστικά. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου λειτουργεί μια διαρκής επιτροπής, αποτελούμενη από στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόκειται να ανακοινώσουμε όλα τα υπόλοιπα θεσμικά μέτρα που αφορούν το συγκεκριμένο πρόβλημα, η ορθή εφαρμογή των οποίων οδηγεί απαραίτητα στην εξάλειψη και των τελευταίων υπολειμμάτων βίας που έχουν απομείνει. Έχω μιλήσει τον τελευταίο καιρό αρκετά συχνά για την ίδρυση, όπως εγώ την έχω ονομάσει -ίσως δεν είναι και σωστός ο όρος- της αθλητικής αστυνομίας, η οποία θα ασχολείται εξειδικευμένα με όλους αυτούς που είναι φορείς της βίας μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Σε λειτουργικό και οργανωτικό επίπεδο επιδιώξαμε και καταφέραμε να ελαχιστοποιήσουμε τη μαύρη τρύπα των οικονομικών υποχρεώσεων της Γενικής Γραμματείας, σε κάποιες δε περιπτώσεις να την απαλείψουμε εντελώς. Η βασική μας σκέψη ήταν ότι δεν εκδίδουμε απόφαση επιχορηγήσεως, παρά μόνον εφόσον είμαστε σίγουρη για την ευχέρεια άμεσης εκταμίευσης, έτσι ώστε η Γενική Γραμματεία να μην οφείλει σήμερα σε κανέναν με υπογραφή του υποφαινόμενου. Δεν υπάρχει καμία εντολή που να έχω υπογράψει και να μην έχει εκταμιευθεί.



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Για τα τρέχοντα, όχι τα παλιά.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Θα σας πω και γι ' αυτά, κύριε συνάδελφε.

Η διαδικασία μας έχει οδηγήσει και καταφέραμε τη μαύρη τρύπα από 250 εκατομμύρια ευρώ να την κάνουμε 100. ’ρα, ένα μεγάλο κομμάτι των παλαιών υποχρεώσεων έχει ήδη δοθεί. Θα σας πω ότι με τη διαδικασία που ακολουθούμε -θα μιλήσω εξειδικευμένα όταν φτάσω εκεί, αλλά τα λέω και τώρα στα οικονομικά- στο θέμα του μαζικού αθλητισμού, πληρώσαμε το 2004, πληρώσαμε το 2005 κανονικά, έχουμε πληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι των υποχρεώσεων του 2002 και του 2003 και σε όλους τους δήμους, οι οποίοι μας στέλνουν τα προγράμματα εγκεκριμένα από τον έλεγχο με τα οικονομικά, τους αποστέλλουμε τα χρήματα του παρελθόντος. ’ρα, βαίνει προς εξάλειψη το χρέος που αφορά το μαζικό αθλητισμό.

Στα αθλητικά σωματεία έχουμε πληρώσει κανονικά το 2004 και το 2005. Και όταν λέμε το 2004 και το 2005, αυτό σημαίνει δραστηριότητα των προηγούμενων ετών. Γιατί τα χρήματα, τα οποία παίρνουν τα αθλητικά σωματεία, εάν μεν αφορούν τα ατομικά αθλήματα βγαίνουν από τις αντίστοιχες ομοσπονδίες, εάν είναι ομαδικά, είναι ανάλογα με την κατηγορία στην οποία αγωνίζονται.

Η πραγματικότητα είναι ότι στην ονομαστική προσέγγιση που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, εμείς δώσαμε λιγότερα, αλλά πραγματικά. Και το 2004 ήταν 20% λιγότερα, το 2005 αυξήθηκε το ποσό που δώσαμε το 2004 κατά 10% και βασικός μας στόχος είναι αυτή η αύξηση να συνεχιστεί και το 2006, αλλά με χρήματα, τα οποία εισπράττουν και όχι με φωτοτυπίες υποσχέσεων. Ήδη ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να πληρώσουμε τα χρήματα του 2002, έτσι ώστε σταδιακά ο στόχος μας είναι πριν τελειώσει η τετραετία, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Υφυπουργείο να μην οφείλει σε κανέναν. Αυτός είναι ο βασικός στόχος. Αισιοδοξούμε ότι θα τον πετύχουμε.

Για την επόμενη διετία της κυβερνητικής θητείας προχωρούμε σε άσκηση πιο επιθετικής πολιτικής, που θα δώσει ώθηση στον ελληνικό αθλητισμό σε όλα του τα επίπεδα. Με το νέο αθλητικό κώδικα που επεξεργάζεται η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θεμελιώνονται θεσμικά οι απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού προϋποθέσεις.

Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στον αθλητισμό, άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος, εξειδικεύεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται σαφές και να μην επιδέχεται αμφισβήτησης το γεγονός ότι όλο το ελεγχόμενο από το κράτος σύστημα αθλητικών οργανώσεων υπάρχει και λειτουργεί χάριν των αθλουμένων σε αυτές και όχι το αντίστροφο.

Καθιερώνεται η κάρτα υγείας κάθε αθλουμένου σε όλα τα επίπεδα αθλητικής δραστηριότητας. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας -και στο κομμάτι που αφορά το σχολικό αθλητισμό με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων- για τον τρόπο εφαρμογής αυτής της διάταξης, τα οικονομικά στοιχεία, έτσι ώστε να μην έχουμε αρνητικά φαινόμενα για την υγεία και πολύ χειρότερα όπως κάποιες περιπτώσεις τώρα τελευταία.

Αναβαθμίζεται ο σχολικός και πανεπιστημιακός αθλητισμός. Θα σας πούμε πώς ακριβώς το αντιλαμβανόμαστε με τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν. Αυτήν τη στιγμή είναι περίπου 16,5% τα σχολεία στη χώρα που διαθέτουν και μία αίθουσα για γυμναστική και αθλητισμό. Εμείς λοιπόν, σε συνεργασία με τις κατά τόπους μονάδες Φυσικής Αγωγής διεκδικούμε να προσθέσουμε -ως Υφυπουργείο Αθλητισμού από τα δικά μας κονδύλια- αίθουσες σε σχολεία που δεν έχουν, αλλά που από το συντελεστή δομήσεως τους δίνεται η δυνατότητα να προστεθεί αυτή η αίθουσα. Αυτό είναι το ένα στοιχείο.

Έχουμε επισημάνει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ότι δεν μπορεί κανένα καινούριο σχολικό κτίριο να μην έχει τις απαραίτητες αίθουσες Φυσικής Αγωγής, εκπαίδευσης και αθλητισμού. Θα μιλήσω παρακάτω για το μητρώο αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μία μελέτη. Καταγράφουμε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας. Όταν ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, θα έχουμε την εικόνα πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε αυτές για το σχολικό αθλητισμό. Κάποιες που είναι πολύ κοντά στα σχολικά συγκροτήματα θα μπορούν να είναι βοηθητικά στοιχεία στην έννοια του σχολικού αθλητισμού, γιατί καταλαβαίνετε ότι από το 16,5% να φτάσουμε στο 100%, δηλαδή όλα τα σχολεία να αποκτήσουν αίθουσες, είναι κάτι πολύ μακροπρόθεσμο. Αντιθέτως εμείς θέλουμε ταχύτερη εφαρμογή.

’ρα, λοιπόν, πρέπει να γίνε αξιοποίηση χώρων οι οποίοι την ώρα του σχολείου δεν χρησιμοποιούνται από κανέναν. Σε όλα τα κλειστά γήπεδα της χώρας δεν κάνει κανείς προπόνηση. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του σχολικού αθλητισμού. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Όταν καταλήξουμε πλήρως στη μέθοδο μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τότε θα το συζητήσουμε και με εσάς. Όλες οι προτάσεις είναι αποδεκτές, ώστε να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να έχουν τα παιδιά μας περισσότερες ώρες Φυσικής Αγωγής.

Θέλω να πω ότι ήδη έχουμε καταθέσει πρόταση επίσημα, ως Υφυπουργείο Αθλητισμού, να αυξηθεί κατά μία ώρα στο δημοτικό το μάθημα της γυμναστικής, της φυσικής εκπαίδευσης, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι αυτό είναι τρόπος ζωής και πρέπει να ξεκινάμε από αυτήν τη διαδικασία.

Η αλήθεια είναι ότι στην επερώτηση τίθενται -και συζητήθηκαν και εδώ- κάποιες απόψεις που αφορούν την έννοια των χορηγιών. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μέσα στο σκηνικό που ζούμε, αυτό είναι απαραίτητη διαδικασία. Έτσι και αλλιώς τα χρήματα που διαχειριζόμαστε είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

Θα σας πω ότι από τα 135 εκατομμύρια, που είναι ο ειδικός λογαριασμός του Υφυπουργείου Αθλητισμού, τα 60 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στις Ομοσπονδίες. Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι πηγαίνουν σε εκείνους οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την οργάνωση του αθλητισμού στη χώρα. Τα αθλητικά σωματεία παίρνουν ένα ποσό που ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια. Νομίζω το ανέφερε και η κυρία Παντελάκη ως στοιχείο. Έχουμε να συντηρήσουμε και να λειτουργήσουμε τα μεγάλα αθλητικά κέντρα, το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ, τον ’γιο Κοσμά και τα 25 περιφερειακά.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα χρήματα είναι συγκεκριμένα. Όποιος κάνει πρόταση να δώσουμε περισσότερα χρήματα προς κάποια κατεύθυνση, να ξέρετε ότι θα αφαιρεθούν από κάπου αλλού. Η Κυβέρνηση και εγώ κάνουμε προσπάθεια να βρούμε καινούριους πόρους, πρόσθετους σε αυτούς που υπάρχουν. Αυτή είναι η βασική μας κατεύθυνση. Όμως, δε βρίσκονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δυστυχώς για μένα -διότι αυτό είναι το περιβάλλον- ελάχιστες ομοσπονδίες βρίσκουν χρήματα και από άλλες κατευθύνσεις. Αν εξαιρέσω το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και λίγο τον κλασικό αθλητισμό, η χρηματοδότηση είναι 100% από το ελληνικό δημόσιο, από εμάς, από εσάς. Αυτό δηλαδή που λέτε. Θα μας ενοχλούσε όμως αν η διοίκηση της ομοσπονδίας εύρισκε και 30, 50, 100 παραπάνω από αυτά που δίνει η πολιτεία για να τα χρησιμοποιήσει για τον ελληνικό αθλητισμό;

Το ίδιο ισχύει και για τα σωματεία. Δεν μιλώ για τα επαγγελματικά. Εκείνα έχουν τα συμφέροντά τους, ας κοιτάξουν τι θα κάνουν. Αναφέρομαι στα ερασιτεχνικά σωματεία. Η εκτίμησή μου λοιπόν είναι ότι με έναν καλό συνδυασμό αυτών των δύο δράσεων, με τη βασική σκέπη του κράτους της ελληνικής πολιτείας και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Θέλω να αναφερθώ σε πολλά από αυτά που είπατε. Αναγκαστικά θα τα πω στη δευτερολογία μου. Θέλω να σας πω ότι αυτήν τη στιγμή λειτουργούν προγράμματα που αφορούν το σχολικό αθλητισμό από την Εθνική Επιτροπή Σχολικού Αθλητισμού και Ολυμπιακής Παιδείας, από την Κεντρική Επιτροπή Αθλητικών Τμημάτων. Είναι σαφέστατο ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία και πολλά παιδιά μπαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους και κάποια από αυτά ακολουθούν τη ροή του πρωταθλητισμού.

Για το εκλογικό σύστημα των αθλητικών φορέων, το οποίο αναφέρεται στην επερώτηση, θα πω ότι είναι απόλυτα δημοκρατικό. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση να προχωρήσουμε και σε κάποια διατύπωση, η οποία θα αναδεικνύει την έννοια της απλής αναλογικής, εκτός από κάπου που γίνεται με βάση τα ψηφοδέλτια. Πρέπει να δούμε τη διαδικασία όπου υπάρχει η θέση της πλειοψηφίας, η οποία στο συγκεκριμένο νόμο προβλέπεται να είναι 20%. Ο κ. Λοβέρδος ήταν και από εκείνους που τον είχαν προετοιμάσει εκείνη την εποχή, το 1999. Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε…



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Τι εννοείτε με το 20%;



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ο νόμος αναφέρει αν υπάρχει δεύτερο ψηφοδέλτιο. Έχει κατ' ελάχιστο παρουσία ανάλογα με τις ψήφους που θα πάρει. Αυτό αναφέρεται.

Η συμμετοχή στα αθλητικά σωματεία, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 2725, είναι ελεύθερη. Δεν ξέρω αν έχετε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, επειδή αναφέρετε στην ερώτηση να βγάλουμε τα εμπόδια.



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κοιτάξτε και τον Ολυμπιακό Βόλου.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Θα μας το πείτε, κύριε Γκατζή, στη δευτερολογία σας για να μάθουμε τι γίνεται στον Ολυμπιακό Βόλου.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Αν προχωρήσουμε έτσι, πρέπει να πάμε και στα Τρίκαλα και παρακάτω.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Αναφέρεται η συμμετοχή των αθλητών ως μέλη στους συλλόγους όπου αθλούνται. Αυτό έχει πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία. Σύντομα θα φέρουμε σε διαδικασία συζήτησης το νέο κώδικα για τον ελληνικό αθλητισμό. Μπορούμε να ακούσουμε τις δικές σας προτάσεις. Σήμερα προβλέπει κάποιες εξαιρέσεις σε αθλήματα.

Ας αναφέρουμε π.χ. τη σκοποβολή, που μπορούν μέχρι μεγάλη ηλικία να είναι αθλητές και δεν υπάρχει δυνατότητα να είναι παράγοντες. Υπάρχει και έλλειψη. Είναι αθλήματα με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών. Εκεί έχει δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν και στα οργανωτικά θέματα. Πάντως είναι ένα αντικείμενο που θα το συζητήσουμε πάρα πολύ σύντομα.

Για το μαζικό αθλητισμό στη δευτερολογία μου θα σας δώσω όλα τα στοιχεία που έχουμε. Τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν έργα και διαδικασίες μέσα από τις οποίες το Υφυπουργείο Αθλητισμού προσεγγίζει τη στόχευσή του, ώστε ο αθλητισμός, η Φυσική Αγωγή, η εκπαίδευση να είναι ένας τρόπος ζωής, εκτιμούμε ότι εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο τρόπο.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση για τα "Τριάντα χρόνια Σύνταγμα από το 1975", καθώς και στους λοιπούς χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, είκοσι μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί δάσκαλοι από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλόπολης Αρκαδίας.

Η Βουλή τους καλωσορίζει.

(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ανδρέας Λοβέρδος.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επιτέλους, κύριε Υφυπουργέ Αθλητισμού, σας ακούμε. Και λέω επιτέλους, γιατί επί τρεις μήνες προσπαθούμε, με ανακοινώσεις, με συνεντεύξεις, με μηνύματα, με διαβήματα στον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να σας καλέσουμε να εκπληρώσετε την υποχρέωσή σας, να ενημερώσετε και να συνεννοηθείτε με τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής για πολλά και σοβαρά θέματα που έχει αυτήν τη στιγμή ο αθλητισμός.

Για παράδειγμα να ενημερώσετε για τη βία, η έξαρση της οποίας τη φετινή χρονιά δεν έχει προηγούμενο, για τις εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, για την κατάντια του ΟΠΑΠ και τον κίνδυνο του δημόσιου χαρακτήρα του. Για θέματα πολύ ειδικά συναντήθηκα στη Θεσσαλονίκη με τέσσερις πρώην ποδοσφαιριστές του ’ρη: Τον Κυζερίδη, τον Μαλλού και τα άλλα δύο παιδιά, που βγήκαν έξω κατ' ουσίαν από τις διατάξεις του άρθρου "Περί εξυγίανσης των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών" και έχουν μείνει με τα συμβόλαιά τους, κατά κυριολεξία, στο χέρι.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Δεν λέμε να είναι έξω από αυτό…



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είδα το νομικό τους θέμα και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εμείς εδώ να κάνουμε μία ρύθμιση γι' αυτά τα παιδιά και θέλουμε να σας καλέσουμε γι' αυτό και δεν έρχεστε στη Διαρκή Επιτροπή. Κηρυχθήκατε άφαντος, όπως ακριβώς και ο κ. Βουλγαράκης, Υπουργός Πολιτισμού ένα μήνα τώρα. Δεν ξέρουμε την ημερήσια διάταξή του. ’φαντος, όπως και ο προκάτοχός του και Πρωθυπουργός της χώρας!

Εν πάση περιπτώσει όμως, τα θέματα του αθλητισμού έχουν πολλές πλευρές που δεν μπορεί κανείς να τις δει μονοκομματικά. Και η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, έτσι όπως έχει κατακτήσει εν τίνι μέτρω να λειτουργεί, μπορεί να βοηθήσει. Πρώτη φορά έχουμε δει κυβέρνηση και υπουργούς να τους προσφέρουν τα άλλα κόμματα στήριξη για τη βία φέρ' ειπείν και να την αρνούνται. Γιατί το κάνετε αυτό; Έχετε ξαναζήσει χρονιά με την αθλητική βία και έξω από τα γήπεδα, όπως φέτος;



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Σοβαρά τα λέτε;



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πολύ σοβαρά τα λέω. Και ξέρετε ότι είμαι φίλαθλος. Γνωρίζω ότι ήσασταν πρώην ποδοσφαιριστής. Γνωρίζω τον Κώστα Ορφανό, γνωρίζω κι έναν -γιος σας είναι;- που παίζει στον Απόλλωνα Καλαμαριάς.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ανιψιός μου.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είστε αθλητική οικογένεια. Αλλά κι εμείς είμαστε φίλαθλοι, γνωρίζουμε τα θέματα. Η φετινή χρονιά στη βία δεν έχει προηγούμενο και τα μέτρα σας είναι ανεπαρκή. Δεν είστε γραφειοκράτης για να μου απαριθμείτε τι κάνατε. Πράγματι, κάνατε νόμους. Ένας από αυτούς έχει και σωστά μέτρα. Έχουμε επαινέσει την επαναφορά των τακτικών δικαστών. Μα, το να απαριθμείς μέτρα που στην πράξη δεν έχουν πρακτικά αποτελέσματα, πρέπει να σε οδηγήσει αυτή η κατάσταση να ξανασκεφθείς την αποτελεσματικότητά σου. Είναι μία από τις χειρότερες χρονιές όσον αφορά τη βία στον αθλητισμό. Πρέπει να σας προβληματίζει.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Για πείτε μου τι σας προβληματίζει…



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρέπει να σας προβληματίζει, κύριε Υφυπουργέ, το γεγονός ότι πήγε η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου με τέσσερις αθλητές και πάτωσε, όπως ήταν φυσικό. Ο πάτος είναι η προνομιακή θέση των Ελλήνων αθλητών, έτσι όπως τους αντιμετωπίζετε σε πολλά αθλήματα. Ίσως εσάς να μην σας ενοχλεί, αλλά ενοχλεί εμάς, ενοχλεί όλους τους Έλληνες το να διεκδικούμε μεγάλες οργανώσεις και να παίρνουμε μηδέν ή μία ψήφους. Έχετε συνηθίσει, φαίνεται, από την κατάντια μας στη διεκδίκηση της EXPO του 2008 και γι' αυτό δεν σας πειράζει. Πειράζει όμως εμάς.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κάθε επιτροπή που σας συναντά βγαίνει έξω και μας λέει ότι συμφωνήσατε. Μα, με ποιες απόψεις συμφωνείτε; Ποια είναι η γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα των εξελίξεων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Δεν θα λάβουμε και εμείς γνώση; Και αυτή η Επιτροπή για τη βιωσιμότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που συστήσαμε εδώ στη Βουλή των Ελλήνων με πρότασή σας, γιατί συνεδρίασε μόνο μία φορά για την πανηγυρική της συνεδρίαση και έχει από το Νοέμβριο να συνεδριάσει; Μόρφωσε γνώμη αυτή η Επιτροπή περί βιωσιμότητος για τις εξελίξεις με την πρόταση για τη δημιουργία της Super League; Ποια είναι η γνώμη της; Και πώς να έχει γνώμη, κύριε Υφυπουργέ, αφού δεν έχει κάνει μία συνεδρίαση τους κρίσιμους αυτούς μήνες για το ποδόσφαιρο; Τι θέση έχετε εσείς; Και τι κάνατε με την Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού, μια οιονεί ανεξάρτητη Αρχή, κατά τις διατυπώσεις του νόμου, που ζητήσατε -απρεπώς, κατά τη γνώμη μου, σε πολιτικό επίπεδο- να παραιτηθούν όλα τα μέλη της; Πήρατε τις παραιτήσεις σοβαρών ανθρώπων στα χέρια σας και δεν μπήκατε στον κόπο να αντικαταστήσετε τα μέλη αυτής της Επιτροπής για να μπορεί να λειτουργήσει.

Επίσης, όσον αφορά τα θέματα που τίθενται, με τη διαπίστωση της ύπαρξης των κριτηρίων για τη διοίκηση των ομάδων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ποιος θα κάνει τον έλεγχο αυτό; Χωρίς τέτοιο όργανο επαγγελματικού αθλητισμού, χωρίς αυτή την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού που τόσο είχε δουλέψει και τόσα είχε προσφέρει, πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα, που για να επιλυθούν ο νόμος προϋποθέτει τη δράση της;

Για τον ΟΠΑΠ θα κάνουμε ειδική επίκαιρη επερώτηση. Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ σήμερα.

Κύριε Πρόεδρε, έχει δίκιο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος να ερωτά τα σχετικά με τον σχολικό αθλητισμό. Είναι πάρα πολύ εύστοχη και επαινετέα αυτή η πρωτοβουλία, γιατί πραγματικά για το σχολικό αθλητισμό, με ευθύνη και του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, δεν έχουν γίνει τα βήματα που έπρεπε να έχουν γίνει. Είναι μια ευθεία αυτοκριτική, είναι μια ευθεία ανάληψη ευθύνης σε ό,τι μας αφορά και εκτιμώ και εκτιμούμε ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και με τις υποδομές που έχει πια η χώρα, ολυμπιακές και μη, -ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχουν δήμοι με περισσότερα των δύο κλειστά γυμναστήρια- η Ελλάδα των υποδομών, που το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε, διατίθεται για τον σχολικό αθλητισμό, δηλαδή έχει δυνατότητες διάθεσης όλων αυτών των εγκαταστάσεων για το σχολικό αθλητισμό, πλην όμως δεν το πράττει και ο σχολικός αθλητισμός παραμένει μια ευχή, στο μεγαλύτερο μέρος του. Λέτε τώρα εσείς ότι ελέγχετε τις εγκαταστάσεις, για να προστεθούν εγκαταστάσεις. Είναι σαν να λέτε στο παιδί σας: "Μην στεναχωριέσαι παιδί μου εσύ. Στα έξι χρόνια που θα είσαι στο σχολείο δεν θα γίνει τίποτα, αλλά όταν θα έρθουν τα άλλα παιδάκια, κάποιες δεκαετίες αργότερα, θα έχουν εγκαταστάσεις". Μα, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε δει το θέμα του σχολικού αθλητισμού ζεστά ως θέμα, ως θέμα πρώτης προτεραιότητος. Γι' αυτό και ξαναλέω ότι πρέπει όλες οι πτέρυγες να επαινέσουμε αυτή την επίκαιρη επερώτηση του Κ.Κ.Ε και τη σχετική πρωτοβουλία του.

Θα μου πείτε: Τι θα μπορούσε να γίνει; Ο ν. 2725/1999 -είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και σας ευχαριστώ που το θυμηθήκατε- στο άρθρο 58 πρόβλεψε τη σχετική αρμοδιότητα για τη διεκπεραίωση θεμάτων σχολικού αθλητισμού ως μια εκ των βασικών πολιτικών προτεραιοτήτων της χώρας. Προέβλεψε μία επιτροπή που συγκροτείται ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας και στο Υπουργείο Πολιτισμού -τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού- για να δει θέματα ολυμπιακής παιδείας και σχολικού αθλητισμού. Η συνευθύνη μας είναι, κύριε Υφυπουργέ, ότι δεν τα δουλέψαμε κι εμείς με ζέστη αυτά τα θέματα. Και έπρεπε εσείς, ως γνώστες, να διορθώσετε τα κακώς κείμενα της προηγούμενης κατάστασης κι όχι να χαλάσετε και τα καλά. Και δεν το προχωρήσατε αυτό. Και πρέπει να το προχωρήσετε αυτό, όχι με την υποδομολογία, ότι θα κάνετε εγκαταστάσεις, θα κάνετε γήπεδα -τα έχει αυτά η χώρα- αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές που θα κάνουν το σχολικό αθλητισμό ζωντανό κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού συνδέοντάς τον, όπως το άρθρο 58 του ν. 2725 ορίζει, με τον σωματειακό αθλητισμό. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και χώρες προηγμένες στο πεδίο του αθλητισμού έχουν δείξει ακριβώς το δρόμο. Δεν έχουμε παρά να υιοθετήσουμε κριτικά, μεταφέροντας στη χώρα μας ορισμένες πραγματικά πρωτότυπες ιδέες για το σχολικό αθλητισμό, όχι για τη διδασκαλία μόνο του μαθήματος της γυμναστικής, που λέγαμε προηγουμένως κυρία συνάδελφε, αλλά για τον ανταγωνιστικό σχολικό αθλητισμό, όχι κατ' ανάγκην τον πρωταθλητισμό υπό την κακή του εκδοχή, αλλά τον ανταγωνιστικό σχολικό αθλητισμό που θα γίνει μια σημαντική εστία ερασιτεχνικού αθλητισμού και τίμιας και σωστής άθλησης η οποία στη συνέχεια, στη σύνδεση με το σωματειακό αθλητισμό, μπορεί να αποδώσει και πάρα πολλά θετικά για τη χώρα.

Κλείνω -και σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε- με μία παρατήρηση ακόμη. Κύριε Υφυπουργέ, η Βουλή έκανε μια διακομματική επιτροπή για το ντόπινγκ. Ξοδεύτηκε χρόνος. Είχαμε στο τέλος και μια σύγκρουση για το τελικό πόρισμα. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής δεν έχει γίνει ακόμη.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): …(Δεν ακούστηκε)



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι. Θα σας πω. Η σχετική μόνιμη επιτροπή της Βουλής δεν έχει συγκροτηθεί και το θέμα έμεινε μετέωρο. Φαίνεται ότι πέρασε χρόνος από τα δραματικά γεγονότα του 2004. Εσείς όμως έχετε πολιτική ευθύνη για το εξής που αφορά το ντόπινγκ. Ακούσαμε έκπληκτοι από την τηλεόραση μία αρμόδια υπάλληλο νομίζω του ΕΣΚΑΝ, δηλαδή του κέντρου που είναι αρμόδιο για τα θέματα αυτά, να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να γίνει αντιντόπινγκ κοντρόλ στους Πανελλήνιους Αγώνες -καλά, είναι δυνατόν;- και θα γίνει -λέει- στοχευμένος έλεγχος.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ολοκληρώστε όμως τώρα, κύριε Λοβέρδο.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Είναι δυνατόν; Τόσες φωνές δυνατές της Νέας Δημοκρατίας για το ντόπινγκ, τόσα δάκρυα για τα προβλήματα αυτά, τόσα λόγια, τόσες συνεδριάσεις και έχουμε πανελλήνιους αγώνες στίβου και δεν έχουμε δύο ευρώ για να κάνουμε αντιντόπινγκ κοντρόλ;

Ειμαστε καλά; Και ερχόμαστε στο Βήμα της Βουλής να απαριθμήσουμε ως γραφειοκράτες γνήσιοι, μέτρα ενώ η πραγματικότητα είναι ακριβώς η αντίθετη;

Κύριε Υπουργέ, θέλουμε απάντηση για τα θέματα αυτά.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Τασούλας έχει το λόγο.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι πράγματι γεμάτη θέματα η επερώτηση που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και με τέτοια πληρότητα στην έκτασή της που ξεφεύγει ακόμη και της θεσμικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υφυπουργείου Αθλητισμού η απάντηση σ' αυτή την επερώτηση. Και έχει ενδιαφέρον η πληρότητα της επερωτήσεως γιατί καλύπτει όλους τους τομείς που έχουν ανάγκη, όπως λέει το Σύνταγμά μας στο άρθρο 16, όχι μόνο της κρατικής εποπτείας αλλά και της κρατικής προστασίας. Γιατί το Σύνταγμα λέει ότι ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την εποπτεία της πολιτείας.

Εκεί λοιπόν που θα μπορούσε κανείς να αναδείξει την αξία του ενδιαφέροντος και να ισχυριστεί ότι κεντρίζει και προκαλεί, δια της πιέσεως της Κοινοβουλευτικής, η επερώτηση την πολιτεία, όπως οφείλει να κεντρίζει ένα κόμμα την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το εύρος των θεμάτων του αθλητισμού, εν τούτοις νομίζω πως το ότι διέπεται η επερώτηση από την επωδό, την κοσμοθεωρητική επωδό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που δεν ξέρω αν είναι ανάγκη σε όλα τα θέματα να είναι η συνισταμένη, ότι δηλαδή ο αθλητισμός σήμερα είναι στην υπηρεσία των ιδιωτικών συμφερόντων και ενός τρόπου ζωής ο οποίος αντιστρατεύεται την υγιή, ψυχολογική, κοινωνική και αθλητική ανάπτυξη και ότι είναι υποτεταγμένος σε συμφέροντα και ότι μόνο η μαζικότητα είναι το ζητούμενο στον αθλητισμό και ότι οι αθλητικές χορηγίες υποκρύπτουν διαστρέβλωση του νοήματος του αθλητισμού, όταν μπαίνει όλο αυτό το στοιχείο της καχυποψίας και της κάθετης διαφοροποιήσεως πως ό,τι συμβαίνει που δεν είναι σύμφωνο με την ιδεολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι ύποπτο και υποτελές σε συμφέροντα, αδικεί κατά τη γνώμη την πληρότητα της επερωτήσεως ως προς το γεγονός ότι πράγματι έχει όλο το φάσμα των θεμάτων και όλη την επιμέλεια της ενασχολήσεως, περιγραφής και απογραφής των προβλημάτων που έχει ο αθλητισμός.

Δεν είμαι εγώ εκείνος φυσικά που θα υποδείξω να μην έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα αυτή την αποκλειστικότητα στο να βλέπει τα πράγματα ότι είναι όλα ή από τη μια πλευρά ή από την άλλη, ό,τι δηλαδή δεν είναι δομημένο με βάση μια σκληρή αντίληψη σοσιαλιστική ή κομμουνιστική είναι ύποπτο να είναι υποτελές σε συμφέροντα, εικάζω όμως ότι δεν είναι τόσο απλό για τον κόσμο να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα μέσα από δύο μόνο πρίσματα.

Εγώ όμως δεν θα σταθώ σ' αυτό, θα σταθώ στην έκταση των προβλημάτων και θα σταθώ και σε όσα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έθεσε ο οποίος έχει μια άλλη ικανότητα. Ειδικά ο κ. Λοβέρδος έχει μια συναρπαστική ικανότητα να φαντάζει πειστικός αλλά σε εκείνους που δεν ξέρουν το θέμα. Προσπαθούσα δηλαδή ακούγοντάς τον να παραγνωρίσω το γεγονός ότι ξέρω ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στον τομέα του αθλητισμού, προσπαθούσα ακούγοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αφαιρέσω από τις γνώσεις μου και από την εμπειρία που έχω το γεγονός ότι η κυβέρνηση το πρώτο νομοθέτημα που έφερε στον τομέα του αθλητισμού, ο παριστάμενος Υφυπουργός, ήταν νομοθέτημα που φρόντισε για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και δεν το φρόντισε θεωρητικά.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και τι απέγινε;



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Απέγινε ότι έχουμε μεγάλη διαφορά από το παρελθόν, ότι έχουμε βελτίωση από το παρελθόν...



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι εντάξει. Είναι δυνατόν; Να πάτε στην κερκίδα του ΠΑΟΚ...



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ κύριε συνάδελφε. Δεν σας διέκοψε κανείς.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Είναι πολύ δυνατόν και ο κύριος Λοβέρδος συνεχίζει να απευθύνεται σε αυτούς που δεν ξέρουν από αθλητισμό.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είστε φίλαθλος κύριε συνάδελφε.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κύριε Λοβέρδο, σας παρακαλώ. Θα καθορίσουμε ποιος είναι φίλαθλος ή όχι εδώ;



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ο κύριος Λοβέρδος συνεχίζει να απευθύνεται...



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν γνωρίζει από αθλητικά.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Πως το ξέρετε ότι δεν γνωρίζει;

Σας παρακαλώ μην διακόπτετε.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ:...επειδή ξέρει ότι υπάρχουν αρκετοί συμπολιτες μας που δεν ασχολούνται με τα αθλητικά και μπορεί να βλέπουν την εμμονή ορισμένων πλάνων της τηλεοράσεως να μεγαλοποιούν για λόγους τηλεθεάσεως ένα επεισόδιο, σε αυτή τη μερίδα των συμπολιτών μας που δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι γνώστες των αθλητικών. Και γι' αυτούς ομολογώ ότι είστε συναρπαστικός κύριε Λοβέρδο. Αλλά αυτό το άθλημα, μια και μιλάμε για αθλητισμό, στο οποίο κάνετε πρωταθλητισμό, το άθλημα δηλαδή της παραπλανήσεως γύρω από τα θέματα του αθλητισμού, στο οποίο ομολογουμένως δικαιούστε κύπελλα, νομίζω ότι σήμερα εδώ, μια και μιλάμε για την πραγματικότητα, θα πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη, έξω από την Αίθουσα και να παραδεχθούμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.

Και αυτό γιατί πρώτον, νοικοκυρεύονται το οικονομικά του τομέα του αθλητισμού, του κρατικού τομέα του αθλητισμού και ξεχρεώνει η πολιτεία τις φωτοτυπίες πράγματι, τις εγκρίσεις οι οποίες όχι σωρηδόν αλλά κρουνηδόν είχαν μοιραστεί σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους νομούς και στο νομό Ιωαννίνων. Κληρονομήσαμε φωτοτυπίες που το προ της 7ης Μαρτίου 2004 Υφυπουργείου Αθλητισμού μοίραζε με αποφάσεις "έχοντας υπ' όψιν, εγκρίνουμε ποσά..." για αθλητικά σωματεία. Και ξέρει πολύ καλά ο παριστάμενος Υφυπουργός ότι η πρώτη επαφή που είχε με τους Βουλευτές μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν για να τον πιέσουμε να ξεχρεώσει φωτοτυπίες που έφεραν την υπογραφή προκατόχων του και όχι τη δική του. Και είναι γνωστό σήμερα σε αυτούς που μας ακούν ότι αυτό ξεχρεώθηκαν αποφασιστικά και ότι προχωρούμε, όπως είπε ο ίδιος σήμερα, μέσα στην πρώτη τετραετία να μην υπάρχει καμία υποχρέωση της πολιτείας.

Το ότι υπάρχει το 16% μόνο των σχολείων που έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις δεν λύνεται με μια παραδοχή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι είναι ευθύνη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Και το είπε μάλιστα με όλη την ανάπτυξη γιατί ορισμένοι δεν κατάλαβαν τι σημαίνει αυτό. ΠΑ.ΣΟ.Κ. το ξέρει ο κόσμος. Με την ευθύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έχουν ξεχάσει ότι είστε Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και μπορεί να νόμισαν ότι είναι κάποιο αθλητικο σωματείο. Να λέτε ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να καταλαβαίνουν όλοι την αυτοκριτική σας!

Αναλάβετε την ευθύνη ότι οι σχολικές εγκαταστάσεις έχουν συμβολική παρουσία χώρων αθλητισμού και ο Υπουργός Αθλητισμού σήμερα εδώ αυτή την πραγματικότητα δεν καταδέχθηκε...



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτά τα λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και του κόμματος που δεν έχει κάνει ένα σχολείο επί δύο χρόνια! Ένα σχολικό κτήριο δεν έχετε κάνει.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ( Υφυπουργός Πολιτισμού): Δεν τα ξέρετε καλά τα πράγματα!



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κύριε Λοβέρδο, γιατί κάνετε αντικοινοβουλευτικά πράγματα; Σας παρακαλώ!



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δύο λόγια είπα Κύριε Πρόεδρε.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Διακόπτετε. Θέλετε να σας κάνω παρατηρήσεις. Εσάς δεν σας διέκοψε κανείς.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι κάνουμε κοινοβουλευτικό διάλογο.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ πολύ. Έτσι δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έκανα μια παρατήρηση. Έτσι κάνουμε άλλωστε ζωντανό διάλογο.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Έτσι όμως καταλύετε τον Κανονισμό, τους κανόνες. Σας παρακαλώ!



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Συνεχίζει να απευθύνεται στους αγνοούντες περί τα αθλητικά οι οποίοι ελπίζω να με έχουν ακούσει, αν μη τι άλλο όχι για να μην τον πιστεύουν αλλά για να είναι καχύποπτοι με όλους μας.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με εσάς είναι ούτως ή άλλως!



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Δεν έχω αντίρρηση. Είναι καλό να είναι καχύποπτοι οι πολίτες. Απλώς να είναι καχύποπτοι και προς την συναρπαστικότητά σας την οποία στερούμαι!

Θα ήθελα λοιπόν να πω ότι η δουλειά γίνεται και δεν είναι άμοιρη ενδιαφέροντος και δεν είναι μια στείρα γραφειοκρατική δουλειά η καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων γιατί ξέρετε ότι υπάρχει ένα απίστευτο κτιριακό δυναμικό και δυναμικό εγκαταστάσεων παντού σε κάθε δήμο, το οποίο κοιμάται, υπνώτει σε ώρες που δεν το χρειάζονται οι σύλλογοι για τους οποίους έγινε, αλλά που το χρειάζονται τα ωράρια των σχολικών εγκαταστάσεων που γειτνιάζουν με αυτές τις χρήσιμες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Συνεπώς γίνεται ένα σημαντικό έργο και στον αθλητισμό. Γίνεται και υπό το βάρος της δημοσιονομικής κληρονομιάς του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του κόμματος δηλαδή του κυρίου Λοβέρδου και γίνεται μία δουλειά η οποία αντιμετωπίζει τον αθλητισμό όχι μόνο στη βάση μιας αποκλειστικότητας ότι αθλητισμός είναι μόνο η μαζικότητα.

Εγώ θα έλεγα ότι αθλητισμός δεν είναι ούτε μόνο ο πρωταθλητισμός, ούτε μόνο οι θυσίες γιατί υπάρχει και το κέφι στη ζωή. Πάει κανείς να κάνει και το κέφι του και δεν είναι κακό να βάλουμε και αυτήν τη διάσταση μέσα στη λειτουργία του αθλητισμού. Δεν είναι ποινικοποιημένο το να κάνει κανείς το κέφι του. Εμείς εδώ με πολλή αυστηρότητα αυτό το κρύβουμε. Έχει μία πολυδιάστατη χρησιμότητα ο αθλητισμός. Όλοι περάσαμε απ' αυτήν τη φάση στη ζωή μας και επιτέλους δεν είναι "βιτρίνα" τα μετάλλια και οι πρωτιές, όπως ελέχθη εδώ πέρα άδικα, γιατί δεν υπάρχει καμία πρωτιά στον αθλητισμό που να γίνεται τυχαία.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστούμε για τους επαίνους, κύριε συνάδελφε.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Τασούλα.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Όλες οι πρωτιές στον αθλητισμό κρύβουν μία υποδομή.

Μιας και σήμερα μιλάμε για αθλητισμό, να ξέρετε ότι στην κυβερνητική σκυταλοδρομία -γιατί περί σκυταλοδρομίας πρόκειται- θα πάμε τη σκυτάλη πολύ πιο μπροστά από την προκάτοχη κυβέρνηση.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας πέσει η σκυτάλη στη διαδρομή.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Επωφελούμαι της ευκαιρίας αυτής μου της παρεμβάσεως, κύριε Πρόεδρε…



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Τασούλα.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: …να αποτίσω φόρο τιμής στη μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα αθλητή που πέθανε αυτήν την εβδομάδα, του Βασίλη Μαυραπόστολου, ο οποίος στα ενενήντα του χρόνια κηδεύτηκε στο Παλαιό Φάληρο με τη σημαία του συλλόγου του, ενός πολύ αξιόλογου, πολύ ενδιαφέροντος ανθρώπου που δίδαξε αθλητισμό και άφησε ένα λαμπρό παράδειγμα για όλους εμάς.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Τασούλα.

Το λόγο έχει η κ. Παπαρήγα.



ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού καταναλώθηκε στις ΠΑΕ και εν πάση περιπτώσει σ' ό,τι έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Δεν αρκεί να μιλάμε για τη στήριξη των ερασιτεχνικών ομάδων γιατί σε τελευταία ανάλυση μέσα στις σημερινές συνθήκες οι ερασιτεχνικές δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα τσικό των επαγγελματικών και πολλές από τις ερασιτεχνικές δεν ξέρω και πόσο πραγματικά ερασιτεχνικές είναι. Γι' αυτό εμείς δίνουμε σημασία στη Φυσική Αγωγή, στον αθλητισμό του σχολείου, της γειτονιάς, στο χώρο δουλειάς.

Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Τασούλας έθεσε ένα ζήτημα μήπως όλα τα βλέπουμε από μία δογματική σκοπιά και όλα τα ανάγουμε σε γενικό πολιτικό ζήτημα. Αναμφισβήτητα όλες οι πτυχές της ζωής μας έχουν άμεση, έμμεση, καμιά φορά και λίγο πιο απόμακρη σχέση με το γενικό πολιτικό πρόβλημα, αλλά να σας τα πω και πολύ απλά: Ας πάρουμε το ποδόσφαιρο. Εγώ θα έλεγα ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, τη δεκαετία του 1950, ποιες ομάδες είναι μπροστά; Συγκεκριμένες ομάδες.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Οι ίδιες θέλετε να πείτε.



ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Οι ίδιες ομάδες, στις διοικήσεις των οποίων -ακόμα και όταν ήταν ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο- ήταν πολιτικοί παράγοντες, οικονομικοί παράγοντες κ.λπ.

Ας πάρουμε τώρα το ποιες ομάδες είναι αυτές οι υπερισχύουν. Αυτές που έχουν παράγοντες που μπορούν να κάνουν αγορές ποδοσφαιριστών από τη Βραζιλία, από δω και από κει.

Βεβαίως, αν θέλετε τη γνώμη μου και μ' αυτήν την ευκαιρία, όλα αυτά τα οποία εμφανίζονται σαν παράγοντες που ενδυναμώνουν τις ομάδες, δηλαδή οι αγορές ποδοσφαιριστών κ.λπ. -ας πάμε στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει τόσο πολύ επεκταθεί το θέμα- είναι και παράγοντες οι οποίοι θα ρίξουν στον κατήφορο το άθλημα και αυτό φαίνεται σ' όλη την Ευρώπη, αν θέλετε τη γνώμη μου, διότι μία ποδοσφαιρική ομάδα π.χ. η οποία αποτελείται από τους ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές ούτε στη συλλογικότητα μπορεί να σταθεί ούτε τίποτα.

Εν πάση περιπτώσει, τα βλέπουμε αυτά, τη μεγάλη πτώση, αν θέλετε, και της ποιότητας των αθλημάτων. Νομίζω ότι είναι και ένας παράγοντας που διώχνει κάποιον κόσμο από τα γήπεδα διότι δεν μπορεί μία ομάδα να απαρτίζεται κάθε φορά από ξένους. Η φασαρία που γίνεται με τις αγορές των ποδοσφαιριστών με δισεκατομμύρια; Δηλαδή, αυτά εμάς δεν πρέπει ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να μας ενοχλήσουν; Μας ενοχλούν. Δεν μπορεί να επενδύονται δισεκατομμύρια ή εκατομμύρια ευρώ στα πόδια ενός ποδοσφαιριστή και δεν μπορεί, αν θέλετε, αυτός ο ποδοσφαιριστής να γίνεται παγκόσμιο είδωλο, ο κ. Μπέκαμ μετά της κυρίας του.

Κοιτάξτε να δείτε, όλα αυτά τα πράγματα διαμορφώνουν αυτό που λέμε -ιδιαίτερα στη νέα γενιά- προσανατολισμούς και αξίες. Επομένως, είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε το βλέπουμε είτε δεν το βλέπουμε, δυστυχώς ο αθλητισμός έχει διασυνδεθεί με συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και ασκεί σημαντικό ρόλο στους ιδεολογικούς και πολιτιστικούς προσανατολισμούς.

Ας πάρουμε το ζήτημα της βίας στα γήπεδα. Έχει ή δεν έχει βαθύτερα κοινωνικά αίτια; Αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχει και στην πολιτισμένη Ευρώπη και στη λιγότερο "πολιτισμένη" Ανατολή. Ποιος υποδαυλίζει αυτήν τη βία με την έκταση που έχει; Έχει κοινωνικά αίτια.

Ελέγχεται τώρα η Κυβέρνηση για το τι μέτρα παίρνει ώστε να σταματήσει η βία στα γήπεδα. Τουλάχιστον από την εμπειρία που υπάρχει στη Μεγάλη Βρετανία, πήραν μέτρα, "καθάρισαν" τα γήπεδα και μετά βρέθηκε στις γειτονιές. Κοιτάξτε να δείτε, όταν υπάρχει μία κοινωνική οργή και όταν αθλήματα που, αν θέλετε, έχουν ένα λαϊκό χαρακτήρα -δεν έχει τον ίδιο λαϊκό χαρακτήρα η ιππασία, ας πούμε, με το ποδόσφαιρο- όταν αυτά τα αθλήματα συνδέονται με πολιτικούς και με οικονομικούς παράγοντες ή με παράγοντες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και διαμορφώνονται καταστάσεις, όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στο να μετατοπιστεί η πολιτική αντίθεση, η αντίθεση απέναντι σε μία κυβέρνηση, σε μία εκτονωτική, λαθεμένη βεβαίως αντίθεση ανάμεσα στους φιλάθλους της α΄ ή της β΄ ομάδας. Ξεχάσαμε τι έγινε όταν έπαιξε η Ελλάδα με την Αλβανία; Υπεισήλθε το πολιτικό κριτήριο του εθνικισμού κ.λπ. σ' αυτά;

Δεν είναι λοιπόν το ΚΚΕ που γενικεύει ετσιθελικά. Αυτά τα πράγματα υπάρχουν, διαμορφώθηκαν μέσα στη ζωή και έπαψαν πια ο αθλητισμός και η αθλητική πολιτική να είναι αθώα πράγματα.

Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα για το οποίο κι εγώ προσωπικά τοποθετήθηκα. Θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο. Πάλι ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Ο αθλητισμός είναι παράγοντας της διεθνούς συνεργασίας και της ειρήνης. Εντάξει, αυτά είναι ωραία πράγματα, αλλά δεν είναι έτσι.

Θυμάστε τι σημαία σηκώθηκε με την ολυμπιακή εκεχειρία που θα γινόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σταμάτησε η βία των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων; Σταμάτησε η βία στο Ιράκ; Δεν τα υποτιμάμε αυτά γιατί κι εμείς είμαστε υπέρ της επικοινωνίας των λαών και, αν θέλετε, υπέρ της σωστής άμιλλας, αλλά δεν είναι πια αθώα αυτά τα πράγματα. Προβλήθηκε εδώ ότι Ολυμπιακοί Αγώνες ίσον ολυμπιακή εκεχειρία. Πού έγινε η ολυμπιακή εκεχειρία;

Ας δώσουμε λοιπόν στον αθλητισμό έστω σε σημερινές συνθήκες τη δυνατότητα που έχει να προσφέρει στην υγεία, στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών ή, αν θέλετε, της αποξένωσης. Ας δώσουμε τη δυνατότητα εν πάση περιπτώσει να διοχετεύσει την ενεργητικότητα των νέων ανθρώπων πέρα από το θέμα της υγείας και ας αφήσουμε όλες αυτές τις μεγαλοστομίες για τον αθλητισμό ως παράγοντα επίλυσης πολιτικών προβλημάτων, προσεγγίσεως των λαών κ.λπ. Αυτό θα είναι ανάλογο -να το πω καθαρά- με το ποια πολιτική είναι, ποια κυβέρνηση είναι και αν θέλετε και η συσπείρωση που διαμορφώνεται σε μία συγκεκριμένη ομάδα τι και πώς το προωθεί. Γενικά έτσι έπρεπε να είναι, αλλά δεν είναι έτσι.

Επομένως, ας πάμε σε μία πιο ρεαλιστική τοποθέτηση του ρόλου του αθλητισμού μέσα στις σημερινές συνθήκες.

Με την ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να πω ότι πρέπει ξανά από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας να δείτε το θέμα "Φυσική Αγωγή" στην παιδεία. Δεν μου δώσατε απάντηση.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της Γενικής Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας)

Θα κάνω χρήση και του χρόνου της τριτολογίας μου.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Παρακαλώ, κυρία Παπαρήγα.



ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Θα ξεκαθαρίσω το εξής. Ποιος έχει την κύρια ευθύνη στο θέμα της Φυσικής Αγωγής στο χώρο της παιδείας; Το Υπουργείο Παιδείας; Δεν υπάρχει μια γενικότερη αθλητική πολιτική που βεβαίως συνδέεται με την παιδεία και με πάρα πολλά άλλα πράγματα; Δεν ξέρω, λύστε τα οργανωτικά. Πάντως, χρειάζεται ενιαία πολιτική και εξειδίκευση στο χώρο της παιδείας. Ξαναλέμε, Φυσική Αγωγή για όλο το λαό και αλλαγή στάσης όλων μας, έστω και σε αυτή την ηλικία που είμαστε σήμερα, αλλά τουλάχιστον για τις επόμενες γενιές.

Δεν απαντήσατε σε αυτό το ζήτημα. Υπήρχε μια συγκεκριμένη πολιτική: πάρεργο η Φυσική Αγωγή στα σχολεία. Πέρα από τις αίθουσες, εμείς λέμε να γίνουν αίθουσες, αλλά είναι σημαντικό το περιεχόμενο, ο στόχος της Φυσικής Αγωγής. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Δηλαδή, εμείς δεν μένουμε μόνο στο ζήτημα "υποδομή". Βεβαίως είναι σημαντικό, αλλά μας ενδιαφέρει και το περιεχόμενο.

Αναπτύσσεται μια σειρά δραστηριότητες, παραδείγματος χάριν από τους δήμους, τώρα μάλιστα που έχουμε και δημοτικές εκλογές. Μου έλεγαν για το γύρο που έγινε στη Νέα Σμύρνη. Συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου γιατί ο κόσμος έχει μια διάθεση να αθληθεί. Μπορεί να μην την έχει μόνιμα, μπορεί να μην την κάνει τρόπο ζωής, αλλά την έχει έστω κατά διαστήματα. Εδώ για να κάνεις ένα γύρο σε ένα δήμο, πρέπει να έχεις μια ολόκληρη υποδομή. Υπήρχε κόσμος που κινδύνευσε τρέχοντας. Δηλαδή, θέλει και μια σειρά τέτοια ζητήματα, γιατί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βεβαίως είναι και στην ευθύνη των σωματείων. Όμως αν είναι συνδικάτο που την κάνει, πρέπει να έχει την ευθύνη. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές. Βλέπουμε παιδιά που παθαίνουν ανακοπή καρδιάς μέσα στα γυμναστήρια. Δεν ξέρω, μπορεί να μην έπρεπε να αθληθούν. Μπορεί να είναι και μια τυχαία περίπτωση, αλλά τα φαινόμενα υπάρχουν.

Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε όλα τα φρούτα να ανθίσουν και ιδιαίτερα όσον αφορά τη νεολαία, τα μικρά παιδιά. Γιατί εν πάση περιπτώσει εμείς οι ενήλικες ας παίρνουμε και μόνοι μας τα μέτρα μας, αν θέλουμε να πάρουμε ρίσκο. Το θέμα λοιπόν είναι η υποδομή, που έχουμε θέσει όλοι, η χρηματοδότηση. Όμως δεν είναι μόνο το ύψος της χρηματοδότησης που και αυτό κάθε φορά καθορίζεται. Είναι γενικά ο σκοπός της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού.

Κύριε πρώην Υφυπουργέ του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τι να σας πω; Μιλήσατε σαν γνήσιος -να το πω καθαρά- του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είδε τον αθλητισμό για τον τουρισμό και για το ονόρε της Ελλάδας, για τη φυσιογνωμία της Ελλάδας στα διεθνή. Δεν είναι αυτό, να αναβαθμιστεί δηλαδή η θέση της Ελλάδας σαν χώρα που στέγασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκείνα και τα άλλα. Έχουν φύγει όλα αυτά τώρα από τη μέση. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εκείνο το ολυμπιακό πνεύμα με το τωρινό. Ας μη συζητάμε. Τότε μαζεύονταν στο γυμναστήριο, μίλαγαν, συζητούσαν, ήταν άσκηση σώματος και πνεύματος, εκεί και η φιλοσοφία, εκεί και η άσκηση. Ας μη μιλάμε.

Η όλη σας λογική σε αυτά που είπατε ήταν αυτή που ακούγαμε τέσσερα χρόνια: Νυν υπέρ πάντων οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο τουριστικός αθλητισμός, ο αθλητικός τουρισμός -κατά το "θρησκευτικός τουρισμός"- ο συνεδριακός τουρισμός και πάει λέγοντας. Αν υποτάξουμε τον αθλητισμό -και έχει υποταγεί ο αθλητισμός- σε όλα αυτά, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα.

Για εμάς δείκτης για τη θέση της Ελλάδας σε μια παγκόσμια κατάταξη είναι το επίπεδο του σχολικού αθλητισμού, πόσα παιδιά αθλούνται και από κει και πέρα πώς αυτό γίνεται εφ' όρου ζωής. Να υπάρχει αυτό που λέμε διάθεση και στάση να γυμναστούν. Βεβαίως, είναι και άλλοι παράγοντες, δεν είναι οι πρωτιές. Στο κάτω-κάτω σε πολλά πράγματα δεν είναι η υποταγή στο θέαμα.

Την Κυριακή άνοιξα και εγώ την τηλεόραση να δω έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και μάλιστα δεν ήταν η ομάδα που με ενδιέφερε, αλλά με ενδιέφερε να δω ποδόσφαιρο. Όλη η προπαγάνδα ήταν η εξής: Οι τσιρλίντερς -που τις φέραμε δεν ξέρω και εγώ από πού- δηλαδή οι χορεύτριες πριν από τον αγώνα που ήρθαν από τον Καναδά -δεν ξέρω- έκαναν τις διακοπές τους και όλα αυτά που έγιναν.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από το Τέξας.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Νέο φρούτο.



ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Ολόκληρα αμερικάνικα κολλέγια έχουν κριτήριο για την απόδοση του φοιτητή το πώς θα παίξει στο μπέιζμπολ κ.λπ.. Μπορεί το μυαλό του να είναι άδειο, αλλά να διακρίνεται στο μπέιζμπολ. Υπάρχουν τέτοια πράγματα.

Κοιτάξτε αυτό δεν το λέω για τις κοπέλες που χόρευαν. Αυτό που είδα ήταν…



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Συμπαθές.



ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Ναι, δεν ήταν άσχημο, αλλά δεν το καταλαβαίνω. Πάω στο γήπεδο. Γιατί δηλαδή πρέπει να βλέπω γυναίκες να χορεύουν ή να βλέπω μπαλέτο; Θα πάω στο γήπεδο, μπορεί να δω ένα θέαμα διαφορετικό. Κοιτάξτε να δείτε, τελικά δεν μπορεί ο αθλητισμός να είναι το εμπόριο του ανθρώπινου σώματος. Ταυτίζεται ο αθλητισμός με αυτό που λέμε τέλειο άνθρωπο, με τον υπεράνθρωπο.

Είναι πάρα πολύ σοβαρά τα πράγματα και ακριβώς επειδή εμείς δεν περιμένουμε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή για να λυθούν ζητήματα, επειδή ανησυχούμε για τις συνειδήσεις και τις στάσεις που διαμορφώνονται σήμερα, θέλουμε όσο γίνεται τουλάχιστον σε αυτό το πεδίο να σας πείσουμε να αποεμπορευματοποιηθεί όχι μόνο με την παρουσία των επιχειρηματιών στον τομέα του αθλητισμού, αλλά και η ίδια η ιδέα του αθλητισμού. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ πιο επικίνδυνα και να σας πω ότι θα είναι ανεξέλεγκτα από ένα σημείο και μετά. Δεν πρόκειται να ελεγχθούν.

Θα μου πεις ακριβώς: Τι να κάνω, αφού υπάρχουν ιδιώτες; Ναι, αλλά έχει καταντήσει ένα θέμα όπου θα αθλείται ο νέος και δεν πρόκειται να γίνεται ούτε διαμόρφωση σωστής προσωπικότητας ούτε τίποτα άλλο. Θα αθλείται και θα έχει όλα τα κουσούρια μιας αντικοινωνικής προσωπικότητας, μιας προσωπικότητας με μη σωστή κοινωνική συμπεριφορά.

Με αυτήν την έννοια αντιδρώ, όταν λέτε ότι ο αθλητισμός είναι παράγοντας. Αυτά είναι σχετικά πράγματα. Μπορεί να γίνει και παράγοντας διαμόρφωσης προσωπικότητας της βίας. Μπορεί να γίνει και παράγοντας απανθρωπιάς. Τίποτα από μόνο του δεν είναι θετικό στην ανθρώπινη προσωπικότητα.

Τέλος το κυριότερο για εμάς και άμεσα θα το ζητήσουμε -είναι και θέμα του Υπουργείου Παιδείας- είναι το εξής: Πώς θα μπει στο σχολείο η Φυσική Αγωγή -γιατί δεν είναι τώρα ουσιαστικά- όχι σαν πάρεργο; Εδώ πρέπει να εναρμονιστεί με το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας, με τις ώρες διδασκαλίας.

Εδώ δυστυχώς όλα τα πράγματα απωθούν το νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με αυτό το πράγμα ανάμεσα στο φροντιστήριο -και δεν ξέρω τι- και το άγχος. Από τη Β΄ Λυκείου και μετά αυτό σταματά, δεν αθλούνται τα παιδιά, άντε γίνεται το πολύ στο Γυμνάσιο. Όλο αυτό το σύστημα του σχολείου για να δώσουν τις εξετάσεις στα πανεπιστήμια οδηγεί πού;

Ένα τελευταίο. Μη σας φανεί περίεργο. Θα γυρίσουμε σε ακραίες καταστάσεις, με σύγχρονο βέβαια μανδύα, κύριε Λοβέρδο. Γιατί με την ομιλία σας ελέγχετε την Κυβέρνηση σε λάθος κατεύθυνση. Να την ελέγξετε και να την καταδικάσετε, αλλά το κάνετε σε λάθος κατεύθυνση, αυτή της εμπορευματοποίησης κ.λπ..

Όταν, κύριε Λοβέρδο, πήγαινα εγώ στο πανεπιστήμιο, στη Φιλοσοφική -και ελπίζω να μη γίνονται τώρα τέτοια- το 1964 που μπήκα, υποχρεωνόμασταν να κάνουμε γυμναστική στο πρώτο έτος μόνο και εάν δεν έκανες γυμναστική, δεν έδινες εξετάσεις. Μπορούσες να γλιτώσεις τα μαθήματα γυμναστικής, αν παρακολουθούσες μπάσκετ. Μα, άλλο είναι "κάνω γυμναστική" και άλλο "παρακολουθώ μπάσκετ". Με συγχωρείτε, συνέβαινε και το εξής: Αν πήγαινες στην κηδεία καθηγητή που είχε πεθάνει, έπαιρνες πέντε παρουσίες και δέκα παρουσίες, αν σήκωνες στεφάνι. Έτσι ήταν. Ή μπορούσες να γλιτώσεις τη γυμναστική, αν πήγαινες στη χορωδία.



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Και αν πήγαινες και κατηχητικό!



ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Αυτός ήταν ο σκοπός της Φυσικής Αγωγής; Και τώρα ισχύουν αυτά.

Θυμάμαι που πέθανε ο μακαρίτης ο Σεγδίτσας -που δεν ήταν στη σχολή μας, στη Φιλοσοφική- και πήγαν παιδιά της Φιλοσοφικής να μαζέψουν τους δέκα πόντους για να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις, γιατί δεν είχαν κάνει τις ασκήσεις στον Πανελλήνιο που πηγαίναμε.

Τώρα αυτά τα κουβαλάμε όλες οι γενιές επάνω μας. Και εγώ η ίδια που σας κάνω την έξυπνη από αυτό το Βήμα είμαι απ' αυτούς τους αδρανείς. Ούτε θέλω να πω ότι είμαι θύμα μιας πολιτικής, έχω ευθύνη. Όμως εδώ μιλάμε στη Βουλή για τη γενικότερη πολιτική, δεν μιλάμε για την ατομική ευθύνη του καθενός. Και εκεί θα κριθεί και η ατομική ευθύνη.

Εμείς ανησυχούμε και πραγματικά σας παρακαλούμε, το απαιτούμε δηλαδή, για το ζήτημα "Φυσική Αγωγή" στο σχολείο. Είναι καίριο ζήτημα. Αλλιώς θα πάμε με τον αθλητισμό των τσιρλίντερς.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Ορίστε, κύριε Σκυλλάκο, έχετε το λόγο.



ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Πράγματι η δραστηριότητα του Υπουργείου, τουλάχιστον όσον αφορά το νομοθετικό του έργο και απ' αυτά που ειπώθηκαν και απ' αυτά που παρακολουθούμε, απασχολείται βασικά με τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Όλοι οι νόμοι που πέρασαν στο σύνολο των διατάξεων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα ακραία φαινόμενα που έχουν και κοινωνικές ρίζες αλλά και επιδεινώνονται με την ύπαρξη του επαγγελματικού αθλητισμού. Μιλάω για τον χουλιγκανισμό και τη βία. Εδώ κύριε Υφυπουργέ, πρέπει να προσέξουμε και το γεγονός ότι υπήρξαν φαινόμενα κοινής δράσης ελλήνων χούλιγκαν και χούλιγκαν του εξωτερικού. Ταυτόχρονα είναι φανερό από ορισμένα συνθήματα ότι στους χούλιγκαν παρεισφρύουν και φασιστικοί πυρήνες.

Στο ζήτημα του ντόπινγκ δεν είναι μόνο ότι ψηφίστηκαν κάποιοι νόμοι και τώρα γίνονται περισσότεροι έλεγχοι. Το ντόπινγκ δεν αφορά μόνο τους πρωταθλητές. Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να απαγορευθούν εντελώς γιατί έχουν μπει στα γυμναστήρια και στις μικρές ηλικίες μάλιστα. Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής τα λέει αυτά τα πράγματα. Γιατί ο άλλος θέλει να γίνει πρωταθλητής και παίρνει αναβολικά και συμπληρώματα; Γιατί υπάρχει η λογική ότι θα ωφεληθεί αν ανεβεί παραπάνω. Υπάρχει ακόμη το κίνητρο αν γίνει πρωταθλητής να περάσει σε κάποια σχολή ή στην αστυνομία ή στο στρατό ή θα μπορέσει να κάνει καλό συμβόλαιο με την ADIDAS ή με μια άλλη εταιρεία. Και αν είναι αστέρας θα μπορεί να έχει συμβόλαιο με μια σειρά από χορηγούς και σπόνσορες.

Στο ζήτημα του τζόγου, είπατε ότι ψηφίσατε μια νομοθεσία για να ελεγχθεί. Είναι το ίδιο που πολλές φορές λένε και τα δυο κόμματα. Έτσι και αλλιώς ανθεί η μαύρη εργασία. Γι' αυτό ας νομιμοποιήσουμε τις επιχειρήσεις που νοικιάζουν εργαζόμενους. Το ίδιο γίνεται και με το στοίχημα. Επειδή υπάρχουν ιδιώτες που κάνουν αυτό το παιχνίδι το νομιμοποιείτε. Να πάρετε μέτρα για να μην προχωρά αυτή η υπόθεση στον ιδιωτικό τομέα και όχι να νομιμοποιείτε για να υπάρχουν έσοδα στο κράτος. Έχει κάποια σημασία για τις συνειδήσεις αν ο τζόγος θα είναι ιδιωτικός ή αν θα είναι κρατικός;

Εμείς κάναμε συγκεκριμένη κριτική και για τις ΠΑΕ. Δεν έχουν ενισχυθεί οι ΠΑΕ με γήπεδα και με χώρους; Σε περίπτωση που είναι έτοιμες να πτωχεύσουν από το άρθρο εξασφαλίζονται οι υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις. Απέναντι στους τρίτους όμως τι γίνεται; Χαρίζονται; Τελειώνουν δεν υπάρχουν απαιτήσεις.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Τα κόψαμε αυτά.



ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Έτσι είναι. Έτσι μπήκε και η ΑΕΚ. Αυτό προσπαθεί να κάνει και ο ΟΦΗ. Έχουν χάσει τα λεφτά τους οι τρίτοι.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ο ΟΦΗ είχε καταθέσει πριν την ψήφιση του νόμου.



ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Ναι, αλλά ο ΟΦΗ προσπαθεί να μπει. Είναι στα δικαστήρια. Πότε θα σταματήσετε;

Όσο δεν υπάρχει αθλητικός αθλητισμός στο σχολείο, Φυσική Αγωγή ή είναι ελάχιστη, όσο δεν υπάρχει αθλητισμός μέσω των προγραμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης για αθλητισμό για όλους οι ανάγκες θα καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα. Γι' αυτό έχουμε εκατοντάδες ιδιωτικά γυμναστήρια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιχειρήσεις που νοικιάζουν αθλητικούς χώρους από το κράτος και μετά παρέχουν εισιτήριο το δικαίωμα σε παιδιά να αθληθούν εκεί μέσα. Ουσιαστικά χρησιμοποιούν σαν ενοικιαστές με λίγα χρήματα κρατικές εγκαταστάσεις και έτσι ανέπτυξαν ολόκληρες επιχειρήσεις. Πουλάνε μετά αυτές τις υπηρεσίες. Δεν είναι αυτό ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα στον αθλητισμό;

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι έχετε την πρόθεση να περιορίσετε ή να σταματήσετε τις ΠΑΕ και γενικά την εμπορευματοποίηση. Όμως θα μπορούσατε να κάνετε ορισμένα βήματα σε αυτό που λέμε εμείς μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Πρώτον όμως χρειάζονται κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. ’κουσα για 135.000.000. Δεν γίνεται δουλειά με 135.000.000. Και δεν ξέρω αν δίνει και το Υπουργείο Παιδείας ειδικά στον τομέα του αθλητισμού. Νομίζω ότι δεν δίνει τίποτα.

Είπατε ότι κάτι κάνετε, ότι θα γίνουν κάποιες αίθουσες στα σχολεία. Κατ' αρχήν στα περισσότερα σχολεία είναι πολύ δύσκολο έτσι όπως είναι η διαμόρφωσή τους να προστεθούν νέες αίθουσες. Δεύτερον είναι ανεφάρμοστο αυτό που είπατε ότι θα πηγαίνουν σε άδεια γυμναστήρια που δεν δουλεύουν το πρωί. Είναι τέτοιες οι αποστάσεις και τέτοιο το σφίξιμο του χρόνου που δεν θα έχει αποτέλεσμα αυτό το μέτρο. Το σωστό θα ήταν, κάποιες ώρες Φυσικής Αγωγής το πρωί που δουλεύουν τα σχολεία και στον ελεύθερο χρόνο με την ευθύνη των γυμναστών των σχολείων που θα πληρώνονται γι' αυτή τη δουλειά τους να γυμνάζονται τα παιδιά. Αυτό όμως προσκρούει στο τι σχολεία έχουμε και αν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά.

Με όλη αυτή την πολιτική που επιδιώκει να πετύχουν στα πανεπιστήμια μήπως και έχουν κάποια επαγγελματική αποκατάσταση που δεν την έχουν, τα παιδιά δεν έχουν ελεύθερο χρόνο. Και να υπάρχουν λοιπόν χρήματα για αθλητισμό στο σχολείο τις απογευματινές ώρες, μπορεί να μην έχουμε προσέλευση τουλάχιστον στις ηλικίες του λυκείου.

Βάλατε το ερώτημα, εμείς σαν Κ.Κ.Ε. αδιαφορούμε για τους δωρητές, τους σπόνσορες και τους χορηγούς; Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι να υπάρχουν δωρεές αλλά να είναι πραγματικές και όχι στον τύπο να φαίνεται δωρεά και από πίσω να κρύβονται επιχειρηματικά ή επαγγελματικά συμφέροντα. Πολλοί από τους χορηγούς, θέλουν να διαφημίζονται, θέλουν να ελέγχουν το σωματείο, θέλουν να εκμεταλλεύονται τη φήμη του σωματείου, αυτούς που αθλούνται και έναν ολόκληρο κύκλο οπαδών του συγκεκριμένου σωματείου. Γι' αυτό πάνε εκ του πονηρού.

Τέλος, κάτι που δεν αφορά ειδικά το Υπουργείο σας αλλά το τι γυμναστές βγάζουμε και ποια είναι η κατάσταση στα ΤΕΦΑΑ. Η κατάσταση εκεί δεν είναι καθόλου καλή. Υπάρχουν ελλείψεις χώρων, κακή κατάσταση των χώρων άθλησης και εκπαίδευσης. Είναι διάσπαρτοι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Με τις ανακατανομές που γίνονται στο όνομα της Μπολώνια ασχολούνται μόνο με το γενικό αντικείμενο και έχουν κοπεί οι ειδικότητες που τις χρειάζονται για κάποια επαγγελματική αποκατάσταση. Έτσι για να πάρουν αυτή την ειδικότητα, τρέχουν σε κάποιοι ιδιωτικό ΙΕΚ για να πάρουν ένα χαρτί προπονητή με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο ή στην αεροβική. Αυτά δεν τα προσφέρει το ΤΕΦΑΑ. Έτσι ανθούν τα εκπαιδευτήρια που εκπαιδεύουν παιδιά των ΤΕΦΑΑ.

Υπάρχει και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Τι γίνεται όταν τελειώσουν; Οι περισσότεροι αλλάζουν επάγγελμα και δεν δουλεύουν ποτέ σαν γυμναστές. Μια μεγάλη μερίδα δουλεύει με την ώρα και χωρίς ασφάλιση.

Το ζήτημα του αθλητισμού λοιπόν είναι τεράστιο. Αν δεν δεχθείτε -που δεν δεχόσαστε- την δική μας αντίληψη που λέμε τέρμα στον επαγγελματισμό και ότι όλα πρέπει να είναι δωρεάν και από τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να δεχθείτε τουλάχιστον ορισμένες αλλαγές από άποψη χρηματοδότησης και προσανατολισμού της Φυσικής Αγωγής. Αυτά είναι μέσα στη δυνατότητά σας. Αν πάμε στη λογική που ιδιαίτερα επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε φθάσει στα ύψη -ήταν και οι Ολυμπιακοί αγώνες βλέπετε- ότι το κύρος της Ελλάδας εξαρτάται από το πόσους πρωταθλητές θα βγάλουμε, ξέχωρα από τις ελληνοποιήσεις και την ξεφτίλα που υπήρχε διότι τους παρουσιάζαμε σαν Έλληνες δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε αθλητισμό στο λαό. Όλα αυτά πρέπει να τα σταματήσετε.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Σκυλλάκο.

Ο κ. Γκατζής έχει το λόγο.



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, τα αθλητικά σωματεία θέμα το οποίο ανέπτυξα, το ξέρετε καλύτερα από εμένα από τις χρηματοδοτήσεις που "δίνονται " σήμερα βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση. Είναι γνωστό ότι το "αίμα" στα αθλητικά σωματεία είναι καθαρά η οικονομική δυνατότητα να κινηθούν μέσα στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης, του ανταγωνισμού, που κυρίως όμως -και πρέπει να το τονίσουμε εδώ- απευθύνονται και προσφέρουν αθλητισμό και δυνατότητες και ευκαιρίες άθλησης στα λαϊκά κυρίως στρώματα, στα παιδιά φτωχών οικογενειών.

Είπατε προηγουμένως ότι έχετε 135.000.000 ευρώ προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό και την παιδεία και για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι 0,62%, ούτε μία μονάδα του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό δείχνει την αντίληψη που έχει και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες για τον αθλητισμό, πώς τελικά τον βλέπει. Σπρώχνει σωματεία, ομάδες, παιδιά, γονείς να πάνε να αγοράσουν τον αθλητισμό, να πληρώσουν. Αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Εμείς ζητάμε χρηματοδότηση σοβαρή. Ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο, που έχει σχέση μ' αυτό, είναι ότι τα έσοδα, πέρα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι ουσιαστικά 25.000.000 ευρώ για την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ειδικότερα για την ενίσχυση των σωματείων, μολονότι μιλήσατε για 135.000.000 ευρώ που έχετε εσείς, που είναι από τον ΟΠΑΠ κ.λπ...



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ( Υφυπουργός Πολιτισμού): Είναι και οι ομοσπονδίες.



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Τα έσοδα, είναι και για τις ομοσπονδίες και για το ένα και για το άλλο τα οποία δίνετε. Σε λίγο όμως, κύριε Υπουργέ, έτσι όπως ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΠΑΠ θα κοπεί και ένα σημαντικό ποσό και έχετε και εσείς ευθύνη, όπως και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ξεκίνησε με το 49% και τώρα εσείς συνεχίζετε το ξεπούλημά του.

Έρχομαι τώρα στον εκδημοκρατισμό των σωματείων. Βλέπω εδώ το άρθρο 2 του αθλητικού νόμου, του 2725, που μιλάει για τα σωματεία. Λέει: Για την εγγραφή απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου στο Δ.Σ. συνοδευόμενη από πρόταση δύο μελών του σωματείου και έγκριση του συμβουλίου που παρέχεται μέσα σε εξήντα ημέρες. Αν παρέλθει κ.λπ., θεωρείται εγγραφή και τότε πρέπει να βγάλει διαπιστωτική πράξη ο Πρόεδρος ότι έγινε μέλος κ.λπ. Αυτό συμβαίνει και πρόκειται για κλαμπ. Για πηγαίνετε να γραφτείτε στα μεγάλα σωματεία, όπως στον Πανελλήνιο και στα άλλα μεγάλα σωματεία. Αυτό, είπα, συμβαίνει και στον Ολυμπιακό Βόλου. Έτσι ακριβώς τηρείται το καταστατικό του ερασιτεχνικού οργανισμού.

Αναφερθήκατε και σε ορισμένα άλλα και θα σας πω ιδιαίτερα για τη βία: Έχετε την εντύπωση ότι με αυτό που θεσμοθετήσατε αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα σήμερα που μεταφέρεται και εκτός γηπέδων, μέσα στις πόλεις κ.λπ.; Αν δεν πάρετε μέτρα και δεν παραδεχθείτε ότι η βία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, γεννάει, παράγει και αναπαράγει τη βία και αν δεν παραδεχθείτε ότι οι ΠΑΕάρχες χρησιμοποιούν αυτούς τους συλλόγους κάθε φορά για να έχουν πολιτική, κοινωνική και οικονομική προβολή, τότε δεν μπορείτε να καταλάβετε το πρόβλημα.

Κύριε Υπουργέ, η Γενική Γραμματέας μας σας έκανε σήμερα ξανά την πρόταση που λέει ότι πρέπει να επιμείνουμε στη διά βίου Φυσική Αγωγή. Εμείς επιμένουμε και θεωρούμε πως ένα από τα αίτια που δεν το εφάρμοσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν το εφαρμόζετε και εσείς, είναι τα ταξικά και οικονομικά κίνητρα, πολύ περισσότερο όταν βλέπετε ότι προάγει ουσιαστικά τον προσδόκιμο χρόνο ζωής. Θα πείτε, μέχρι πότε θα παίρνουν σύνταξη αυτοί οι άνθρωποι; Κόψε και τη Φυσική Αγωγή!

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι πρέπει να χρηματοδοτήσετε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, γιατί ξέρετε ότι είναι η μόνη αγνή πηγή προσφοράς και άθλησης για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Η κυρία Παντελάκη έχει το λόγο.



ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα είμαι σύντομη.

Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνετε με βάση τα στοιχεία που μας δώσατε, θα μιλήσω για τη χρηματοδότηση ότι είναι αδύνατον να καλυφθούν επαρκώς οι λειτουργικές ανάγκες αυτή τη στιγμή που υπάρχουν στο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε θέματα που αφορούν άμεσα ζητήματα επιβίωσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού των σωματείων. Λέτε, είναι κακό να υπάρχουν και χορηγοί; Στο παράδειγμα που σας ανέφερα για τους είκοσι χιλιάδες ποδοσφαιριστές, που κάνουν ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά που αφορά ένα εκατομμύριο κατοίκους, καταλαβαίνετε ότι αυτά τα σωματεία έχουν και χορηγούς. Αν δεν είχαν, δεν θα λειτουργούσαν καθόλου. Όμως βρίσκονται στο παρά πέντε να μην λειτουργήσουν στην πορεία. Σας ανέφερα ότι χρωστούν 170.000 ευρώ, χρήματα που έπρεπε να τα έχουν δώσει και κατά συνέπεια δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Τα χρήματα που ξέρω ότι έχετε υποσχεθεί είναι 60.000 ευρώ. Μήπως δεν είναι και αυτά; Κατά συνέπεια ούτε και με αυτά μπορούν να λειτουργήσουν.

Τελειώνοντας, είπατε να σας πούμε από πού θα πάρουμε. Δεν θα κάνω πάλι ανάλυση ότι υπάρχουν και είναι καθαρά ταξικές οι αντοχές της οικονομίας. Έχω αναφερθεί σε παραδείγματα όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση στα διανεμόμενα κέρδη. Θα σας πω μόνο ότι τώρα τελευταία ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για τις νεόδμητες οικοδομές στο άρθρο 38 ο ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων που καταργείται τελείως από την κυβέρνησή σας ως συνέχεια των μειώσεων που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δηλαδή οι τηλεοπτικές διαφημίσεις δεν θα έχουν καμιά φορολογία. Αυτό είναι όσο ο προϋπολογισμός σας, είναι 100.000.000 ευρώ το χρόνο περίπου. Αυτό έχει αυξητική ισχύ. Καταλαβαίνετε ότι χρήματα υπάρχουν. Σημασία έχει η επιλογή σε ποια κατεύθυνση είναι και πιστεύω ότι γίνεται μόνο για καθαρά επιχειρηματικά κέρδη.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ο κ. Χουρμουζιάδης έχει το λόγο.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ: Όχι, ευχαριστώ, παραιτούμαι.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ο κ. Τσιόγκας έχει το λόγο.



ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Λέτε, κύριε Υπουργέ, ότι σας ενδιαφέρει ο αθλητισμός για όλους. Πείτε μας για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, γι' αυτούς που είναι ωρομίσθιοι, γι΄ αυτούς που κυνηγάνε να συμπληρώσουν το μεροκάματο τι κάνετε; Τι τους προσφέρετε για να αθληθούν, χωρίς φυσικά να πληρώσουν; Πείτε μας πώς μπορούν να γίνουν αυτά, όταν εσείς με τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζετε, ψηφίζετε νόμους με τους οποίους οι εργαζόμενοι σήμερα για να τα βγάλουν πέρα αναγκάζονται να κάνουν δύο και τρεις δουλειές και να δουλεύουν δεκάωρα και δωδεκάωρα. Και αν υπολογίσετε και καμιά ή δύο ώρες ακόμα πήγαινε έλα στη δουλειά, πού θα βρουν χρόνο να αθληθούν; Ακόμα πώς θα βρουν τρόπο εφόσον δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν για να αθληθούν;.

Πείτε μας η πολιτική που εφαρμόζετε έχει σχέση και με τον αθλητισμό, έχει σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και ακόμα με αυτά που εμείς υποστηρίζουμε για την υπεράσπιση του οκτάωρου που εσείς μαζί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπαθείτε να το καταργήσετε. Φέρνετε νόμους στη Βουλή που καταργείτε το οκτάωρο. Και βέβαια η πρότασή μας είναι να έχει ακόμα περισσότερο χρόνο ο εργαζόμενος, όπως επτάωρο, τριανταπεντάωρο, πενθήμερο για να έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να αθληθεί, να συμμετέχει σε αθλητικούς συλλόγους, σε εργατικά πρωταθλήματα, σε όλα τα αθλήματα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σήμερα στην Κούβα.

Στην Κούβα, σε αντίθεση με μας, αθλείται η πλειοψηφία του λαού. Όχι μόνο η νεολαία, αλλά η πλειοψηφία του λαού, παρά το γεγονός ότι για σαράντα και πάνω χρόνια τούς έχουν επιβάλει εμπάργκο. Και βέβαια, εκεί αθλείται ο λαός μέσα από το σχολικό, το μαζικό και σωματειακό αθλητισμό, ακόμα και από τα εργοστάσια τα οποία έχουν όλες τις δυνατότητες για αυτά.

Θέλω να αναφέρω ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για να δείτε πώς αυτά μπορούν να γίνουν και εδώ σε εμάς. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας -το οποίο δεν είναι πρωτοπόρο μόνο στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά έχει αναπτύξει και τον αθλητισμό- έχει φτιάξει εδώ και χρόνια εργατικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και εργατικό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, όπως και η προηγούμενη δημοτική αρχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και της Νέας Δημοκρατίας υποχρεώνουν τις εργατικές ομάδες, τις ομάδες των εργατικών σωματείων να πληρώνουν για να έχουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα, να πληρώνουν για τη χρήση των γηπέδων.

Και βέβαια, αυτό το εργατικό πρωτάθλημα αντί να είναι δωρεάν, πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από τις συνδρομές τους. Τα σωματεία ζητούν να επιχορηγούνται, αλλά ποτέ καμία κυβέρνηση δεν επιχορήγησε εργατικό σωματείο για αθλητικές δραστηριότητες, όχι μόνο για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και μπάσκετ που κάνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με τα σωματεία του -είτε κλαδικά είτε επιχειρησιακά- αλλά δεν έχουν καμία χρηματοδότηση από πουθενά για να αποκτήσουν έστω τα στοιχειώδη, δηλαδή τις φανέλες, τα παπούτσια και τα σώβρακα και βάζουν τις μπάλες, τις φόρμες κτλ και για να τα αποκτήσουν πληρώνουν τα σωματεία από τα λιγοστά έσοδα που έχουν, από τις συνδρομές των μελών.

Όσον αφορά τα εργατικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ τα οποία μπορούν, όπως είπα και πριν, να διευρυνθούν και με άλλα αθλήματα, εμείς ζητάμε να δώσετε τακτική επιχορήγηση στα σωματεία που αποδεδειγμένα συμμετέχουν -θα το κρίνετε από την προηγούμενη αθλητική περίοδο- σ' αυτά που πήραν μέρος στο πρωτάθλημα και συμμετείχαν κανονικά για το νέο εργατικό πρωτάθλημα της νέας χρονιάς. Και βέβαια, να γίνουν και γήπεδα γιατί αυτά που υπάρχουν, δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι το κράτος έχει υποχρέωση να υποστηρίζει την αθλητική δραστηριότητα των εργατικών -και των αθλητικών φυσικά, όπως είπαν και οι άλλοι σύντροφοί μου- σωματείων των εργαζομένων και γι' αυτό, οι μεγάλες -θα το προεκτείνω- βιομηχανίες, οι υπηρεσίες, οι οργανισμοί, οι τράπεζες, πρέπει να έχουν υποχρεωτικά γήπεδα και αίθουσες γυμναστικής εξοπλισμένες με όργανα γυμναστική και γυμναστές για να μπορούν να αθλούνται οι εργαζόμενοι και να αποκτήσει δηλαδή ο αθλητισμός έδαφος και μέσα στα αθλητικά σωματεία.

Ευχαριστώ.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Τσιόγκα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση για τα "Τριάντα χρόνια Σύνταγμα από το 1975", καθώς και στους λοιπούς χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα εννιά μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί καθηγητές από το Λύκειο Καλλονής Λέσβου.

Η Βουλή τους καλωσορίζει.

(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Πολιτισμού.



ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας πω ότι αυτά που είπα στη δευτερολογία μου, μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από το "Πρόγραμμα για όλους".



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορώ να πω ότι η επερώτηση των συναδέλφων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Υπήρξε μια παρέκβαση από τον αποχωρήσαντα συνάδελφο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο οποίος θεώρησε ότι ευθύνεται η καινούργια Κυβέρνηση γι' αυτά που δεν έκαναν εκείνοι.

Η ουσία είναι -επειδή με ενδιαφέρει το κυρίαρχο και ουσιαστικό μέρος της επερώτησης- ότι θα ξεπεράσω κάποια από αυτά που ακούστηκαν και θα κάνω μια πολύ μικρή τοποθέτηση στα οικονομικά θέματα τα οποία είπατε.

Θα υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή βρήκε έλλειμμα 6,6%, το οποίο επίσημα είναι 4,3% και αισιοδοξούμε -βάσιμα πλέον- ότι στο τέλος της χρονιάς θα είναι κάτω από 3%. Την ίδια ώρα, υπάρχει μείωση της ανεργίας -χθες ανακοινώθηκε- κάτω από το 10% μετά από πάρα πολλά χρόνια και βέβαια, καταλαβαίνετε ότι με αυτές τις συνθήκες ένας ρυθμός ανάπτυξης 3,8% αποτελεί επίτευγμα.

Τι σημαίνουν αυτά για τον πολίτη, για τον λαό, για τις τάξεις για τις οποίες ενδιαφέρεστε πραγματικά; Σημαίνει λιγότερα χρήματα σε δάνεια και άρα, περισσότερα χρήματα για να διανεμηθούν στους πολίτες. Αυτή η πολιτική είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδώσει και στην κατεύθυνση που εσείς διεκδικείτε.

Θα πω λοιπόν ότι στο θέμα της χρηματοδότησης και του αθλητισμού στη χώρα μας, πραγματικά διεκδικούμε μεγαλύτερο κομμάτι, γιατί η έννοια της "δια βίου άσκησης" είναι συμβατή με τη δική μας προοπτική και προσέγγιση στο θέμα του αθλητισμού. Είμαστε λοιπόν σύμμαχοι σ' αυτό απέναντι σε όποιους διαθέτουν τα χρήματα. Σήμερα, έχουμε αυτά που έχουμε τα οποία προσπαθούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο. Όμως δεν μας ικανοποιεί να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο.

Θα ξεκινήσω με τα θέματα τα οποία τέθηκαν στην επερώτηση και στην διάρκεια της συζήτησής μας. Όσον αφορά τον "Αθλητισμό για όλους", για το Υφυπουργείου Αθλητισμού η επένδυση στην αθλητική δραστηριότητα αποτελεί ουσιαστική συμβουλή, προσφορά και υποχρέωση στο πιο δυναμικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στους νέους και στις νέες της πατρίδας μας.

Ο μαζικός αθλητισμός αποτελεί ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση, γιατί βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και μέσα από την ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων συμβάλει στην επικοινωνία των ανθρώπων και στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής αποστολής του αθλητισμού. Τα προγράμματα μαζικής άθλησης που αναπτύσσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού έχουν ως στόχο τη βελτίωση του επιπέδου των αθλουμένων, την καλλιέργεια αθλητικού χαρακτήρα και αθλητικής συνείδησης, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και την αναψυχή. Επίσης, στοχεύουν στην καταπολέμηση του άγχους, της καθημερινότητας και την υποστήριξη της υγείας και αποβλέπουν στην καταπολέμηση της υποκινητικότητας που είναι αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής και των ανθυγιεινών συνηθειών της σύγχρονης εποχής.

Στα προγράμματα άθλησης που εφαρμόζει το Υφυπουργείο μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Κατ' αρχήν, τα προγράμματα μέσα από την ΚΕΑΤ -τα δύο όργανα τα οποία ανέφερε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα έχουμε ενεργοποιήσει, αλλά δεν αντελήφθη ότι είναι σε εξέλιξη- έχουν ως στόχο την ανίχνευση και επιλογή παιδιών με ιδιαίτερες κινητικές ικανότητες.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε την εφαρμογή ενός ενιαίου προπονητικού σχεδιασμού. Στην πρώτη φάση, λειτουργούν διακόσια τμήματα υποδοχής σε όλη τη χώρα για τρείς χιλιάδες επιλεγμένα παιδιά. Θα σας πω ότι έχουμε καταχωρήσει ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των τελευταίων ετών και βλέπουμε την εξέλιξη των συγκεκριμένων σε σχέση με τις ικανότητες που έχουν. Στη δεύτερη φάση, συμμετέχουν είκοσι μια αθλητικές ομοσπονδίες με διακόσιους σαράντα τέσσερις πυρήνες ανάπτυξης και περισσότερα από πέντε χιλιάδες παιδιά.

Όσον αφορά το κομμάτι που αφορά τα γνωστά προγράμματα "’θληση για όλους" και όσον αφορά την περίοδο 2005-2006 την οποία διανύουμε, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, από την προσχολική ως την τρίτη ηλικία. Παράλληλα, υπάρχουν και προγράμματα για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως άτομα με αναπηρία, τσιγγάνους, φυλακισμένους κ.λπ..

Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2005-2006, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συνεργάζεται με πεντακόσιους εβδομήντα έξι δήμους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι υλοποιούν οκτώ χιλιάδες εβδομήντα τρία τμήματα γενικών προγραμμάτων άθλησης για όλους και χίλια πενήντα εννιά τμήματα ειδικών προγραμμάτων, περίπου δέκα χιλιάδες προγράμματα. Εκτιμούμε ότι ξεπερνούν τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες τα άτομα τα οποία πηγαίνουν σ' αυτά τα προγράμματα.

Από τα τμήματα των γενικών προγραμμάτων -επειδή έγινε μια αναφορά ότι είναι εξειδικευμένα …



ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ: Με ποιο κριτήριο, κύριε Υπουργέ, ξεπερνούν τις 250.000;



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Είναι 25 άτομα σε κάθε τμήμα. Είναι προγράμματα που αφορούν πολλούς και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η αναφορά, δηλαδή, έχει σχέση με τα συνολικά προγράμματα.

Έχουμε στα τμήματα για παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα ετών 3.146 προγράμματα σε ενήλικες γυναίκες 2.636 προγράμματα, σε εφήβους 735, σε άτομα τρίτης ηλικίας 545, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας 678 και 336 αφορούν καινοτόμα προγράμματα όπως αθλητισμός για όλη την οικογένεια, άθληση εργαζομένων κ.λπ.. Από τα τμήματα των ειδικών προγραμμάτων τα 696 απευθύνονται σε άθληση ατόμων με αναπηρία, ενώ τα υπόλοιπα απευθύνονται σε φυλακισμένους εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες ψυχικά ασθενείς, αλλά και σε τσιγγάνους παλιννοστούντες, καρδιοπαθείς κ.λπ.. Τα προγράμματα αυτά εγκρίνονται μετά από πρόταση των ενδιαφερομένων φορέων στη Γενική Γραμματεία και για την υλοποίηση η Γενική Γραμματεία καλύπτει τις δαπάνες απασχόλησης των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, ενώ οι Δήμοι έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού των προγραμμάτων και τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής η οποία πάλι από τη Γενική Γραμματεία γίνεται πραγματικότητα.

Εκτός από τα παραπάνω προγράμματα που υλοποιούνται μέσω των δήμων το Υφυπουργείο υλοποιεί συμπληρωματικά και άλλα τμήματα σε προγράμματα άθλησης για σπουδαστές, εργαζόμενους, άτομα με ειδικές ανάγκες, εξαρτημένους από ουσίες, φυλακισμένους, συνεργαζόμενο με τους αντίστοιχους φορείς, πανεπιστήμια, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, ιδρύματα, οργανισμούς απεξάρτησης και φυλακές. Συγκεκριμένα, συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ΤΕΙ και υλοποιεί 560 τμήματα άθλησης σπουδαστών, καθώς και τις δημόσιες υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Εξωτερικών και καλύπτει τις ανάγκες άθλησης των εργαζομένων σε αυτά. Επίσης, συνεργάζεται με μονάδες απεξάρτησης και καλύπτει τις δαπάνες απασχόλησης για 110 τμήματα και με τις διευθύνσεις των φυλακών όπου υλοποιεί 190 τμήματα άθλησης φυλακισμένων.

Τέλος, συνεργάζεται με ιδρύματα και συλλόγους ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και με κέντρα ψυχικής υγείας, όπου για την άθληση και κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία και ψυχικά ασθενών υλοποιεί 710 στη μια περίπτωση, 170 τμήματα στην άλλη.

Δε λέμε ότι αυτό είναι το τέλος. Είναι όμως μια πολύ καλή προοπτική, καθώς καλούμε όλη την κοινωνία να μπει σε αυτές τις δραστηριότητες. Εκτιμούμε ότι με το άλλο κομμάτι της δραστηριότητάς μας που αφορά τη δημιουργία υποδομών για εργασιακό αθλητισμό είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή ένα σχέδιο σε υπηρεσίες δημόσιες σε πρώτη φάση -δεν μπαίνουμε στον ιδιωτικό τομέα- πυροσβεστική υπηρεσία ετοιμάζουμε χώρο και όλα τα όργανα για άθληση. Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης γίνεται η ίδια διαδικασία για τους εργαζόμενους αυτά όχι για τους ασθενείς, ώστε αυτό το οποίο εσείς προτείνατε το κάνουμε πραγματικότητα σε πρώτη φάση με αυτόν το ρυθμό.

Όσον αφορά αυτόν καθ' εαυτό τον εργασιακό αθλητισμό θα σας πω ότι όταν υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα εμείς κάνουμε παρέμβαση. Έχουμε συνυπογράψει ένα συνυποσχετικό με το εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης για τα προγράμματα αυτά και θα το υλοποιήσουμε έτσι όπως το έχουμε συμφωνήσει γιατί ακριβώς έχω διαπιστώσει έχοντας τη σχέση γειτονίας ότι αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται.



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Λόγω εντοποιότητας;



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Όχι. Καθόλου! Ξέρετε πολύ καλά ότι το εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης δεν έχει καμιά σχέση κατ' αρχήν πολιτικά. Επί της ουσίας η πρόταση που έκανε ο κύριος συνάδελφος είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα δούμε πού ακριβώς μπορούμε να την υλοποιήσουμε είτε μέσω των σωματείων είτε μέσω των προγραμμάτων. Είναι κάτι το οποίο και εμείς θέλουμε πραγματικά να το υλοποιήσουμε.

Φροντίδα για τα άτομα με αναπηρίες. Θα σας πούμε ότι θεωρούμε πως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της χώρας μας άφησαν στην Ελλάδα μια πολύτιμη κληρονομιά. Κατ' αρχήν δημιούργησαν συνείδηση στους Έλληνες πολίτες και βέβαια η δύναμη και η δυνατότητα των αθλητών να αντιμετωπίζουν κάθε δυσκολία ακτινοβολεί ουσιαστικά σαν φλόγα και αποτελεί πόλο έλξης για κάθε άνθρωπο που αναγνωρίζει τον αθλητισμό ως κορυφαία έκφραση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα αναγνωρίσαμε την αθλητική ομοσπονδία μπάσκετ με καρότσι. Έχουμε δημιουργήσει τη διεύθυνση ειδικού αθλητισμού. Συγκροτήσαμε την ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Έχουμε ειδικό σώμα για τον αθλητισμό των αναπήρων. Το Υφυπουργείο παραχωρεί χώρους για έδρα των ενώσεων σε τοπικό επίπεδο της ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρίες. Έχουμε χρηματοδοτήσει έργα, τα οποία αφορούν τη δυνατότητα να γίνουν προσπελάσιμοι οι αθλητικοί χώροι. Έχουμε από κοινού με την ομοσπονδία ατόμων με αναπηρίες μια επιτροπή η οποία ψάχνει και όταν διαπιστώσει ότι ένας αθλητικός χώρος δεν λειτουργεί όπως πρέπει για τα άτομα με αναπηρίες κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις. ’ρα, λοιπόν, έχουμε βάλει ουσιαστικά σε μια διαδικασία, ώστε να δώσουμε στα άτομα αυτά τη δυνατότητα της προσέγγισης και της άθλησης και σαφέστατα τους έχουμε διαθέσει τα προγράμματα μαζικής άθλησης περισσότερους καθηγητές.

Θα σας πω λίγες σκέψεις για τα έργα που κάνει η Γενική Γραμματεία. Ολοκληρώνονται με ταχείς ρυθμούς τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Μπορώ να δηλώσω υπερήφανος για το εξής: Όταν ανέλαβα το Υφυπουργείο υπήρχαν απλήρωτοι λογαριασμοί σε εργολάβους από το 2001. Σήμερα έχουμε πληρώσει μέχρι τέλους του 2005 και ξεκινήσαμε τους λογαριασμούς που κατατέθηκαν στο πρώτο δίμηνο του 2006 και αυτούς να τους υλοποιούμε. ’ρα, έχουμε μια σχέση ειλικρίνειας με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Και επειδή τίθεται το θέμα στην ερώτησή σας θα σας πω ότι ο σχεδιασμός γίνεται είτε σε επαφή με την κεντρική ένωση δήμων και κοινοτήτων όταν είναι ευρύτερο θέμα ή με τον αρμόδιο δήμο όταν είναι τοπικού επιπέδου. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Ας ληφθεί υπόψη ότι ένα μέρος των έργων το κατασκευάζει η ίδια η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ένα κομμάτι μέσω του αθλητικού Θησέα το κατασκευάζουν οι Δήμοι ή οι Νομαρχίες ανάλογα ποιος έχει την αρμοδιότητα. ’ρα, συνεκτιμούμε ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι για το μέλλον, είναι για τώρα. Τον χρησιμοποιούμε άλλωστε γιατί ακριβώς εγώ έχω θητεύσει 12 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ξέρω ότι είναι πιο κοντά στα προβλήματα και άρα μπορούν να δώσουν καλύτερες λύσεις.

Έχουμε εντάξει 100 καινούργια έργα μεγέθους πάνω από 500.000 και εκατοντάδες άλλα μέχρι 350.000. Αυτά εξελίσσονται κατά τον καλύτερο τρόπο. Τα 17.000.000 που χρωστούσε το Υπουργείο δεν τα χρωστάει πλέον, τα έχουμε ξεπληρώσει όλα. Και βέβαια εκείνο το οποίο μπορούμε να πούμε ότι για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και τις εγκαταστάσεις που έχουμε διεκδικούμε πολλές διοργανώσεις.

Θα ήθελα να πω στον κύριο συνάδελφο αλλά έφυγε ότι στις διεκδικήσεις στις οποίες η χώρα μας πήρε ελάχιστες ψήφους δεν ήταν διεκδικήσεις που έκανε η πολιτεία. Τις έκαναν οι ομοσπονδίες και είναι φίλοι του αυτοί που είναι επικεφαλής των ομοσπονδιών. Για δε την τελευταία διοργάνωση του στίβου ο επικεφαλής είναι υποψήφιος Βουλευτής τους. Είναι η καλύτερα πληρωμένη ομοσπονδία κατά ομολογία και διαμαρτυρίες των κοινών τους φίλων.

Εκτιμώ, λοιπόν, ότι αυτά τα οποία τέθηκαν ΕΣΚΑΝ έγινε λέει μια δήλωση για χρήματα αντιντόπινγκ κ.λπ. Κατ' αρχήν, δεν πληρώνει το ΕΣΚΑΝ τα χρήματα για τους ελέγχους. Τα πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι, σε συγκεκριμένη περίπτωση το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων όπως έγινε και πέρυσι. Θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ξέρουμε και εμείς, παρακολουθούμε από κοντά και σας λέω ευθαρσώς ότι θα έρθουμε σύντομα να συζητήσουμε για να αναμορφώσουμε και το σύστημα πριμοδότησης των μαθητών που διακρίνονται αθλητικά για να πάρουν τα μόρια για το πανεπιστήμιο και το θέμα των πριμ των αθλητών. Θα τα συζητήσουμε σε μια βάση πλέον η οποία θα απομακρύνει την εικόνα ότι για να πετύχω εκείνο θα πρέπει να χρησιμοποιήσω όλα τα άλλα μέσα τα οποία θα με οδηγήσουν σ' αυτό το αποτέλεσμα.



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Θα έρθει στη Βουλή οπωσδήποτε.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Βεβαίως. Θα κάνουμε προσυζήτηση και μετά θα έρθει ως νομοθετική διάταξη στη Βουλή.

Κλείνοντας, για το θέμα των έργων θα σας πω ότι έχουμε διαθέσει 145.000.000 ευρώ. Για την έννοια της συνεννόησης τα χρήματα τα οποία αναφέρω για έργα δεν είναι στα 135.000.000 που είπαμε νωρίτερα. Εκείνα είναι ο ειδικός λογαριασμός. Αυτό είναι πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Στα δύο χρόνια αυτά, λοιπόν, έχουμε πληρώσει 145.000.000 ευρώ, τα 25.000.000 ευρώ αφορούν έργα μικρής έκτασης τα οποία ούτως ή άλλως υλοποιούν οι Δήμοι και πιστεύουμε ότι έτσι θα συνεχίσουμε.

Θα κάνω και μια αναφορά στο πρόγραμμα Ελλάδα 2004 για τη γνώση γιατί ενδιαφέρει όλη την Ελλάδα. Αυτό το πρόγραμμα είχε 3.000 έργα. Από τα 3.000 έργα είχαν ξεκινήσει τα 600.

Ξεκίνησε το 2000 και έως το 2004 μόνο εξακόσια έργα είχαν ξεκινήσει. Τα άλλα τα είχαν υποσχεθεί, σαν τα χαρτιά που περιέγραψε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος από τον ειδικό λογαριασμό. Και από τα εξακόσια είχαν τελειώσει μόνο διακόσια πενήντα!

Σήμερα, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, πλησιάζουμε μέχρι το τέλος του 2007 να τελειώσουμε τα χίλια πεντακόσια. Έχουμε δώσει διπλάσια χρήματα απ' όσα έδωσαν σε τεσσεράμισι χρόνια!



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Και αυτά που έγιναν και δεν πληρώθηκαν;



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Θα πληρωθούν. Δεν υπάρχει περίπτωση! Η πολιτεία έχει μια συνέχεια. Ήδη μελετούμε όλες τις συνθήκες που υπάρχουν, τους παλαιότερους λογαριασμούς, τα πάντα.



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Είναι μικροεργολάβοι!



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Βεβαίως.

Κύριε συνάδελφε, με την άλλη μας ιδιότητα μπορώ να πω ότι τους καταλαβαίνω. Ούτε είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες αυτοί που έκαναν τα έργα της περιφέρειας.

Αναφερθήκατε στο εάν κάναμε ή όχι αίθουσες. Θα πω, λοιπόν, ότι έχουμε κάνει διπλάσιες αίθουσες στα σχολεία σε δύο χρόνια απ' όσες έγιναν την τελευταία τετραετία, που ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Δηλαδή τετραπλάσιος ρυθμός απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν!

Χρηματοδότηση ερασιτεχνικού αθλητισμού. Αυτό θα ήθελα να το προσέξετε. Εγώ έχω θητεύσει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό επί είκοσι χρόνια. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, μέσα από τα στοιχεία και τις δυνατότητες που έχω, να ενισχύσω τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, γιατί πιστεύω ότι εκεί παράγεται αθλητισμός.

Σωστά είπε η Γενική Γραμματέας σας ότι εκεί είναι και τα τσικό για τους παραπάνω. Πράγματι, εκεί παράγονται τα ταλέντα τα οποία αύριο θα έρθουν και θα γίνουν μέλη των μεγαλυτέρων ομάδων. ’ρα, έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τη διαδικασία αυτή.

Βέβαια, το θέμα "συζήτηση για τη βία" ήταν για τις 22 του μηνός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Θα γίνει στις 29 του μηνός, επειδή υπάρχει το μνημόσυνο για το Γεώργιο Ράλλη, στον οποίο όλοι αποτίουμε φόρο τιμής και την υποχρέωσή μας να τον θυμόμαστε.

Ένα άλλο σημείο που θέλω να προσέξετε, γιατί το έχετε θέσει, είναι ότι στους χώρους που είναι στην ευθύνη του Υφυπουργείου Αθλητισμού -28 τέτοιοι χώροι σε όλη την Ελλάδα- και που περιγραφικά θα σας αναφέρω -’γιος Κοσμάς, ΣΕΦ, ΟΑΚΑ, Καυτατζόγλειο και 24 περιφερειακοί- στο 99% των δραστηριοτήτων μπαίνουν ελεύθερα οι πολίτες. Στον ’γιο Κοσμά πηγαίνουν πάνω από τρεις χιλιάδες άτομα. Το ίδιο στο Ο.Α.Κ.Α, στο Σ.Ε.Φ. και στο Καυτατζόγλειο στη Θεσσαλονίκη.



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Στο Ο.Α.Κ.Α. πληρώνουν.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Όχι, όχι. Μόνο στην κολύμβηση, που οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Σε όλα τα άλλα είναι ελεύθερα.



ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Στον ’γιο Κοσμά είναι ελεύθερα;



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ελεύθερα είναι. Και τα χρήματα δεν τα εισπράττει η διοίκηση. Είναι τα σωματεία που ζητούν. Η διοίκηση δεν παίρνει χρήματα από κανένα.

Θέλω να πω ότι η βασική μας στόχευση είναι στην κατεύθυνση που έχει η επερώτηση, δηλαδή να δώσουμε αθλητισμό στους πολλούς με μεγάλη διάρκεια.

Με αυτές τις σκέψεις να πω ότι προχωρούμε την αναδιοργάνωση του σχολικού αθλητισμού. Έχουμε μια επιτροπή που δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχουν προτάσεις, αλλά δεν θα τις πω σήμερα.

Θα κλείσω με αυτό που ακούστηκε για τη βία φέτος. Υπάρχουν δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις που έγιναν έξω από τα γήπεδα. ’ρα, και με τη λογική που έθεσε η κυρία Παπαρήγα έχουμε περάσει ουσιαστικά στη δεύτερη φάση. Φοβούνται πλέον να κάνουν επεισόδια στο εσωτερικό -είναι πολύ περιορισμένα- και βγαίνουν προς τα έξω. Θα τους αντιμετωπίσουμε και εκεί.

Φέρνω ένα γενικότερο, ευρύτερο πρόβλημα αντιμετώπισης της βίας. Θα δώσουμε, όμως, τους αθλητικούς χώρους στον κόσμο που θέλει να πάει, στο γονιό με το παιδί του, στη γυναίκα και θα αντιμετωπίσουμε και το άλλο θέμα, όπως πρέπει.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να πω ότι είναι ευχαρίστηση, όταν στη συζήτηση βγαίνουν προτάσεις. Σήμερα αντλήσαμε προτάσεις που θα μας βοηθήσουν για τις επόμενες κινήσεις που έχουν δύο βασικούς στόχους:

Ο ένας μεγάλος στόχος είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, τον οποίο προετοιμάζουμε στη σκέψη μας και με τη δική σας συνεργασία θα προχωρήσουμε.

Ο δεύτερος είναι αυτά που συζητήθηκαν και αφορούν τον επαγγελματικό αθλητισμό στο ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ και που θα συζητήσουμε πολύ γρήγορα στην αρμόδια Επιτροπή.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση της υπ' αριθμόν 48/ 16-2-2006 επερωτήσεως Βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας προς τον Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα του αθλητισμού.

Έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Πέμπτης 9 Μαρτίου 2006 και παρακαλώ το Σώμα για την επικύρωση τους.



ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Συνεπώς, τα Πρακτικά της Πέμπτης 9 Μαρτίου 2006 επικυρώθηκαν.

Ερωτάται το Σώμα: Δέχεσθε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;



ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 15.15΄ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2006 και ώρα 18.00΄ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος κοινοβουλευτικό έλεγχο: α) συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων β) συζήτηση επερωτήσεως, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

 


Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα


Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής
- Σπουδές: Master of Science (Indiana University, USA)  // σε εξέλιξη Διδακτορικό στη Φ.Α. (ΤΕΦΑΑ Αθήνας) -
Συνεργάτες: Ολα τα εγγεγραμμένα μέλη που έχουν προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό, άρθρα, σχόλια κλπ.
All Rights Reserved. Copyright © 1997-2011
Αποποίηση Ευθύνης


1

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Βιβλία Φ.Α. από ΟΕΔΒ
Περιεχόμενα νομοθεσίας σχετικά με τη Φ.Α.
ΔΗΛΩΣΑΝ για την Φ.Α.:
Υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος:
"Η Φυσική Αγωγή υπηρετεί όχι μόνο την μαθητική κοινότητα αλλά και ολόκληρη την κοινωνία"
Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός (Δείτε το, αξίζει παρότι είναι μεγάλο αρχείο 189 Kb)
Απάντηση υφ. Παιδείας κ. Καλού στα αιτήματα της Ένωσης Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Ελλάδας (Ε.Κ.Φ.Α.Ε.) για την αναβάθμιση του κλάδου της Φ.Α., τα οποία κατέθεσε ως αναφορά ο Βουλευτής κ. Αθαν. Αλευράς.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Γυμνασιάδα 2006, Αγώνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού (ISF).
30 Μηνίτες Φ.Α.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Φ.Α. κ΄ Αρχαία Ελλάδα
Ολυμπιακά Αγωνίσματα στην Αρχαία Ελλάδα
Ολυμπιονίκες στην Αρχαία Ελλάδα
Χρονικό Εκπ/σης Στελεχών Φ.Α.
Τα Δύσκολα Χρόνια Φ.Α. και Εκπ/σης
Η Σταδιακή Σύγκλιση Φ.Α. και Εκπ/σης
Πρωτεργάτες Φ.Α. και Αθλητισμού:
Φωκιανός, Χρυσάφης, Βικέλας, Λάμπρος, Μάνος
Ιστορική Ανασκόπηση της Φ.Α. στην Ελληνική Εκπαίδευση
Προβλήματα των καθηγητών Φ. Α. (κ΄άλλων ειδικοτήτων) ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΔΟΕ)
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ κ΄ΘΕΣΕΙΣ της ΔΟΕ για την Φ. Α. (κ΄άλλες ειδικότητες)
Χρονικό Φ.Α. στο Δημοτικό
Γενικός Στόχος της Φ.Α. - Επί μέρους Στόχοι
Προγραμματισμός Μαθήματοος ΦΑ.
Διεθνής Καταστατικός Χάρτης Φυσικής Αγωγής της UNESCO.
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡ/ΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΔΕΠΠΣ) - Φ.Α.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ:
1. Σκοπός της διδασκαλίας του ΅αθή΅ατος
2. ’ξονες, Γενικοί στόχοι, Θε΅ελιώδεις έννοιες Διαθε΅ατικής προσέγγισης
3. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις
4. Προτεινό΅ενα διαθε΅ατικά σχέδια εργασίας
5. Αξιολόγηση
6. Προδιαγραφές Βιβλίων και λοιπού διδακτικού υλικού
ΓΥΜΝΑΣΙΟ:
1. Σκοπός της διδασκαλίας του ΅αθή΅ατος
2. ’ξονες, Γενικοί στόχοι, Θε΅ελιώδεις έννοιες Διαθε΅ατικής προσέγγισης
3. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις
4. Προτεινό΅ενα διαθε΅ατικά σχέδια εργασίας
5. Αξιολόγηση
6. Προδιαγραφές Βιβλίων και λοιπού διδακτικού υλικού
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Φ. Α.:
Α'-Β' Δημοτικού
Γ'-Δ' Δημοτικού,
Ε'-ΣΤ' Δημοτικού
Α' Γυμνασίου
Β' Γυμνασίου
Γ' Γυμνασίου
 Ολα τα ΔΕΠΠΣ & ΑΠΣ της Φ.Α. σε μορφή .pdf
ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Φ.Α.:
Α' Β' Γ' Δ' Ε' ΣΤ' Δημοτικού
Α' Β' Γ' ημερήσιου Γυμνασίου
Α' Β' Γ' Γενικού Λυκείου
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΕΠ,  ΠΕ11, Φυσική Αγωγή
2007, Γνωστικό Αντικείμενο
2007, Παιδαγωγικά, Γενική Διδακτική
2007, Ειδική Διδακτική
2005, Ειδική Διδακτική και Παιδαγωγικά, Γενική Διδακτική
2005, Γνωστικό Αντικεί΅ενο
ΕΞεταστέα Υλη, Φ.Α. (ΠΕ11), ΑΣΕΠ, 2006
ΕΞεταστέα Υλη του 2004-05
Θέματα 2000 κ΄ 2003
Θέματα για: Διδακτική Μεθοδολογία, Παιδαγωγικά Θέματα
(Αλλων Ειδικοτήτων αλλά χρήσιμα κ΄ για την Φυσική Αγωγή)
 Eρωτήσεις εργοφυσιολογίας
Παιδαγωγική 2006
Διδακτική Μεθοδολογία
Θεωρίες Μάθησης, (pdf, 480 Kb)
Διοριστέοι ΑΣΕΠ 2002
30 Μηνίτες Φ.Α
Διοριστέοι ΑΣΕΠ 2004
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ στο ΣΧΟΛΕΙΟ
Από την συλλογή κ΄επιμέλεια του δάσκαλου Γρηγόρη Φιλιππιάδη
ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ στο ΣΧΟΛΕΙΟ
Φαρμακευτική αγωγή μαθητών εντός σχολικού ωραρίου
ΕΝΩΣΕΙΣ Φ.Α.
ΠΕΠΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής)
ΕΓΒΕ (Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος)