www.fa3.gr

Ιστότοπος Φυσικής Αγωγής (www.fa3.gr )  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

www.fa3.gr

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ:
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ και FIFA

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ και FIFA
(στους Κανονισμούς Παιδιάς)


ΑΡΘΡΟ 1. O Αγωνιστικός χώρος (Γήπεδο)
 

1.       Αν το οριζόντιο δοκάρι του τέρματος μετατοπισθεί ή σπάσει, το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει μέχρις ότου επισκευασθεί ή τοποθετηθεί στη θέση του. Αν δεν είναι δυνατή η επισκευή, ο αγώνας πρέπει να διακοπεί οριστικά. Η χρήση σχοινιού, σε αντικατάσταση του οριζόντιου δοκαριού, δεν επιτρέπεται. Αν επισκευασθεί το οριζόντιο δοκάρι, ο αγώνας ξαναρχίζει με "ελεύθερο διαιτητή" στο σημείο όπου βρισκόταν η μπάλα όταν σταμάτησε το παιχνίδι, με επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6του άρθρου 8.

2.       Τα κάθετα και τα οριζόντια δοκάρια των τερμάτων, πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ξύλο, μέταλλο ή άλλο εγκεκριμένο υλικό. Η διατομή τους επιτρέπεται να είναι τετράγωνη, ορθογώνια, στρόγγυλη ή ελλειπτική και δεν πρέπει να είναι επικίνδυνη για τους παίκτες.

3.       Δεν επιτρέπεται οποιουδήποτε είδους εμπορική διαφήμιση πραγματική ή εικονική (συμβολική) πάνω στον αγωνιστικό χώρο και στον εξοπλισμό του - περιλαμβανομένων των τερμάτων, των δικτύων και των περιοχών που περικλείουν - από την ώρα της εισόδου των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, μέχρι να αποχωρήσουν κατά το ημίχρονο και από την ώρα που οι ομάδες επανέρχονται στον αγωνιστικό χώρο (για το β' ημίχρονο) μέχρι το τέλος του αγώνα. Ειδικότερα ουδεμία διαφήμιση οποιουδήποτε είδους επιτρέπεται να αναρτηθεί στα τέρματα, στα δίχτυα, στα κοντάρια (που είναι στις γωνίες) ή στις σημαίες τους. Δεν επιτρέπεται επίσης να προσαρτηθεί πάνω σ΄ αυτά οποιοσδήποτε άσχετος εξοπλισμός - μηχανές λήψεως / κάμερες T.V, μικρόφωνα κ.λ.π.

4.       Δεν θα υπάρχει διαφήμιση κάθε είδους μέσα στην τεχνική περιοχή ή μέσα σε απόσταση ενός μέτρου από την πλάγια γραμμή και έξω από τον αγωνιστικό χώρο πάνω στο έδαφος. Επίσης, δεν επιτρέπεται καμία διαφήμιση στην περιοχή μεταξύ της γραμμής τέρματος και των διχτυών του τέρματος.

5.       Απαγορεύεται η αναπαραγωγή πραγματικού ή εικονικού (συμβολικού) αντιπροσωπευτικού λογότυπου ( "συνθήματος" - "σλόγκαν" ) ή εμβλήματος της F.I.F.A., Συνομοσπονδιών, Εθνικών Ομοσπονδιών, "Λίγκας" (Ε.Π.Α.Ε.) Σωματείων (Π.Α.Ε. κ.λ.π) ή άλλων Οργανισμών, πάνω στον αγωνιστικό χώρο και στον εξοπλισμό του - περιλαμβανομένων των διχτύων των τερμάτων και των περιοχών που περικλείουν -κατά το χρόνο του παιχνιδιού, όπως περιγράφεται στην (προηγούμενη) απόφαση 3.

6.       Μια μικρή γραμμή επιτρέπεται να χαράσσεται έξω από τον αγωνιστικό χώρο, σε απόσταση 9,15 μέτρων (10 γυαρδών) από κάθε γωνιαίο τόξο (όπου τελειώνει-όχι από τη γωνία του κόρνερ) και κάθετα προς τις γραμμές τέρματος, για να εξασφαλίζει ότι αυτή η απόσταση τηρείται (από τους αντιπάλους) όταν χτυπιέται ένα κόρνερ.

7.       Επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν δίχτυα που είναι κατασκευασμένα από κάνναβη, γιούτη ή νάιλον δεν επιτρέπεται να είναι λεπτότερα από εκείνα της κάνναβης και της γιούτης.

8.       Οι Εθνικές Ομοσπονδίες πρέπει να συμμορφώνονται ακριβώς προς αυτές τις διαστάσεις. Κάθε Εθνική Ομοσπονδία που οργανώνει ένα διεθνή αγώνα πρέπει να ενημερώνει την επισκέπτρια Ομοσπονδία πριν από τον αγώνα, για την τοποθεσία και τις διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου όπου θα διεξαχθεί.

9.       Όλες οι Ομοσπονδίες οφείλουν να προμηθεύουν τα κανονικά εφόδια των προδιαγραφών που προβλέπονται ειδικά για διεθνείς αγώνες κατά τους οποίους απαιτείται η με κάθε σεβασμό συμμόρφωση προς τους κανονισμούς του παιχνιδιού και ειδικά τους σχετικούς με τις διαστάσεις της μπάλας και των λοιπών εφοδίων, τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα προς τους κανονισμούς. Κάθε περίπτωση μη διάθεσης των κανονικών εφοδίων πρέπει να αναφέρεται στη F.I.F.A.

10.   Σε φιλικό αγώνα, κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας, το παιχνίδι μπορεί να ξαναρχίσει χωρίς το οριζόντιο δοκάρι, υπό τον όρο ότι έχει απομακρυνθεί και δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για τους παίκτες. Σε τέτοιες περιπτώσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σχοινί σε αντικατάσταση του οριζόντιου δοκαριού. Αν χρησιμοποιηθεί σχοινί και η μπάλα περάσει τη γραμμή τέρματος, από σημείο που κατά τον Διαιτητή βρίσκεται κάτω από το σημείο που θα βρισκόταν το οριζόντιο δοκάρι, ο Διαιτητής πρέπει να καταλογίσει γκολ.
Σε περίπτωση διακοπής για τον παραπάνω λόγο, το παιχνίδι πρέπει να ξαναρχίσει με "ελεύθερο Διαιτητή" στο μέρος όπου βρισκόταν η μπάλα κατά τη διακοπή του παιχνιδιού, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.

11.   Η διεξαγωγή άλλων αγώνων πριν από τη διεξαγωγή διεθνούς αγώνα, επιτρέπεται μόνον ύστερα από συμφωνία κατά την ημέρα του αγώνα και μετά από εκτίμηση της κατάστασης του αγωνιστικού χώρου, μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο Ομοσπονδιών και του Διαιτητή (του διεθνούς αγώνα).

12.   Οι Εθνικές Ομοσπονδίες, ειδικά για τους διεθνείς αγώνες, πρέπει :

(α) να περιορίζουν τον αριθμό των φωτογράφων γύρω από τον αγωνιστικό χώρο.

(β) Να χαράσσουν από μια γραμμή (τη γραμμή των φωτογράφων) πίσω από τις γραμμές τέρματος που να απέχει το λιγότερο 2 μέτρα από τη σημαία του κόρνερ και να διέρχεται από σημείο που να βρίσκεται το λιγότερο 3,50 μέτρα πίσω από τη συμβολή της γραμμής τέρματος και της κάθετης με αυτή γραμμής της περιοχής τέρματος (5,50 μ. από το τέρμα) και να καταλήγει σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση το λιγότερο 6 μέτρων πίσω από τα δοκάρια του τέρματος.

(γ) Να απαγορεύουν στους φωτογράφους να παραβιάζουν αυτές τις "γραμμές φωτογράφων".

(δ) Να απαγορεύουν τη χρήση εκτυφλωτικών "φλας".

 

13.   Οι διακεκομμένες και οι διακοπτόμενες γραμμές, δεν είναι σύμφωνες με την παρ.2-α του άρθρου 1 και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κατά τη χάραξη του αγωνιστικού χώρου.

14.   Η έκταση που περικλείεται μεταξύ της γραμμής τέρματος και των διχτύων ( "μέσα στο τέρμα" ), δεν αποτελεί μέρος του αγωνιστικού χώρου.

15.   Αν ο Διαιτητής διαπιστώσει ότι ένας τερματοφύλακας, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, χαράσσει "με το παπούτσι του" στον αγωνιστικό χώρο γραμμές και σημάδια που δεν είναι εγκεκριμένα, δεν πρέπει να διακόψει το παιχνίδι ειδικά για να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) τον τερματοφύλακα. Ο παραβάτης (τερματοφύλακας) πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) για αντιαθλητική συμπεριφορά στην πρώτη φυσική διακοπή του παιχνιδιού. Αν ο Διαιτητής το διαπιστώσει πριν από την έναρξη του αγώνα, πρέπει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) τον παραβάτη τερματοφύλακα αμέσως.

16.   Η είσοδος στο γήπεδο, μετά τη λήξη του αγώνα, φωτορεπόρτερ, συνεργείων T.V, εκφωνητών κ.λ.π. απαγορεύεται.

ΑΡΘΡΟ 2. Η μπάλα
  1. Σε αγώνες οποιασδήποτε διοργάνωσης επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνον μπάλες ποδοσφαίρου, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 2.
    Σε αγώνες διοργανώσεως FIFA. και σε αγώνες διοργανώσεων υπό την αιγίδα των Συνομοσπονδιών (για την Ευρώπη της U.E.F.A.), η αποδοχή χρησιμοποίησης μιας μπάλας εξαρτάται από το αν πάνω στην μπάλα έχει τυπωμένη (γραμμένη) μια από τις πιο κάτω τρεις ενδείξεις :
    - Τον επίσημο λογότυπο "FIFA APROVED" (Εγκεκριμένη από τη FIFA) ή
    - Τον επίσημο λογότυπο "FIFA INSPECTED" (Επιθεωρημένη από τη FIFA) ή
    - Την ένδειξη "INTERNATIONAL MATCHBALL STANDARD" (Προδιαγραφή διεθνούς μπάλας ποδοσφαίρου).
    Μια τέτοια ένδειξη πάνω στην μπάλα υποδηλώνει ότι έχει ελεγχθεί (δοκιμασθεί) επίσημα και βρέθηκε ότι εκπληρώνει τις ειδικές τεχνικές απαιτήσεις της κάθε κατηγορίας και επιπρόσθετα τις ελάχιστες προδιαγραφές που καθορίζονται στο άρθρο 2. Ο πίνακας των πρόσθετων απαιτήσεων, ειδικός για κάθε από τις αντίστοιχες κατηγορίες, πρέπει να έχει εγκριθεί από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο. Τα εργαστήρια (ινστιτούτα) που ενεργούν τους ελέγχους (δοκιμές), επιλέγονται από τη F.I.F.A.
    Οι Εθνικές Ομοσπονδίες πρέπει να αξιώνουν κατά τις διοργανώσεις τους να χρησιμοποιούνται μπάλες που να έχουν γραμμένη (τυπωμένη) μια οποιαδήποτε από τις τρεις αυτές ενδείξεις.
    Σε όλους τους άλλους αγώνες, η μπάλα που θα χρησιμοποιείται πρέπει να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του άρθρου 2.
     

  2. Σε αγώνες διοργανώσεως της F.I.F.A., των Συνομοσπονδιών και των Εθνικών Ομοσπονδιών, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε εμπορική διαφήμιση πάνω στις μπάλες, με εξαίρεση το "σήμα" της διοργάνωσης και το σχετικό "εμπορικό σήμα κατατεθέν" του κατασκευαστή. Οι κανονισμοί της διοργάνωσης επιτρέπεται να περιορίζουν τις διαστάσεις και τον αριθμό τέτοιων διαφημίσεων.

  3. Η μπάλα που χρησιμοποιείται σε κάθε αγώνα, πρέπει να ανήκει στην αρμόδια Ομοσπονδία, ή στη γηπεδούχο ομάδα και πρέπει να επιστρέφεται στο Διαιτητή κατά τη λήξη του παιχνιδιού.

  4. Αν η μπάλα σπάσει αμέσως μετά το χτύπημα ενός ελεύθερου λακτίσματος, ενός πέναλτι, ή μετά από επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια κ.λ.π. και αφού "έχει μπει στο παιχνίδι" (και "παίζει"), το παιχνίδι πρέπει να διακοπεί και να ξαναρχίσει με "ελεύθερο Διαιτητή" στο μέρος όπου βρίσκονταν η μπάλα τη στιγμή που έσπασε, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.

  5. Αποφασίστηκε όπως οι Εθνικές Ομοσπονδίες οδηγηθούν στην οργάνωση ενός συστήματος, ειδικότερα στις ανώτερες κατηγορίες (LEAGUES), σύμφωνα με το οποίο να τοποθετηθούν επιπρόσθετες μπάλες στις άκρες του αγωνιστικού χώρου (περιφερειακά), έτσι ώστε τα νεαρά άτομα (για τις μπάλες, που βρίσκονται για το σκοπό αυτό στο περιθώριο του γηπέδου), να τις δίνουν αμέσως στα χέρια των παικτών (για να συνεχίζεται ο αγώνας το συντομότερο).
    Προτείνεται να είναι διαθέσιμες το λιγότερο έξι (6) μπάλες, δύο από τις οποίες (να βρίσκονται) κατά μήκος της κάθε πλάγιας γραμμής του γηπέδου και από μια πίσω από κάθε γραμμή τέρματος.

ΑΡΘΡΟ 3. Αριθμός παικτών

1.       Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 3 που υπερισχύουν, ο κατώτατος αριθμός παικτών μιας ομάδας επαφίεται στην κρίση της (αρμόδιας) Εθνικής Ομοσπονδίας. Το Διεθνές Συμβούλιο, εντούτοις, είναι της γνώμης ότι ένας αγώνας δεν πρέπει να συνεχίζεται αν υπάρχουν λιγότεροι από επτά παίκτες σε κάθε ομάδα.

2.       Ό προπονητής ή ένας εκπρόσωπος της ομάδας επιτρέπεται να δίνει (τεχνικές) οδηγίες τακτικής στους παίκτες (της ομάδας του) κατά τη διάρκεια του αγώνα και πρέπει να επιστρέφει στην θέση του μετά από αυτές. Όλοι οι εκπρόσωποι της ομάδας οφείλουν να παραμένουν μέσα στα όρια της τεχνικής περιοχής, όπου προβλέπεται και υπάρχει τέτοια περιοχή και πρέπει όλοι τους να συμπεριφέρονται κατά τον πρέποντα τρόπο.

3.       Παίκτης που αποκλείεται (αποβάλλεται - κόκκινη κάρτα) πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, επιτρέπεται ν' αντικατασταθεί μόνον από έναν από τους αναπληρωματικούς παίκτες που έχουν δηλωθεί. Η εκτέλεση του εναρκτήριου λακτίσματος δεν πρέπει να καθυστερείται για να δοθεί χρόνος στον αναπληρωματικό παίκτη να συμμετάσχει στην ομάδα του.
Παίκτης που αποβάλλεται (κόκκινη κάρτα) μετά την έναρξη του παιχνιδιού, δεν επιτρέπεται να αντικατασταθεί.
Παίκτης που έχει δηλωθεί ως αναπληρωματικός και αποκλείεται (αποβάλλεται - κόκκινη κάρτα) είτε πριν, είτε μετά την έναρξη του παιχνιδιού, δεν επιτρέπεται να αντικατασταθεί (στον πάγκο - από άλλον αναπληρωματικό παίκτη, για να συμπληρωθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών παικτών που δικαιούται να δηλώσει η κάθε ομάδα).
(Η απόφαση αυτή αφορά μόνο παίκτες που αποβάλλονται για παραβάσεις του άρθρου 12. Δεν αφορά παίκτες που παραβιάζουν το άρθρο 4).

4.       Σε αγώνα μιας διοργάνωσης όπου τα ονόματα των αναπληρωματικών παικτών πρέπει να δηλώνονται στο Διαιτητή πριν από την έναρξη, σε περίπτωση που ο Διαιτητής διαπιστώσει ότι ένας αναπληρωματικός παίκτης, που δεν έχει δηλωθεί, μπει στον αγωνιστικό χώρο και σημειώσει γκολ :
(α)Η συμμετοχή του παίκτη πρέπει να θεωρηθεί αντικανονική.
(β)Η αρμόδια Αρχή της διοργάνωσης πρέπει ν' αποφασίσει αν θα επαναληφθεί ο αγώνας ή όχι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της διοργάνωσης.

5.       Αν ο τερματοφύλακας (Νο1) μιας ομάδας (ο οποίος τραυματίστηκε π.χ. στο χέρι) και ο παίκτης Νο7 αλλάξουν θέσεις χωρίς να ενημερώσουν το Διαιτητή, λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του παιχνιδιού, αφού έχουν γίνει και από τις δύο ομάδες οι τρεις αντικαταστάσεις και προηγουμένως ο παίκτης Νο7 έχει παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) και ενώ η μπάλα "παίζει" ο τερματοφύλακας (Νο1), ως παίκτης πλέον, σημειώνει για την ομάδα του το νικητήριο γκολ καθώς ο κανονικός χρόνος διάρκειας του αγώνα τελειώνει, ο Διαιτητής πρέπει να κατακυρώσει το γκολ, να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) τον παίκτη Νο1, να αποβάλει (κόκκινη κάρτα) τον παίκτη Νο7 (δεύτερη κίτρινη κάρτα) και να σημειώσει τη λήξη του αγώνα. Στην περίπτωση που ο Διαιτητής σημειώσει τη λήξη του αγώνα πριν προλάβει να παρατηρήσει τους παραβάτες παίκτες και να γίνει η σέντρα, ύστερα από το γκολ που σημειώθηκε, πρέπει ν' αναφέρει την αντιαθλητική συμπεριφορά των δύο παικτών (Νο1 και Νο7) στην αρμόδια Αρχή, γράφοντας με κάθε λεπτομέρεια το περιστατικό στο "φύλλο αγώνα - έκθεση".

6.       Αν μια ομάδα δηλώσει πριν από την έναρξη του αγώνα εννέα (9) τακτικούς παίκτες και πέντε (5) αναπληρωματικούς και παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο με εννέα (9) παίκτες και στη συνέχεια, δύο λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, εμφανιστούν δύο (2) παίκτες της ομάδας που θέλουν να πάρουν μέρος στον αγώνα, ο Διαιτητής πρέπει να τους επιτρέψει να πάρουν μέρος στον αγώνα. Στην ίδια περίπτωση αν η ομάδα παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο με ένδεκα (11) παίκτες, συμπληρώνοντας τους εννέα (9) με δύο (2) από τους δηλωθέντες αναπληρωματικούς, οι δύο (2) παίκτες που εμφανίζονται μετά την έναρξη του αγώνα, δεν επιτρέπεται να δηλωθούν ως αναπληρωματικοί.

7.       Αν π.χ. στο 20' λεπτό του β' ημιχρόνου μια ομάδα που έχει μείνει με επτά (7) μόνο παίκτες τιμωρηθεί με πέναλτι και στη συνέχεια ένας από τους παίκτες της αποβληθεί από το Διαιτητή (κόκκινη κάρτα) και έτσι μείνει με έξι (6) μόνο παίκτες, ο αγώνας πρέπει να διακοπεί οριστικά, χωρίς να επιτραπεί να χτυπηθεί το πέναλτι εκτός αν η Εθνική Ομοσπονδία, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει ο αγώνας, έχει αποφασίσει διαφορετικά σχετικά με τον ελάχιστο αριθμό παικτών που μπορεί να απομείνει η κάθε ομάδα για να συνεχισθεί ο αγώνας. Σχετική είναι και η απόφαση 1 (ΕΑ 3-5). Για τα ελληνικά δεδομένα ο ελάχιστος αριθμός παικτών είναι επτά (7) σύμφωνα με τον Κ.Α.Π. άρθρο 21 παρ.13.

8.       Αν, σε αγώνα μιας διοργάνωσης που ο ελάχιστος αριθμός παικτών με τους οποίους μπορεί να απομείνει η κάθε ομάδα για να συνεχιστεί είναι επτά (7), η ομάδα Α έχει ένδεκα (11) παίκτες και η Β ομάδα έχει απομείνει με επτά (7) και ενώ ο παίκτης της Α ομάδας πρόκειται να σουτάρει προς το αντίπαλο τέρμα, ένας από τους (επτά) παίκτες της Β ομάδας εσκεμμένα εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο, ο Διαιτητής πρέπει να πάρει τις πιο κάτω αποφάσεις στις εξής περιπτώσεις :

(α) Δεν πρέπει να διακόψει οριστικά τον αγώνα, τη στιγμή που ο παίκτης εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο.

(β) Αν σημειωθεί γκολ πρέπει να το κατακυρώσει ως κανονικό.

(γ) Αν ο παίκτης που εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο δεν επιστρέψει στο γήπεδο για να γίνει το εναρκτήριο λάκτισμα (σέντρα) ύστερα από το γκολ που σημειώθηκε, πρέπει να διακόψει οριστικά το παιχνίδι και να καταγγείλει (αναφέρει) τον παίκτη στην αρμόδια Αρχή.(ΕΑ 3-9).

9.       Αν ένας παίκτης τραυματισθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα και ο γιατρός πληροφορήσει το Διαιτητή ότι θα είναι επικίνδυνο για τον παίκτη να συνεχίσει να παίζει, ο Διαιτητής δεν είναι αρμόδιος ν' απαγορεύσει έναν τραυματία παίκτη να συνεχίσει να παίζει, ούτε αν πρέπει ν' αποχωρήσει απο το παιχνίδι ή όχι. Μια τέτοια απόφαση πρέπει να την πάρουν αποκλειστικά και μόνο οι εκπρόσωποι της ομάδας του παίκτη.(ΕΑ 3-14).

10.   Αν ένας παίκτης που αποφασίστηκε (από την ομάδα του) ν' αντικατασταθεί αρνείται να βγει από τον αγωνιστικό χώρο, ο Διαιτητής πρέπει να συνεχίσει το παιχνίδι. Μπορεί να παρέμβει ο Αρχηγός ή ένας εκπρόσωπος της ομάδας, όχι όμως ο Διαιτητής.(Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να καθυστερείται η συνέχιση του παιχνιδιού).(ΕΑ 3-10).

11.   Αν ένας (δηλωμένος) αναπληρωματικός παίκτης, που δεν συμμετέχει στον αγώνα, τρέξει μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κλωτσήσει έναν αντίπαλο, ο Διαιτητής πρέπει να διακόψει το παιχνίδι, να αποβάλει (κόκκινη κάρτα) τον αναπληρωματικό παίκτη από το γήπεδο και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με "ελεύθερο Διαιτητή" στο μέρος όπου βρίσκονταν η μπάλα τη στιγμή της διακοπής του παιχνιδιού, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου8. Στον αναπληρωματικό παίκτη δεν πρέπει να επιτραπεί, στη συνέχεια, να συμμετάσχει στον αγώνα και επίσης πρέπει να καταγγελθεί στην αρμόδια Αρχή.(ΕΑ 3-6).

12.   Αν ένας αναπληρωματικός παίκτης μπει στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του Διαιτητή και ενώ η μπάλα είναι "μέσα στο παιχνίδι" ( " παίζει" ) αντίπαλος του παίκτης τον γρονθοκοπεί, ο Διαιτητής πρέπει να αποβάλει (κόκκινη κάρτα) τον παίκτη που επέδειξε βίαιη διαγωγή, να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) τον αναπληρωματικό παίκτη που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδειά του και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα από το σημείο της παράβασης με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.(ΕΑ 3-12).

13.   Αν ο παίκτης π.χ. Νο8 μιας ομάδας αντικαθίσταται από τον Νο12 και εγκαταλείπει (ο Νο8) τον αγωνιστικό χώρο και στη συνέχεια ο Νο12 πριν μπει στο γήπεδο χτυπάει αντίπαλο του που στέκεται επάνω στην πλάγια γραμμή, ο Διαιτητής δεν πρέπει να επιτρέψει στον παίκτη Νο 12 να μπει στο γήπεδο για να συμμετάσχει στον αγώνα, λόγω της βίαιης διαγωγής του. Ο παίκτης Νο8 επιτρέπεται ν' αντικατασταθεί από έναν άλλο (δηλωθέντα) αναπληρωματικό ή να συνεχίσει ο ίδιος ν' αγωνίζεται ως τακτικός παίκτης, αφού δεν ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του. Ο Διαιτητής πρέπει απαραίτητα ν' αναφέρει το επεισόδιο στην έκθεση - φύλλο αγώνα.(ΕΑ 3-13).

14.   Αν ένας αναπληρωματικός παίκτης (που βρίσκεται έξω από το γήπεδο) πετάξει ένα αντικείμενο (π.χ. ένα παπούτσι) σε αντίπαλο παίκτη που βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και εκείνη τη στιγμή παίζει τη μπάλα, ο Διαιτητής πρέπει να διακόψει το παιχνίδι, να απομακρύνει, να αποβάλει (κόκκινη κάρτα) τον αναπληρωματικό παίκτη και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με "ελεύθερο Διαιτητή" στο μέρος όπου βρισκόταν η μπάλα όταν έγινε η παράβαση, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.Ο αναπληρωματικός παίκτης δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στον αγώνα. Ο Διαιτητής πρέπει ν 'αναφέρει το περιστατικό στη αρμόδια Αρχή.(ΕΑ 12-23).

15. Για την αντικατάσταση παικτών κατά τον αγώνα, πρέπει να χρησιμοποιούνται πινακίδες (με τη φροντίδα της ενδιαφερόμενης ομάδας) μία με τον αριθμό του παίκτη που πρόκειται ν' αποχωρήσει και ν 'αντικατασταθεί και μία με τον αριθμό του παίκτη που πρόκειται να συμμετάσχει στον αγώνα και να τον αντικαταστήσει.

ΑΡΘΡΟ 4. Στολή παικτών
  1. Σε αγώνες Εθνικών ομάδων, Διεθνών διοργανώσεων, Διεθνών διοργανώσεων μεταξύ ομάδων Σωματείων, καθώς και σε φιλικούς αγώνες μεταξύ ομάδων Σωματείων διαφόρων Εθνικών Ομοσπονδιών, ο Διαιτητής, πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, πρέπει να ελέγξει τη στολή και τα παπούτσια των παικτών και να αποκλείσει τη συμμετοχή κάθε παίκτη, που η στολή και τα παπούτσια του δεν είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του κανονισμού, μέχρι τη συμμόρφωση του προς αυτόν. Οι κανονισμοί όλων των διοργανώσεων πρέπει να περιλαμβάνουν παρόμοια διάταξη.

  2. Αν ο Διαιτητής διαπιστώνει ότι ένας παίκτης φοράει αντικείμενα που δεν επιτρέπονται από τον κανονισμό και τα οποία ενδεχομένως είναι επικίνδυνα για τους άλλους παίκτες, πρέπει να δώσει εντολή στον παίκτη να τα βγάλει. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί προς την εντολή του Διαιτητή, ο παίκτης πρέπει να αποκλειστεί από τον αγώνα (να μη συμμετάσχει).

  3. Παίκτης στον οποίο δεν επετράπη να πάρει μέρος στο παιχνίδι, ή που απομακρύνεται - αποβάλλεται από το γήπεδο για παράβαση του άρθρου 4, δεν επιτρέπεται να πρωτομπεί ή να επανέλθει στο γήπεδο, παρά μόνο σε μια διακοπή του παιχνιδιού και αφού προηγουμένως παρουσιαστεί στο Διαιτητή και αυτός διαπιστώσει ότι ο παίκτης συμμορφώθηκε προς τις διατάξεις του άρθρου 4.

  4. Αν ένας παίκτης, ακολουθώντας οδηγίες γιατρού προστατεύει τον αγκώνα του ή οποιοδήποτε παρόμοιο μέρος του σώματός του, με πλαστικό επίδεσμο, για να αποφύγει νέα επιδείνωση, ο Διαιτητής (ως μόνος αρμόδιος) έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν ο επίδεσμος αποτελεί κίνδυνο για τους άλλους παίκτες.(ΕΑ 4-1)

  5. Αν το χρώμα από τις φανέλες των δύο τερματοφυλάκων είναι το ίδιο, και κανείς από τους δύο δεν διαθέτει άλλου χρώματος φανέλα για ν' αλλάξει, ο Διαιτητής πρέπει να πραγματοποιήσει τον αγώνα (ΕΑ 4-3).

  6. Αν, ύστερα από σύγκρουση με αντίπαλο, ένας παίκτης χάσει το παπούτσι του (αν του φύγει από το πόδι) και αμέσως μετά σημειώσει γκολ, το γκολ είναι κανονικό. Ο παίκτης δεν είχε πρόθεση να παίξει χωρίς παπούτσι, αλλά "του έφυγε" τυχαία. (ΕΑ 4-2)

  7. Όλοι οι παίκτες πρέπει υποχρεωτικά να φορούν παπούτσια.

  8. Οι τερματοφύλακες επιτρέπεται να φορούν μακρύ παντελόνι φόρμας εάν κρίνεται αναγκαίο, λόγω της κατάστασης του αγωνιστικού χώρου ή λόγω των καιρικών συνθηκών.

  9. Οι παίκτες επιτρέπεται να φορούν κάτω από το παντελονάκι της στολής τους εσώρουχα εφαρμοστά (θερμαντικά όπως αυτά των ποδηλατιστών, τα λεγόμενα και "κολλάν") αλλά πρέπει να είναι του ίδιου χρώματος με αυτό (το παντελονάκι) και όχι μακρύτερα από το γόνατο. Όταν τα "κολάν" είναι διαφορετικού χρώματος, δεν επιτρέπεται (να περισσεύουν και) να φαίνονται, διότι αυτό αποτελεί παράβαση του κανονισμού και ο παίκτης πρέπει να αποκλείεται από τη συμμετοχή του στο παιχνίδι μέχρι να συμμορφωθεί.

ΑΡΘΡΟ 5. Ο Διαιτητής
  1. Νομική ευθύνη Διαιτητών :
    Ένας Διαιτητής (ή κατά περίπτωση ένας Βοηθός Διαιτητής ή ο "Τέταρτος Διαιτητής") δεν πρέπει να θεωρείται υπεύθυνος :
    -Για οποιουδήποτε είδους τραυματισμό παίκτη, αξιωματούχου, ή θεατή ή
    -Για οποιαδήποτε ζημιά σε κάθε είδους ιδιοκτησία ή
    -Για οποιαδήποτε άλλη απώλεια που θα υποστεί οποιοδήποτε άτομο, ομάδα, εταιρία, ομοσπονδία ή παρόμοιο όργανο ( "σώμα" ), που οφείλεται ή που ενδεχόμενα να οφείλεται σε οποιαδήποτε απόφαση την οποία είναι πιθανό να λάβει (ο Διαιτητής) σε εφαρμογή των Κανονισμών του παιχνιδιού ή σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες που απαιτούν να λάβει, για να διεξαχθεί και να ελεγχθεί ένας αγώνας.
    Μια τέτοια απόφαση είναι ενδεχόμενο (να αφορά και) να περιλαμβάνει :

α) Απόφαση για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, ή του χώρου που τον περιβάλλει, ή ότι οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που επιτρέπουν, ή δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή ενός αγώνα.

β) Απόφαση για να εγκαταλείψει (να διακόψει οριστικά) έναν αγώνα για οποιοδήποτε λόγο.

γ) Απόφαση για την κατάσταση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, στον οποίο περιλαμβάνονται τα κάθετα δοκάρια, τα οριζόντια δοκάρια των τερμάτων, τα δοκάρια των γωνιαίων σημαιών και η μπάλα.

δ) Απόφαση για διακόψει (οριστικά) ή να μη διακόψει έναν αγώνα, λόγω επεμβάσεως θεατών, ή οποιουδήποτε προβλήματος στον χώρο των θεατών.

ε) Απόφαση για να διακόψει (προσωρινά) ή να μη διακόψει το παιχνίδι, για να επιτρέψει την μετακίνηση τραυματισμένου παίκτη έξω από τον αγωνιστικό χώρο, για περίθαλψη.

ζ) Απόφαση για να επιτρέψει ή να μην επιτρέψει σε παίκτη να φέρει (να φοράει) ορισμένη περιβολή ή εφόδια.

η) Απόφαση για να επιτρέψει ή να μην επιτρέψει - σε ότι αφορά τη δική του αρμοδιότητα - σε οποιαδήποτε πρόσωπα - περιλαμβανομένων των εκπροσώπων των ομάδων και του σταδίου, των αξιωματικών (τάξεως και) ασφαλείας, των φωτογράφων ή άλλων εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης - να παρευρίσκονται πλησίον του αγωνιστικού χώρου.

θ) Οποιαδήποτε άλλη απόφαση που είναι ενδεχόμενο να πάρει, σύμφωνα με τους κανονισμούς του παιχνιδιού, ή σε συμμόρφωση με τα καθήκοντα του που απορρέουν από τους κανονισμούς της F.I.F.A. Συνομοσπονδίας, Εθνικής Ομοσπονδίας, Λίγκας ή τους κανονισμούς σύμφωνα με τους οποίους διεξάγεται ο αγώνας.

  1. Σε "τουρνουά" ή διοργανώσεις όπου ορίζεται "τέταρτος" διαιτητής, ο ρόλος του και τα καθήκοντά του πρέπει να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες τις εγκεκριμένες από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο.(Τα καθήκοντα του "τέταρτου" διαιτητή δημοσιεύονται σε αμέσως επόμενο κεφάλαιο).

  2. Οι Διαιτητές διεθνών αγώνων πρέπει να φορούν σακάκι ή μπλούζα χρώματος που να διαφέρει από τα χρώματα των διαγωνιζομένων ομάδων.

  3. Οι Διαιτητές διεθνών αγώνων πρέπει να επιλέγονται από ουδέτερες χώρες, εκτός αν οι ενδιαφερόμενες Ομοσπονδίες συμφωνήσουν να ορίσουν δικούς τους Διαιτητές.

  4. Ο Διαιτητής πρέπει να επιλέγεται από τον επίσημο πίνακα των Διεθνών Διαιτητών. Αυτό, δεν εφαρμόζεται σε διεθνείς αγώνες Ερασιτεχνών και Νέων.

  5. Ο Διαιτητής πρέπει να αναφέρει στην αρμόδια Αρχή κάθε ανάρμοστη διαγωγή ή αντιαθλητική συμπεριφορά θεατών, ιθυνόντων, παικτών, δηλωθέντων αναπληρωματικών ή άλλων προσώπων, που έχει επιδειχθεί είτε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, είτε κοντά σε αυτόν οποτεδήποτε, πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά τη λήξη του αγώνα, έτσι ώστε να μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από την ενδιαφερόμενη Αρχή.

  6. Οι Βοηθοί Διαιτητές συνεργάζονται με τον Διαιτητή. Σε καμιά περίπτωση ο Διαιτητής δεν πρέπει να υιοθετήσει την παρέμβαση Βοηθού Διαιτητή, εφόσον ο ίδιος (ο Διαιτητής) είδε την περίπτωση και από τη θέση του στον αγωνιστικό χώρο μπορεί να την κρίνει καλύτερα. Με την επιφύλαξη αυτή και όταν ο Βοηθός Διαιτητής είναι ουδέτερος, ο Διαιτητής μπορεί (επιτρέπεται) να υιοθετήσει την παρέμβαση του και, αν η πληροφορία του Βοηθού Διαιτητή αφορά στη φάση του παιχνιδιού που έγινε αμέσως πριν σημειωθεί γκολ, επιτρέπεται (μπορεί) να τη λάβει υπόψη και να ακυρώσει το γκολ.

  7. Ο Διαιτητής όμως (στην τελευταία αυτή περίπτωση, της προηγούμενης απόφασης αριθ.7) επιτρέπεται να ανακαλέσει την αρχική του απόφαση, αλλά μόνον εφόσον ο αγώνας δεν ξανάρχισε.

  8. Αν ο Διαιτητής αποφασίσει να εφαρμόσει το πλεονέκτημα και το πλεονέκτημα που προσδοκούσε δεν αξιοποιηθεί εκείνη την ώρα, ο Διαιτητής πρέπει να τιμωρήσει την αρχική παράβαση.
    Το νέο κείμενο που αναφέρεται πιο πάνω, δίνει τώρα στο Διαιτητή τη δυνατότητα να περιμένει για να δει το πώς εξελίσσεται (αξιοποιείται) μια περίπτωση πλεονεκτήματος που "άφησε" και αν δεν αξιοποιηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα δηλαδή σε ένα - δύο - τρία δευτερόλεπτα, τότε ο Διαιτητής πρέπει αμέσως να διακόψει το παιχνίδι και να τιμωρήσει την αρχική παράβαση, με την προϋπόθεση ότι η μπάλα βρίσκεται ακόμη "μέσα στο παιχνίδι" ( "παίζει" ), τότε το παιχνίδι πρέπει να ξαναρχίσει ανάλογα και σύμφωνα με τον Κανονισμό.
    Επιπλέον, αν διαπραχθεί μια δεύτερη παράβαση από παίκτη της ομάδας που έχει κάνει την αρχική παράβαση, κατά το διάστημα που ο Διαιτητής "αφήνει" να αξιοποιηθεί (εξελιχθεί) το πλεονέκτημα, τότε ο Διαιτητής πρέπει να τιμωρήσει τη σοβαρότερη από τις δύο παραβάσεις.
    Σε κάθε περίπτωση ο παραβάτης παίκτης δεν απαλλάσσεται από το να ελεγχθεί από το Διαιτητή, ανάλογα με την παράβασή του (κίτρινη ή κόκκινη κάρτα).(Πρέπει να τιμωρηθεί).

  9. Οι κανονισμοί του παιχνιδιού αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή των αγώνων με όσο το δυνατόν λιγότερες διακοπές και προς αυτό το σκοπό είναι καθήκον των Διαιτητών να τιμωρούν μόνο τις παραβάσεις κανονισμού τις εσκεμμένες. Σφυρίζοντας ο Διαιτητής συνεχώς παραβάσεις ασήμαντες και αμφίβολες, δημιουργεί δυσφορία και εκνευρισμό στους παίκτες και καταστρέφει την ευχαρίστηση των θεατών.

  10. Με βάση την παράγραφο 2 εδ. στ' και ζ' του άρθρου 5, ο Διαιτητής έχει το δικαίωμα να διακόψει οριστικά έναν αγώνα, λόγω σοβαρών επεισοδίων, δεν έχει όμως το δικαίωμα και την αρμοδιότητα, σε περίπτωση τέτοιων γεγονότων, να αποφαίνεται ποια από τις δύο ομάδες αποκλείεται (ως υπεύθυνη) και χάνει τον αγώνα. Πρέπει να καταγράψει τα γεγονότα με κάθε λεπτομέρεια στο "φύλλο αγώνα - έκθεση" που θα υποβάλει στην αρμόδια Αρχή, η οποία και μόνον έχει το δικαίωμα να ασχοληθεί στη συνέχεια με το θέμα αυτό.

  11. Αν ένας παίκτης διαπράξει ταυτόχρονα δύο διαφορετικές παραβάσεις, ο Διαιτητής πρέπει να τιμωρήσει τη σοβαρότερη.

  12. Είναι καθήκον του Διαιτητή να ενεργεί με βάση πληροφορία (υπόδειξη) ουδέτερων Βοηθών Διαιτητών, σε περιπτώσεις όμως που δεν έχει (ο ίδιος ο Διαιτητής) προσωπική αντίληψη.

  13. Ο Διαιτητής δεν πρέπει να επιτρέπει σε οποιοδήποτε πρόσωπο να εισέρχεται στο γήπεδο μέχρι να γίνει διακοπή του παιχνιδιού, αλλά και τότε (μπορεί να επιτρέψει) μόνον αφού δώσει, προς το πρόσωπο αυτό, σήμα συγκατάθεσής του.

  14. Ο Διαιτητής έχει το δικαίωμα ν' απομακρύνει από τις γραμμές ορίων του αγωνιστικού χώρου εκπροσώπους των ομάδων (οποιασδήποτε ιδιότητας και εφόσον παραβαίνουν τον κανονισμό) ακόμη και αν ο αγώνας διεξάγεται σε δημόσιο γήπεδο (σε δημόσιο χώρο, ενώπιον θεατών).(ΕΑ 5-6).

  15. Αν οι φυσιοθεραπευτές και λοιπά πρόσωπα που επιτρέπεται να κάθονται στον "πάγκο αναπληρωματικών" της ομάδας τους, παραβαίνουν επανειλημμένα τον κανονισμό, δίνοντας οδηγίες έξω από τις γραμμές του αγωνιστικού χώρου, ή αν επεμβαίνουν άμεσα στο παιχνίδι, μπαίνοντας μέσα στο γήπεδο κ.λ.π. χωρίς την άδεια του διαιτητή (κερδίζοντας έτσι ένα άδικο πλεονέκτημα για την ομάδα τους), ο Διαιτητής έχει το δικαίωμα να τα απομακρύνει από τον "πάγκο" και ν' αναφέρει τα γεγονότα στην αρμόδια Αρχή.(ΕΑ 3-19).

  16. Αν ο Διαιτητής χτυπηθεί στο πρόσωπο με τη μπάλα, η οποία στη συνέχεια μπαίνει γκολ, ενώ ο ίδιος προσωρινά δεν έχει τη δυνατότητα να το διαπιστώσει, πρέπει να κατακυρώσει το γκολ, παρά το ότι δεν το είδε ο ίδιος να σημειώνεται, εφόσον κατά τη γνώμη ουδέτερου Βοηθού Διαιτητή (που πρέπει να τη ζητήσει), ο οποίος βρίσκονταν πιο κοντά στη φάση, το γκολ σημειώθηκε κανονικά. (ΕΑ 5-1).

  17. Δεν επιτρέπεται σε αρχηγό μιας ομάδας να αποβάλει από τον αγωνιστικό χώρο συμπαίκτη του για σοβαρή περίπτωση αντιαθλητικής συμπεριφοράς. Μόνον ο Διαιτητής επιτρέπεται να αποβάλλει παίκτη από το γήπεδο.(ΕΑ 5-4).

  18. Ο Διαιτητής έχει το δικαίωμα να διακόψει οριστικά τον αγώνα αν κατά τη γνώμη του, οι προβολείς είναι ανεπαρκείς (δεν φωτίζουν ικανοποιητικά).(ΕΑ 5-9).

  19. Αν ένας αγώνας διακοπεί από το Διαιτητή λόγω βλάβης των προβολέων ή για οποιαδήποτε αιτία που αναφέρεται στο άρθρο 5, πριν από την κανονική διάρκεια του πρέπει να επαναληφθεί από την αρχή (για ολόκληρη τη χρονική διάρκεια του), εκτός αν οι κανονισμοί της διοργάνωσης καθορίζουν ότι θα ισχύει το αποτέλεσμα του αγώνα κατά τη στιγμή της διακοπής του. (ΕΑ 5-11).

  20. Αν ο Διαιτητής αντιληφθεί ότι η μια από τις ομάδες προσπαθεί εσκεμμένα να χάσει, δεν έχει δικαίωμα να επιστήσει σχετικά την προσοχή στην ομάδα ότι, αν εξακολουθήσει να παίζει κατά τον τρόπο αυτόν, θα διακόψει το παιχνίδι οριστικά, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.2, διότι ο Διαιτητής στην περίπτωση αυτή δεν έχει δικαίωμα να διακόψει το παιχνίδι.(ΕΑ 5-7)

  21. Οι κίτρινες (και οι κόκκινες) κάρτες δεν επιτρέπεται να "δείχνονται" στους προπονητές ή σε τεχνικούς κ.λ.π. εκπροσώπους των ομάδων τους. Οι κάρτες πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για παίκτες. (ΕΑ 12-26).

  22. Ο Διαιτητής διατηρεί τη δικαιοδοσία του (επί των παικτών και γενικά) και κατά τη διακοπή του ημιχρόνου.

  23. Η χρονομέτρηση αποτελεί απόφαση επί γεγονότος και ούτε οι Βοηθοί Διαιτητές, ούτε κανείς άλλος (Γυμνασίαρχος, Επίτροπος, Παρατηρητής) έχει το δικαίωμα (και την αρμοδιότητα) να αμφισβητήσει την απόφαση του Διαιτητή.

  24. Καμία σοβαρή περίθαλψη δεν επιτρέπεται να παρέχεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και οι παίκτες που τραυματίζονται πρέπει είτε να αποχωρούν (μόνοι τους), είτε να μεταφέρονται (με φορείο) έξω, από τον αγωνιστικό χώρο (για περίθαλψη).

  25. Σε περιπτώσεις συμπλοκών παικτών, αν ο Διαιτητής δεν έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει όλους τους παραβάτες παίκτες για να τους αποβάλει από το γήπεδο, επειδή είναι πάρα πολλοί, πρέπει να εγκαταλείψει (διακόψει οριστικά) το παιχνίδι και να αναφέρει τα γεγονότα στην Οργανώτρια Αρχή, που είναι αρμόδια να ενεργήσει ανάλογα και να αποφασίσει να επιβάλει τις ποινές που προβλέπονται σε βάρος των υπεύθυνων παικτών και ομάδων.

  26. Απαγορεύεται στους Διαιτητές και Επόπτες γραμμών (Βοηθούς Διαιτητές) αγώνων που γίνονται σε εθνικό επίπεδο, να φέρουν στη στολή τους οποιαδήποτε διαφήμιση. Επιτρέπεται να φέρουν μόνο το έμβλημα του Διαιτητή και το έμβλημα του κατασκευαστή της στολής, με τον όρο ότι θα εμφανίζεται μια φορά στο μπουφάν και μια φορά στο παντελονάκι (όχι στις κάλτσες) και το μέγεθός του δεν ξεπερνάει τα 16 τετραγωνικά εκατοστόμετρα.

  27. Αν τα χρώματα της στολής μιας ομάδας είναι όμοια ή παρεμφερή με αυτά της στολής των Διαιτητών, τότε οι Διαιτητές πρέπει να φορούν μπουφάν χρώματος "γκρι σκούρο" με το "σήμα" της κατηγορίας στην οποία ανήκει ο κάθε Διαιτητής.

  28. Αν ένας παίκτης πρέπει να αποβληθεί από το γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα, για παράβαση που συνεπάγεται δεύτερη παρατήρηση (δεύτερη κίτρινη κάρτα), ο Διαιτητής πρέπει να δείξει πρώτα τη (δεύτερη) κίτρινη κάρτα και αμέσως μετά την κόκκινη κάρτα, κάνοντας έτσι φανερό ότι ο παίκτης αποβάλλεται για παράβαση του συνεπάγεται δεύτερη παρατήρηση (δεύτερη κίτρινη κάρτα) και όχι για παράβαση που συνεπάγεται άμεση αποβολή (κόκκινη κάρτα).

  29. Οι αρμόδιοι της κάθε ομάδας πρέπει να εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο μόνον όταν ο Διαιτητής τους καλέσει για να διαπιστώσουν ένα τραυματισμό παίκτη (και όχι για να τον περιθάλψουν) και στη συνέχεια να τον μεταφέρουν έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Ένας παίκτης που έχει ανάγκη περίθαλψης, πρέπει να μεταφέρεται έξω από τον αγωνιστικό χώρο, για να του παράσχουν την κατάλληλη περιποίηση.

  30. Οι παίκτες δικαιούνται να λαμβάνουν υγρά αναψυκτικά σε διακοπή του αγώνα, αλλά μόνο πάνω στην πλάγια γραμμή. Απαγορεύεται να πετιούνται μέσα στον αγωνιστικό χώρο πλαστικά μπουκάλια με νερό ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο.

ΑΡΘΡΟ 6. Οι Βοηθοί Διαιτητές
  1. Οι ουδέτεροι Βοηθοί Διαιτητές πρέπει να επισύρουν την προσοχή του Διαιτητή για κάθε παράβαση των κανονισμών που διαπιστώνουν, αν κρίνουν ότι ίσως δεν υπέπεσε στην αντίληψη του, αλλά ο Διαιτητής θα είναι πάντοτε ο κριτής της απόφασης που πρέπει να ληφθεί.

  2. Σε αγώνες εθνικών ομάδων "Α" οι Εθνικές Ομοσπονδίες πρέπει να ορίζουν ουδέτερους Βοηθούς Διαιτητές από τον πίνακα των διεθνών (της F.I.F.A)

  3. Σε διεθνείς αγώνες οι σημαίες των Βοηθών Διαιτητών πρέπει να είναι ζωηρού χρώματος, όπως το ζωηρό κόκκινο και κίτρινο. Παρόμοιες σημαίες συνιστάται να χρησιμοποιούνται και σε όλους τους άλλους αγώνες.

  4. Δεν επιτρέπεται να επιβληθεί ποινή σε Βοηθό Διαιτητή, παρά μόνον ύστερα από αναφορά του Διαιτητή για αδικαιολόγητη επέμβαση ή ανεπαρκή συμπαράσταση.

  5. Ο Διαιτητής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη γνώμη ουδέτερου Βοηθού Διαιτητή για να βεβαιωθεί αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή τέρματος μεταξύ των δοκαριών (και σημειώθηκε γκολ).(ΕΑ 6-1).

  6. Η μεσολάβηση ουδέτερου Βοηθού Διαιτητή, για παράβαση που δεν είδε ο Διαιτητής, πρέπει να είναι διακριτική και αν ο Διαιτητής αγνοεί την υπόδειξη ή την αντιπαρέρχεται (με νεύμα), ο ρόλος του Βοηθού Διαιτητή έληξε και πρέπει να παύει τα σήματα.

  7. Ο Βοηθός Διαιτητής δεν πρέπει να σημειώνει παραβάσεις αμυνομένων που γίνονται μέσα στη επανορθωτική (π.χ. πέναλτι), διότι μια τόσο σοβαρή περίπτωση, την κρίνει ο Διαιτητής. Αντίθετα, πρέπει να σημειώνει παραβάσεις επιτιθεμένων μέσα στην περιοχή.

ΑΡΘΡΟ 7. Διάρκεια αγώνα
  1. Αν ένας αγώνας διακοπεί από τον Διαιτητή για οποιαδήποτε αιτία από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 5, πριν να συμπληρωθεί ο χρόνος που καθορίζεται στους κανονισμούς, πρέπει να επαναληφθεί από την αρχή (ολόκληρη τη χρονική διάρκειά του) εκτός αν οι κανονισμοί της σχετικής διοργάνωσης προβλέπουν ότι θα παραμείνει (θα ισχύει) το αποτέλεσμα του αγώνα κατά τη στιγμή της διακοπής του.

  2. Οι παίκτες δικαιούνται μιας διακοπής (για ανάπαυση) μετά τη λήξη του ημιχρόνου.

  3. Αν οι αρχηγοί των ομάδων συμφωνήσουν να μη γίνει διακοπή (για ανάπαυση) κατά το ημίχρονο και ένας από τους παίκτες επιμένει στο δικαίωμά του για ανάπαυση, ο Διαιτητής πρέπει να τηρήσει την διακοπή. Οι παίκτες δικαιούνται μιας διακοπής (για ανάπαυση) κατά το ημίχρονο (ΕΑ 5-4).

  4. Σε περίπτωση που στο 45ο λεπτό του β' ημιχρόνου το αποτέλεσμα ενός αγώνα είναι 1-10 υπέρ της ομάδας Α και ο Διαιτητής αποφασίσει να κρατήσει "καθυστέρηση" δύο (2') λεπτών για ίσο χρόνο που χάθηκε κατά το ίδιο ημίχρονο και στη διάρκεια αυτών των δύο λεπτών η ομάδα Β σημειώνει δύο γκολ και κερδίζει τον αγώνα, δεν επιτρέπεται σε Εθνική Ομοσπονδία και για οποιοδήποτε λόγο να θεωρήσει τα δύο γκολ που σημειώθηκαν στα δύο τελευταία λεπτά ως άκυρα και να αγνοήσει την απόφαση του Διαιτητή που κράτησε "καθυστέρηση". Η απόφαση του Διαιτητή είναι οριστική. Όλα τα γκολ που σημειώθηκαν στη διάρκεια του παιχνιδιού (σύμφωνα με την απόφαση του Διαιτητή) είναι έγκυρα.(ΕΑ 7-1).

  5. Δεν είναι στην κρίση του Διαιτητή ν' αποφασίσει αν θα κρατήσει ή όχι "καθυστέρηση" για χρόνο που χάθηκε (λόγω τραυματισμών παικτών ή για άλλες αιτίες). Ο Διαιτητής είναι υποχρεωμένος να προσθέτει σε κάθε ημίχρονο του αγώνα, ολόκληρο το χρόνο που χάθηκε αντίστοιχα. Η εκτίμηση του χρόνου που χάθηκε είναι στην κρίση του Διαιτητή (ΕΑ 7-3).

  6. Το διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο συνιστά στους Διαιτητές να είναι περισσότερο αυστηροί στον υπολογισμό του χρόνου που χάνεται από "καθυστερήσεις". Πρέπει να υπολογίζεται ολόκληρος ο χρόνος των "καθυστερήσεων" (π.χ. για τις αντικαταστάσεις των παικτών, περίθαλψη τραυματιζομένων παικτών κ.λ.π.) ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα.

  7. Η χρονομέτρηση του αγώνα αρχίζει από τότε που θα εκτελεστεί κανονικά το εναρκτήριο λάκτισμα (η σέντρα) και όχι από τότε που ο Διαιτητής θα σφυρίξει για την εκτέλεση του.

ΑΡΘΡΟ 8. Έναρξη (σέντρα) και επανέναρξη του αγώνα
  1. Αν κατά την εκτέλεση "ελεύθερου Διαιτητή", ένας παίκτης διαπράξει οποιαδήποτε παράβαση των κανονισμών, πριν η μπάλα αγγίσει το έδαφος, ο παραβάτης πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) ή ν' αποβληθεί (κόκκινη κάρτα) ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης (και σύμφωνα με τον κανονισμό), αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας, διότι η μπάλα δεν ήταν μέσα στο παιχνίδι ( "δεν έπαιζε" ) τη στιγμή που έγινε η παράβαση. Συνεπώς το "ελεύθερο Διαιτητή" πρέπει να επαναληφθεί.

  2. Δεν επιτρέπεται η εκτέλεση του εναρκτήριου λακτίσματος (της σέντρας) από πρόσωπο άλλο εκτός από έναν από τους παίκτες που συμμετέχουν στον αγώνα. Αν όμως σε ορισμένους αγώνες (π.χ. αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς κ.λ.π.) έχει προγραμματισθεί μια τελετή προς τιμήν ενός προσώπου που δεν συμμετέχει στον αγώνα και έχει καθορισθεί να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα, τότε και πάλι η μπάλα θα ξανατοποθετηθεί στη σέντρα και το εναρκτήριο λάκτισμα θα εκτελεσθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό. (ΕΑ 8-1).

  3. Όταν πρόκειται για αγώνα με παράταση, οι αρχηγοί των ομάδων πριν από την παράταση θα κάνουν την εκλογή τέρματος για το χρόνο της παράτασης με το στρίψιμο ενός κέρματος.(ΕΑ 8-2)

  4. Αν ο Διαιτητής πρόκειται να κάνει "ελεύθερο Διαιτητή" και καλεί παίκτες των δύο ομάδων για να πάρουν μέρος και από τη μια ομάδα αρνούνται να προσέλθουν, ο Διαιτητής (χωρίς καθυστέρηση) πρέπει να κάνει το "ελεύθερο" για να ξαναρχίσει το παιχνίδι (ΕΑ 9-5).

  5. Ο τερματοφύλακας επιτρέπεται ν' αντικαταστήσει άλλους συμπαίκτες του σε "ελεύθερο Διαιτητή", διότι είναι ένας παίκτης της ομάδας, ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι παίκτες.(ΕΑ 9-8)

  6. Αν, κατά την εκτέλεση "ελεύθερου Διαιτητή" μέσα στην επανορθωτική περιοχή και πριν η μπάλα αγγίσει το έδαφος, αμυνόμενος ο παίκτης χτυπήσει αντίπαλο του, ο Διαιτητής, αφού επιβάλει τις πειθαρχικές κυρώσεις σε βάρος του παραβάτη, θα ξαναρχίσει το παιχνίδι με "ελεύθερο". Αν η παράβαση έχει γίνει μέσα στην επανορθωτική περιοχή, δεν πρέπει να καταλογίσει πέναλτι διότι η μπάλα δεν ήταν μέσα στο παιχνίδι ( "δεν έπαιζε" ) όταν έγινε η παράβαση.(ΕΑ 12-5).

  7. Το παιχνίδι δεν αρχίζει με το σφύριγμα του Διαιτητή (για το εναρκτήριο λάκτισμα), αλλά με την κανονική εκτέλεση του εναρκτήριου λακτίσματος (της σέντρας).

  8. Ο παίκτης που εκτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα πρέπει να προωθεί την μπάλα προς το μισό γήπεδο της αντίπαλης ομάδας. Αν το εκτελεί αντικανονικά π.χ. προς τα πίσω και αφού παρατηρηθεί (κίτρινη κάρτα) επιμένει στην παράβαση, ο Διαιτητής πρέπει να τον αποβάλει (κόκκινη κάρτα). Αν αυτό συμβεί στην έναρξη του παιχνιδιού, ο παίκτης επιτρέπεται ν' αντικατασταθεί κατά τη διαδικασία του άρθρου 3-παρ.6-α.

ΑΡΘΡΟ 9. Μπάλα μέσα και έξω από το παιχνίδι
  1. Αν η μπάλα στη διάρκεια του παιχνιδιού χτυπήσει τυχαία στο Διαιτητή ή σ' ένα Βοηθό Διαιτητή, που βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και μπει γκολ, ο Διαιτητής πρέπει να κατακυρώσει το γκολ. (ΕΑ 9-7).

  2. Αν ο Βοηθός Διαιτητής δείχνει (με τη σημαία του) ότι η μπάλα πέρασε έξω από την πλάγια γραμμή, αλλά πριν προφτάσει ο Διαιτητής να σφυρίξει ότι η μπάλα είναι έξω από το παιχνίδι ( "δεν παίζει" ), ένας αμυνόμενος παίκτης μέσα στην επανορθωτική περιοχή χτυπήσει έναν επιτιθέμενο παίκτη, ο Διαιτητής, αφού τιμωρήσει την πειθαρχική παράβαση του αμυνόμενου παίκτη, πρέπει να ξαναρχίσει το παιχνίδι με επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια (αράουτ), διότι η μπάλα ήταν έξω από το παιχνίδι ( "δεν έπαιζε" ) όταν έγινε η παράβαση.(ΕΑ 5-2).

  3. Αν, αμέσως μετά την εκτέλεση ελευθέρου λακτίσματος, άουτ, κόρνερ, "ελευθέρου Διαιτητή", ή αράουτ και αφού η μπάλα μπει κανονικά στο παιχνίδι ( "παίζει" ), ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η μπάλα εμποδιστεί από ξένο σώμα, ο αγώνας πρέπει να διακοπεί και να ξαναρχίσει με ελεύθερο Διαιτητή στο μέρος όπου η μπάλα ήλθε σε επαφή με το ξένο σώμα (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8), με εξαίρεση την περίπτωση της εκτέλεσης πέναλτι που πρέπει να επαναληφθεί (σχετική η παρ.5 ποινές -περιπτ.2γ του άρθρου 14).

ΑΡΘΡΟ 10. Επίτευξη τέρματος (γκολ)
  1. Το άρθρο 10 καθορίζει το μοναδικό τρόπο με τον οποίο κερδίζεται ένας αγώνας ή λήγει ισόπαλος. Έπ' αυτού δεν επιτρέπεται να καθιερωθεί καμιά μεταβολή.

  2. Αν, τη στιγμή που η μπάλα κατευθύνεται προς το τέρμα (για γκολ), αλλά πριν περάσει ολόκληρη τη γραμμή τέρματος, ένας θεατής μπει στον αγωνιστικό χώρο και προσπαθήσει να εμποδίσει τη μπάλα (για να μη σημειωθεί γκολ), εφόσον η μπάλα μπει τελικά γκολ, το γκολ πρέπει να κατακυρωθεί, εκτός αν ο θεατής ήλθε σε επαφή με τη μπάλα ή επηρέασε το παιχνίδι οπότε ο Διαιτητής πρέπει να διακόψει το παιχνίδι και να το ξαναρχίσει με "ελεύθερο Διαιτητή" στο μέρος όπου ο θεατής ήλθε σε επαφή με τη μπάλα ή επηρέασε το παιχνίδι, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.

  3. Αν ο Διαιτητής σφυρίξει (ή σημειώσει - δείξει) ότι σημειώθηκε γκολ, πριν η μπάλα ολόκληρη περάσει τη γραμμή τέρματος, και αναγνωρίσει αμέσως το λάθος του, το γκολ δεν καταλογίζεται και το παιχνίδι πρέπει να ξαναρχίσει με "ελεύθερο Διαιτητή", σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 8.(ΕΑ 10-1).

  4. Αν ένας ουδέτερος Βοηθός Διαιτητής υποδείξει μια παράβαση (βίαιης διαγωγής ή βάναυσου παιχνιδιού) παίκτη, χωρίς ο Διαιτητής να αντιληφθεί ούτε την υπόδειξη του Βοηθού Διαιτητή και αμέσως μετά σημειωθεί γκολ υπέρ της ομάδας του παραβάτη παίκτη, το γκολ δεν είναι κανονικό και ο Διαιτητής (εφόσον δεν ξανάρχισε το παιχνίδι) πρέπει να ακυρώσει το γκολ, να τιμωρήσει τον παραβάτη παίκτη (με κόκκινη κάρτα) και να χορηγήσει άμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας, από το σημείο όπου έγινε η παράβαση και αυτό θα το καθορίσει ο Βοηθός Διαιτητής, (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8).(ΕΑ 10-2).

  5. Αν, αφού η ομάδα Α σημειώσει γκολ σε βάρος της ομάδας Β, ο Διαιτητής διαπιστώσει μια υπόδειξη του Βοηθού Διαιτητή ο οποίος τον ενημερώνει ότι μερικά δευτερόλεπτα πριν η μπάλα περάσει το τέρμα της ομάδας Β (και σημειωθεί γκολ) ο τερματοφύλακας της ομάδας Α, μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή, γρονθοκόπησε αντίπαλο του το γκολ πρέπει να ακυρωθεί, ο τερματοφύλακας της ομάδας Α να αποβληθεί (κόκκινη κάρτα) και να καταλογισθεί πέναλτι υπέρ της ομάδας Β. (ΕΑ 10-3).

  6. Ο τερματοφύλακας δικαιούται να πιάνει τη μπάλα με τα χέρια όταν βρίσκεται μέσα στην επανορθωτική περιοχή της ομάδας του. Συνεπώς σε υποθετική περίπτωση που ο τερματοφύλακας πετάει τη μπάλα με το χέρι και αυτή, με τη βοήθεια σφοδρού ανέμου, καταλήγει στα αντίπαλα δίχτυα, το γκολ είναι κανονικό.

  7. Γκολ σημειώνεται όταν η μπάλα ολόκληρη περάσει τη (νοητή) επιφάνεια που σχηματίζεται μεταξύ των εξωτερικών άκρων (όχι προς το γήπεδο) του οριζόντιου και των κάθετων δοκαριών και των εξωτερικών άκρων της γραμμής τέρματος.

ΑΡΘΡΟ 11. Παίκτης έξω από το παιχνίδι (οφ-σάιντ)
  1. Αν ο παίκτης Α μιας ομάδας μεταβιβάζει την μπάλα προς τον συμπαίκτη του Β που βρίσκεται σε θέση οφ-σάιντ και κινείται προς την μπάλα και ο Διαιτητής καταλογίζει το οφ-σάιντ, επειδή ο παίκτης Β προσπαθεί ν' αποκομίσει ένα πλεονέκτημα, τη στιγμή που ο παίκτης Β είναι πολύ κοντά στην μπάλα, το έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα πρέπει να χτυπηθεί από το σημείο όπου ήταν ο παίκτης Β τη στιγμή που τελευταία μεταβιβάστηκε η μπάλα από τον παίκτη Α και όχι από το σημείο όπου βρισκόταν ο συμπαίκτης Β όταν ο Διαιτητής καταλόγισε το οφ-σάιντ. (ΕΑ 11-6).

  2. Παίκτης που βρίσκεται σε θέση οφ-σάιντ και βγαίνει έξω από τις γραμμές ορίων του αγωνιστικού χώρου, για να δείξει καθαρά στο Διαιτητή ότι δεν παίρνει μέρος στον αγώνα, δεν παραβαίνει τον Κανονισμό. Αν όμως ο Διαιτητής κρίνει ότι αυτή η κίνηση του παίκτη έχει σκοπό τακτικής, ή αποτελεί προσποίηση και ο παίκτης αμέσως μετά παίρνει μέρος στον αγώνα, δεν παραβαίνει τον Κανονισμό. Αν όμως ο Διαιτητής κρίνει ότι αυτή η κίνηση του παίκτη έχει σκοπό τακτικής, ή αποτελεί προσποίηση και ο παίκτης αμέσως μετά παίρνει μέρος στο παιχνίδι, ο Διαιτητής έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει την ενέργεια του παίκτη ως αντιαθλητική συμπεριφορά και να διακόψει το παιχνίδι, να παρατηρήσει - προειδοποιήσει τον παίκτη (κίτρινη κάρτα) και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αμυνόμενης ομάδας, από το μέρος όπου βρισκόταν ο παραβάτης παίκτης, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.(ΕΑ 11-1).

  3. Αν ένας επιθετικός παίκτης περνάει για μια στιγμή έξω από τις γραμμές ορίων του γηπέδου, για ν' αποφύγει να χαρακτηρισθεί ως οφ-σάιντ, αλλά αμέσως μόλις επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο συμμετέχει στο παιχνίδι και παίζει τη μπάλα η οποία του μεταβιβάζεται από συμπαίκτη του, ο Διαιτητής πρέπει να χαρακτηρίσει τον παίκτη ως οφ-σάιντ και να τιμωρήσει την ομάδα του με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα από το σημείο της παράβασης, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8. Δεν πρέπει, όμως, και να τον παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) θεωρώντας ότι εγκατέλειψε τον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του Διαιτητή.(ΕΑ 11-3).

  4. Αν ένας επιθετικός παίκτης λόγω φόρας αδυνατεί να σταματήσει και εισέρχεται στο τέρμα (μεταξύ γραμμής τέρματος και διχτύων) ενώ η μπάλα προσκρούει στον τερματοφύλακα ή σε δοκάρι του τέρματος και περιέρχεται σε άλλον επιθετικό παίκτη που σουτάρει και σημειώνει γκολ, ο Διαιτητής πρέπει να πάρει τις πιο κάτω αποφάσεις στις εξής περιπτώσεις :

(α) αν ο επιθετικός παίκτης παραμείνει ακίνητος, καθώς η μπάλα μπαίνει στο τέρμα, το γκολ είναι έγκυρο και ο παίκτης δεν πρέπει να χαρακτηρισθεί ως οφ-σάιντ.

(β) αν ο επιθετικός παίκτης κινείται ή φωνάζει, καθώς η μπάλα μπαίνει στο τέρμα, το γκολ είναι άκυρο, διότι ο παίκτης κινούμενος ή φωνάζοντας επηρέασε το παιχνίδι και πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) για την αντιαθλητική συμπεριφορά του και ο αγώνας να συνεχιστεί με "ελεύθερο Διαιτητή" στο σημείο όπου βρισκόταν η μπάλα τη στιγμή της διακοπής, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.(ΕΑ 11-5).

  1. Αν ένας αμυντικός παίκτης αποσύρεται έξω από τη γραμμή τέρματος με σκοπό να θέσει επιθετικό παίκτη σε θέση οφ-σάιντ, η ενέργεια του αμυντικού αποτελεί αντιαθλητική συμπεριφορά αλλά ο Διαιτητής δεν πρέπει να διακόψει αμέσως το παιχνίδι για να παρατηρήσει - προειδοποιήσει τον παραβάτη (κίτρινη κάρτα) αλλά να το κάνει μετά την εξέλιξη της φάσης. Πάντως ο επιθετικός δεν πρέπει να τιμωρηθεί ως οφ-σάιντ. (ΕΑ 11-4).

  2. Αν, στη διάρκεια του αγώνα, ένας αμυντικός παίκτης με πρόθεση κάνει τρικλοποδιά ή χτυπάει αντίπαλο παίκτη που βρίσκεται σε θέση οφ-σάιντ μέσα στην επανορθωτική περιοχή, ο οποίος, όμως, δεν προσπαθεί να παίξει την μπάλα, ούτε επηρεάζει το παιχνίδι κατά οποιονδήποτε τρόπο, πρέπει να τιμωρηθεί με πέναλτι σε βάρος της ομάδας του.(ΕΑ 12-1).

  3. Ο Βοηθός Διαιτητής δεν πρέπει να υποδεικνύει έναν παίκτη ως οφ-σάιντ απλά και μόνο επειδή συμβαίνει να βρίσκεται σε μια προώθηση αντικανονική θέση (οφ-σάιντ). Επίσης, σε περίπτωση που ο Βοηθός Διαιτητής έχει οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν ένας (επιθετικός) παίκτης που βρίσκεται σε (αντικανονική) θέση οφ-σάιντ επηρεάζει τον αγώνα ή όχι, πρέπει να αποφανθεί υπέρ του επιθετικού και συνεπώς δεν πρέπει να τον υποδείξει ως οφ-σάιντ.

  4. Γενικά οι Βοηθοί Διαιτητές (και οι Διαιτητές) πρέπει να σημειώνουν έναν παίκτη που βρίσκεται σε θέση οφ-σάιντ, μόνον όταν είναι βέβαιοι ότι έχει ενεργό συμμετοχή στο παιχνίδι και πρέπει να τιμωρηθεί. Σε περίπτωση αμφιβολίας να μη σημειώνουν.(F.I.F.A - Εγκύκλιος Νο 565/10.4.96)

  5. Όταν ο επιθετικός παίκτης Α προωθείται με τη μπάλα προς τη γραμμή τέρματος και πλησιάζει το τέρμα σε απόσταση 5,50μ. (περίπου όπου η συμβολή της κάθετης γραμμής της περιοχής τέρματος προς τη γραμμή τέρματος) από όπου μεταβιβάζει την μπάλα σε επερχόμενο συμπαίκτη του Β που σουτάρει αμέσως, ο παίκτης Α δεν πρέπει να τιμωρηθεί ως οφ-σάιντ καίτοι βρίσκεται "ακάλυπτος", στη γραμμή τέρματος εκτός αν :

(α) Κινείται κατά τρόπο που επηρεάζει τον τερματοφύλακα ή άλλον αμυνόμενο παίκτη τη στιγμή που γίνεται το σουτ, ή

(β) Ο συμπαίκτης του Β καθυστερεί να σουτάρει, προσπαθεί να προσπεράσει αντίπαλο ή να μεταβιβάσει τη μπάλα σε άλλο συμπαίκτη του (οπότε οι προϋποθέσεις αλλάζουν).

  1. Σε περίπτωση που ένας αμυντικός παίκτης πιάσει με το χέρι τη μπάλα με πρόθεση, για να μην καταλήξει σε αντίπαλο που βρίσκεται σε θέση οφ-σάιντ, ο Διαιτητής, πρέπει :

(α) Να σημειώσει οφ-σάιντ αν κρίνει ότι ο παίκτης που βρίσκεται σε αντικανονική θέση παίρνει μέρος στο παιχνίδι ή επηρεάζει τον αμυντικό.

(β) Να σημειώσει το "χέρι" καταλογίζοντας άμεσο ελεύθερο λάκτισμα (ή πέναλτι - ανάλογα) αν κρίνει ότι ο παίκτης που βρίσκεται σε αντικανονική θέση (οφ-σάιντ), είναι μακριά από τη φάση που εξελίσσεται και δεν επηρεάζει το παιχνίδι ή αντίπαλο.
(Το ίδιο ισχύει εκτός από το "χέρι" και κάθε άλλη παράβαση, τρικλοποδιά, σπρώξιμο κ.λ.π.).

  1. Αν επιθετικός παίκτης αποσύρεται πέρα από τη γραμμή τέρματος, μέσα στο αντίπαλο τέρμα (στα δίχτυα) για να δείξει ότι δεν παίρνει μέρος στο παιχνίδι και μένει σε πλήρη αδράνεια, χωρίς κινήσεις, νεύματα ή φωνές, δεν πρέπει να καταλογίζεται ως οφ-σάιντ. Αν όμως ο παίκτης αμέσως μετά, παίρνει μέρος στο παιχνίδι κατά οποιοδήποτε τρόπο, πρέπει να τιμωρηθεί ως οφ-σάιντ.

  2. Αν αμυντικός παίκτης (λόγω φοράς) πέσει μέσα στο τέρμα του (στα δίχτυα) ή μετακινηθεί σε θέση μέσα στο τέρμα του (έξω από τη γραμμή τέρματος), δεν δημιουργεί περίπτωση οφ-σάιντ για αντίπαλο παίκτη που βρίσκεται σε αντικανονική θέση.

ΑΡΘΡΟ 12. Παραβάσεις και ανάρμοστη διαγωγή.

 

1. Αν , ενώ η μπάλα "παίζει", ο τερματοφύλακας (με την μπάλα στα χέρια) μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή, χτυπάει ή επιχειρεί να χτυπήσει αντίπαλο του, πετώντας την μπάλα καταπάνω του, καταλογίζεται πέναλτι σε βάρος του .

2. Παίκτης που διαπράττει παράβαση ,είτε μέσα , είτε έξω από τον αγωνιστικό χώρο , για την οποία πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) ή να αποβληθεί (κόκκινη κάρτα ), ανεξάρτητα αν απευθύνεται (πχ. με την αντιαθλητική του συμπεριφορά ή τη βίαιη διαγωγή του ) προς αντίπαλο , συμπαίκτη , διαιτητή , βοηθό ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο , πρέπει να τιμωρηθεί (πειθαρχικά ), σύμφωνα με την παράβαση που διέπραξε.

3. Ό τερματοφύλακας θεωρείται ότι "ελέγχει " την μπάλα με τα χέρια του (την "κατέχει") όταν την αγγίζει με οποιοδήποτε μέρος των χεριών του ή των βραχιόνων του . Ο όρος "κατοχή " της μπάλας περιλαμβάνει και την προώθηση της μπάλας με τα χέρια με πρόθεση από τον τερματοφύλακα , αλλά δεν περιλαμβάνει τις περιπτώσεις που κατά τη γνώμη του Διαιτητή , η μπάλα αναπηδά - ξεφεύγει τυχαία από τα χέρια του τερματοφύλακα , για παράδειγμα ύστερα από μια απόκρουση που έχει κάνει για να "σώσει " το τέρμα του από ένα γκολ.

4. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 ένας παίκτης επιτρέπεται να μεταβιβάσει την μπάλα στον τερματοφύλακα του, χρησιμοποιώντας το κεφάλι του , ή το στήθος του ή το γόνατό του κλπ . εφόσον δεν απαγορεύεται από τον Κανονισμό. Ωστόσο, αν, κατά τη γνώμη του Διαιτητή , ο παίκτης χρησιμοποιεί με πρόθεση ένα "τρικ" για να καταστρατηγήσει τον Κανονισμό, ενώ η μπάλα "παίζει" , ο παίκτης είναι ένοχος αντιαθλητικής συμπεριφοράς. Παρατηρείται - προειδοποιείται και του δείχνεται κίτρινη κάρτα και χορηγείται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας , που εκτελείται από το σημείο που έγινε η παράβαση , με την επιφύλαξη

των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8.

(Προσχήματα - τεχνάσματα και "τρικ" καταστρατήγησης του Κανονισμού , είναι και τα εξής:
--Ένας παίκτης που με πρόθεση ανασηκώνει την μπάλα με το πόδι του στο κεφάλι του ,ώστε να μπορέσει να τη μεταβιβάσει με "κεφαλιά" στον τερματοφύλακα της ομάδας του.
--Ένας παίκτης που γονατίζει στο έδαφος και με πρόθεση προωθεί την μπάλα στον τερματοφύλακα της ομάδας του με το γόνατο (γονατιά).

--Ένας παίκτης σκύβει στο έδαφος πολύ χαμηλά και στηριζόμενος στα χέρια του προωθεί την μπάλα με "κεφαλιά" στον τερματοφύλακα της ομάδας του.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αδιάφορο (δεν έχει καμία σημασία) αν στη συνέχεια ο τερματοφύλακας αγγίσει την μπάλα με τα χέρια του ή όχι. Η παράβαση είχε ήδη διαπραχθεί από τον παίκτη που προσπάθησε να καταστρατηγήσει τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του άρθρου 12 του Κανονισμού.

4α)Αν ο τερματοφύλακας κρατάει την μπάλα στα χέρια του για περισσότερα από πέντε (5) έως έξι (6) δευτερόλεπτα, ο Διαιτητής πρέπει να θεωρεί αυτό ως "καθυστέρηση " και να καταλογίζει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα σε βάρος του τερματοφύλακα , από το σημείο όπου βρισκόταν μόλις συμπληρώθηκαν έξι (6) δευτερόλεπτα με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.

5. Αν ένας παίκτης στηρίζεται στους ώμους συμπαίκτη του για να χτυπήσει (την μπάλα) "κεφαλιά", ο Διαιτητής πρέπει να διακόψει το παιχνίδι , να παρατηρήσει - προειδοποιήσει τον παίκτη (κίτρινη κάρτα) για την αντιαθλητική συμπεριφορά του και να χορηγήσει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

6. Η υποχρέωση ενός παίκτη να παρουσιαστεί στο Διαιτητή όταν πρωτομπαίνει ή ξαναμπαίνει (επιστρέφει) στον αγωνιστικό χώρο για να συμμετάσχει στην ομάδα του μετά την έναρξη του αγώνα , ότι πρέπει " να επισύρει την προσοχή του Διαιτητή από την πλάγια γραμμή".
Το "σήμα" συγκατάθεσης του Διαιτητή πρέπει να δίνεται κατά τρόπο σαφή , έτσι ώστε ο παίκτης να αντιληφθεί ότι μπορεί να μπει στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι αναγκαίο για τον Διαιτητή να περιμένει μέχρι να διακοπεί το παιχνίδι. Ο Διαιτητής είναι ο μόνος κριτής που θα κρίνει τη στιγμή που πρέπει να δώσει το σήμα συγκατάθεσης του.(Αυτό δεν εφαρμόζεται όταν πρόκειται για παράβαση του άρθρου 4).

7. Αν ένας παίκτης , χωρίς να αγγίζει την μπάλα την "καλύπτει" (την "προστατεύει") έτσι ώστε να μην επιτρέπει να παιχθεί αυτή από αντίπαλό του , δεν παραβαίνει τον κανονισμό , διότι έχει ήδη στην "κατοχή " του την μπάλα και την "καλύπτει" για λόγους τακτικής , ενώ παραμένει (η μπάλα) σε απόσταση παιχνιδιού (1-2 μέτρων).Ο παίκτης ουσιαστικά "παίζει' την μπάλα και δεν κάνει παράβαση.

8. Αν ένας παίκτης τρέχοντας τοποθετεί (κινεί ) τους βραχίονες του για να εμποδίσει αντίπαλό του και μετακινείται από τη μια πλευρά στην άλλη, κουνώντας τους βραχίονες του προς τα πάνω και προς τα κάτω, για να καθυστερήσει τον αντίπαλο του , αναγκάζοντας τον να αλλάξει πορεία , αλλά χωρίς να κάνει "σωματική επαφή" (με αυτόν - σώμα με σώμα), ο Διαιτητής πρέπει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) τον παίκτη για αντιαθλητική συμπεριφορά και να χορηγήσει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

9. Αν ένας παίκτης εμποδίζει την προώθηση του αντίπαλου τερματοφύλακα (του κάνει "φράγμα") προσπαθώντας να τον εμποδίσει να διώξει την μπάλα για να "παίζει", σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 3 εδ.α' περίπτωση τρίτη, ο Διαιτητής πρέπει να χορηγήσει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα (σε βάρος της ομάδας του παραβάτη παίκτη).

10. Αν , αφού ο Διαιτητής χορηγήσει ελεύθερο λάκτισμα , ένας παίκτης διαμαρτυρηθεί (προς το Διαιτητή) κατά τρόπο βίαιο, χρησιμοποιώντας υβριστικές ή χυδαίες εκφράσεις και για το λόγο αυτόν αποβληθεί από το γήπεδο (κόκκινη κάρτα), το ελεύθερο λάκτισμα δεν πρέπει να εκτελείται μέχρι να εγκαταλείψει ο παίκτης τον αγωνιστικό χώρο.

11. Αν ο τερματοφύλακας πέφτει με πρόθεση πάνω στην μπάλα για χρόνο κατά τη γνώμη του Διαιτητή, πέραν του αναγκαίου, πρέπει να τιμωρείται για αντιαθλητική συμπεριφορά και :

(α)Πρέπει να παρατηρείται - προειδοποιείται (κίτρινη κάρτα)και να χορηγείται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

(β)Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης πρέπει να αποβάλλεται από τον αγωνιστικό χώρο (κόκκινη κάρτα) (και να χορηγείται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας).

12. Η παράβαση του "φτυσίματος" από παίκτη κατά ιθυνόντων ή άλλων προσώπων (πλην αντίπαλων παικτών), ή παρόμοια ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, πρέπει να χαρακτηρίζεται ως βίαια διαγωγή, υπό την έννοια του άρθρου 12 (που σημαίνει αποβολή - κόκκινη κάρτα και έμμεσο σε βάρος της ομάδας του παραβάτη).Όταν πρόκειται για παράβαση "φτυσίματος" κατά αντιπάλου παίκτη, σημαίνει αποβολή - κόκκινη κάρτα και άμεσο σε βάρος της ομάδας του παραβάτη και κατά περίπτωση πέναλτι.

13. Αν ο Διαιτητής αποφασίσει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει ένα παίκτη (κίτρινη κάρτα), αλλά δεν προλάβει και ο παίκτης κάνει και δεύτερη παράβαση για την οποία τιμωρείται επίσης με παρατήρηση - προειδοποίηση (κίτρινη κάρτα), τότε ο παίκτης πρέπει να αποβάλλεται από τον αγωνιστικό χώρο (κόκκινη κάρτα).

14. Οδηγία του Δ.Π.Σ. αυστηρής εφαρμογής :

Οι Διαιτητές δεν πρέπει να επιτρέπουν στους τερματοφύλακες να κάνουν περισσότερα από τέσσερα (4) βήματα κρατώντας την μπάλα. Αν κάνουν , πρέπει να τιμωρούνται με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

Αποφάσεις σχετικές με παραβάσεις που τιμωρούνται με ΑΜΕΣΟ λάκτισμα ή ΠΕΝΑΛΤΙ:

15. Το μαρκάρισμα είναι κανονικό όταν γίνεται με τον ώμο προς τον ώμο του αντίπαλου, συνεπώς η χρήση του αγκώνα απαγορεύεται και πρέπει να χαρακτηρίζεται ως "κράτημα" ή σπρώξιμο αντίπαλου που τιμωρείται με άμεσο λάκτισμα και κατά περίπτωση με πέναλτι.

16. Μαρκάρισμα με το στήθος προς το στήθος αντιπάλου, ή με τον ώμο προς το στήθος αντιπάλου ή προς τη σπονδυλική στήλη, είναι επικίνδυνο μαρκάρισμα και τιμωρείται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

17. Η "κόντρα" τιμωρείται με άμεσο λάκτισμα όταν ο παίκτης προτάσσει το πέλμα του στην προσπάθεια να διεκδικήσει την μπάλα από αντίπαλο που επέρχεται από αντίθετη κατεύθυνση. Δεν τιμωρείται όταν οι δυο αντίπαλοι διεκδικούν την μπάλα ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση.

18. Ο Διαιτητής πρέπει να καταλογίσει και πέναλτι όταν αμυνόμενος παίκτης αποβάλλεται από το Διαιτητή (κόκκινη κάρτα) επειδή κλώτσησε ή χτύπησε αντίπαλο του μέσα στην επανορθωτική περιοχή, με την προϋπόθεση ότι η μπάλα ήταν μέσα στο παιχνίδι ("έπαιζε") όταν έγινε η παράβαση.

19. Αν δυο αντίπαλοι παίκτες στη διάρκεια του παιχνιδιού βρεθούν έξω από τη γραμμή τέρματος και χτυπήσει ο ένας τον άλλον, ενώ η μπάλα εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο ("να παίζει"), ο Διαιτητής, εφόσον διακόψει το παιχνίδι, πρέπει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) ή και να αποβάλλει (κόκκινη κάρτα) τους παραβάτες παίκτες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. Τεχνική ποινή δεν επιτρέπεται να καταλογισθεί, διότι η παράβαση έχει γίνει έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Συνεπώς το παιχνίδι πρέπει να ξαναρχίσει με "ελεύθερο Διαιτητή" στο μέρος όπου βρισκόταν η μπάλα τη στιγμή της διακοπής, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.

Απαραίτητος ο πειθαρχικός έλεγχος των παραβατών παικτών σε κάθε περίπτωση.

20. Αν ένας επιθετικός παίκτης τρέχοντας με τη μπάλα συναντά στην πορεία του έναν αμυντικό και προς στιγμή βγαίνει έξω από τον αγωνιστικό χώρο στην προσπάθεια του να συνεχίσει να παίζει τη μπάλα, αλλά ο αμυντικός τον χτυπάει όταν βρίσκεται έξω από την πλάγια γραμμή, ο Διαιτητής, αν διακόψει τον αγώνα, πρέπει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) ή να αποβάλλει (κόκκινη κάρτα) τον αμυντικό , ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με "ελεύθερο Διαιτητή" στο μέρος όπου βρισκόταν η μπάλα όταν έγινε η παράβαση.

21. Αν η μπάλα "παίζει" και ο τερματοφύλακας χτυπάει έναν επιτιθέμενο παίκτη που στην προσπάθεια του έπεσε μέσα στο τέρμα (μεταξύ της γραμμής τέρματος και των διχτύων) ο Διαιτητής πρέπει να διακόψει το παιχνίδι, να αποβάλλει (κόκκινη κάρτα) τον τερματοφύλακα και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με "ελεύθερο Διαιτητή" στο μέρος όπου βρισκόταν η μπάλα όταν έγινε η παράβαση (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8).Πέναλτι δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί διότι η έκταση που περιγράφεται πιο πάνω δεν αποτελεί μέρος του αγωνιστικού χώρου.

22. Αν ένας παίκτης πετάξει ένα αντικείμενο (π.χ. ένα παπούτσι) σε παίκτη που κάθεται στον πάγκο των αναπληρωματικών , ο Διαιτητής πρέπει να διακόψει το παιχνίδι, να αποβάλλει (κόκκινη κάρτα) τον αναβάτη παίκτη και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα από το σημείο της παράβασης (όπου βρισκόταν τη στιγμή που πέταξε το παπούτσι), (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.)

23. Αν ένας παίκτης πετάξει ένα αντικείμενο (π.χ. πέτρα, παπούτσι ,ή οτιδήποτε άλλο) σε αντίπαλο, το σημείο της παράβασης είναι το μέρος όπου ο παραβάτης παίκτης βρισκόταν τη στιγμή της παράβασης (που πέταξε το αντικείμενο).

24. Αν ένας παίκτης που βρίσκεται μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή , πετάξει την μπάλα ή ένα αντικείμενο (π.χ. πέτρα , παπούτσι) ή φτύσει αντίπαλό του που βρίσκεται έξω από την επανορθωτική περιοχή, πρέπει να τιμωρηθεί με αποβολή κόκκινη κάρτα και πέναλτι σε βάρος της ομάδας του.

25. Αν ένας παίκτης φτύσει αντίπαλό του στη διάρκεια του παιχνιδιού, ο Διαιτητής πρέπει να αποβάλλει τον παίκτη (κόκκινη κάρτα) για τη βίαιη διαγωγή του και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα ή πέναλτι ανάλογα με το σημείο που διαπράχθηκε η παράβαση (όπου βρισκόταν ο παραβάτης όταν έφτυσε).Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση "απόπειρας φτυσίματος".

26. Αν ένας αμυνόμενος παίκτης εκτός από τον τερματοφύλακα, στέκεται έξω από την επανορθωτική περιοχή και πιάνει με πρόθεση την μπάλα με τα χέρια μέσα στην επανορθωτική περιοχή, ο Διαιτητής πρέπει να καταλογίσει πέναλτι, διότι η παράβαση γίνεται μέσα στην επανορθωτική περιοχή (εκεί που βρίσκεται η μπάλα).

27. Αν ένας παίκτης βρίσκεται μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή, κρατώντας στα χέρια του μια επικαλαμίδα με την οποία χτυπάει τη μπάλα και την εμποδίζει να μπει στο τέρμα και να σημειωθεί γκολ, ο Διαιτητής πρέπει να πάρει τις πιο κάτω αποφάσεις στις εξής περιπτώσεις :
(α)Αν είναι παίκτης, εκτός από τον τερματοφύλακα, πρέπει να τον αποβάλλει (κόκκινη κάρτα) και να καταλογίσει πέναλτι σε βάρος της ομάδας του , διότι η επικαλαμίδα πρέπει να θεωρηθεί "προέκταση" του χεριού του παίκτη.

(β)Αν είναι ο τερματοφύλακας, που δικαιούται να παίζει τη μπάλα με τα χέρια, πρέπει να τον παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) και να καταλογίσει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα σε βάρος της ομάδας του (αντιαθλητική συμπεριφορά).

Αποφάσεις σχετικές με παραβάσεις που τιμωρούνται με ΕΜΜΕΣΟ λάκτισμα:

28. Επικίνδυνο παίξιμο" πρέπει να χαρακτηρίζεται γενικά όταν παίκτης σηκώνει το πόδι του πιο ψηλά από τη μέση του σώματος, ενώ βρίσκεται κοντά σε αντίπαλο. Με τον τρόπο αυτό περιορίζει τη δυνατότητα του αντιπάλου να παίξει τη μπάλα με το στήθος ή το κεφάλι, χωρίς τον κίνδυνο να τραυματισθεί . Αν δυο αντίπαλοι παίκτες ταυτόχρονα σηκώσουν ψηλά το πόδι για να παίξουν τη μπάλα (επικίνδυνο παίξιμο) , ο Διαιτητής δεν πρέπει αναγκαστικά να διακόψει το παιχνίδι και να το ξαναρχίσει με "ελεύθερο Διαιτητή", αλλά έχει τη δυνατότητα να αφήσει το παιχνίδι να συνεχιστεί.

29. Διαιτητής δεν πρέπει να τιμωρεί έναν παίκτη για τον τρόπο που παίζει κοντά σε αντίπαλο, υπολογίζοντας σε πιθανότητα ότι ο τρόπος αυτός ίσως να είναι επικίνδυνος. Ο Διαιτητής πρέπει να κρίνει και να εκτιμά το επικίνδυνο παίξιμο όταν ο κίνδυνος είναι προφανής. Το σήκωμα του ποδιού ψηλά ή και το "ψαλίδι" ενός παίκτη για να παίξει τη μπάλα, δεν είναι πάντοτε επικίνδυνο παίξιμο, άλλα υπό ορισμένες περιστάσεις, όπως όταν αντίπαλος είναι κοντά ή διεκδικεί τη μπάλα, ο Διαιτητής πρέπει να κρίνει ειδικά την κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη φύση της και να τιμωρεί τον πραγματικό κίνδυνο.

30. Αν ένας παίκτης σκύβει για να διεκδικήσει τη μπάλα με το κεφάλι, όταν αυτή παίζεται από αντίπαλο με το πόδι, ο παίκτης που σκύβει δημιουργεί κίνδυνο για τον εαυτό του, δηλαδή παίζει κατά τρόπο επικίνδυνο και πρέπει να τιμωρηθεί με έμμεσο σε βάρος της ομάδας του για "παθητικό επικίνδυνο παίξιμο". Η απόφαση δεν αφορά τον τερματοφύλακα όταν πλοντζάρει με απλωμένα τα χέρια για να πιάσει τη μπάλα που διεκδικείται από αντίπαλό του.

31. Αν ένας παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας τοποθετείται με πρόθεση μπροστά στον τερματοφύλακα ,ενώ χτυπιέται κόρνερ, με σκοπό να τον εμποδίσει, ο Διαιτητής πρέπει να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα , αν διαπιστώσει ότι μετά το κόρνερ εμποδίζει (κάνει "φράγμα") στον τερματοφύλακα , έστω και αν παραμένει ακίνητος μπροστά του και δεν τρέχει για να διεκδικήσει τη μπάλα και όταν υπάρχει "επαφή" με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

32. Το φράγμα δεν είναι μέσο "προστασίας" του τερματοφύλακα. Ο παίκτης που παρεμποδίζει αντίπαλο, χωρίς να παίζει τη μπάλα ή χωρίς να έχει την πρόθεση να την παίξει , αφήνοντάς την για τον τερματοφύλακα , κάνει "φράγμα" και πρέπει να τιμωρείται με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα. 

33. "Φράγμα" (παρεμπόδιση αντιπάλου) "με επαφή", είναι "κράτημα" αντιπάλου και τιμωρείται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

34. Δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται "φράγμα" όταν ένας παίκτης "παίζει" τη μπάλα ή βρίσκεται σε θέση να την παίξει. Το φράγμα τιμωρείται όταν ο ίδιος ο παίκτης δεν έχει την πρόθεση να παίξει τη μπάλα.

35. Από τη στιγμή που ο τερματοφύλακας ελέγχει (κρατάει) τη μπάλα στα χέρια του, έχει το δικαίωμα να την κατέχει το πολύ μέχρι 5’’ έως 6’’δευτερόλεπτα  και στη συνέχεια να τη διώξει. Στην περίπτωση όμως που , αφού την πιάσει στα χέρια του , και ανεξάρτητα από το αν έχει κανένα ή μέχρι 6’’ δευτερόλεπτα , αποφασίσει να την αφήσει στο έδαφος, τότε θεωρείται ότι παραιτείται από το δικαίωμα να την ξαναπάρει στα χέρια του και δείχνει έτσι την πρόθεση του να παίξει τη μπάλα με τα πόδια. Αν, στη συνέχεια, αγγίσει τη μπάλα με τα χέρια τιμωρείται με έμμεσο λάκτισμα. Επιτρέπεται ,όμως, να την προωθήσει με τα πόδια , όπως και κάθε άλλος παίκτης.

36. Ο τερματοφύλακας που κρατάει την μπάλα στα χέρια του και βρίσκεται μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή , τη μεταβιβάζει σε συμπαίκτη του που επίσης βρίσκεται μέσα στην επανορθωτική περιοχή και στη συνέχεια (ο τερματοφύλακας) βγαίνει έξω από την επανορθωτική περιοχή οπότε ο συμπαίκτης του (που βρίσκεται ακόμη μέσα στην επανορθωτική περιοχή) του μεταβιβάζει την μπάλα με το πόδι , με πρόθεση και ο τερματοφύλακας παίζει την μπάλα με τα πόδια , την ξαναφέρνει μέσα στην επανορθωτική περιοχή και την πιάνει πάλι με τα χέρια. Στην περίπτωση αυτή ο Διαιτητής πρέπει να καταλογίσει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας , από το μέρος όπου ο τερματοφύλακας πιάνει την μπάλα με τα χέρια, (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8) , ανεξάρτητα από το αν η μπάλα δεν είχε προηγούμενος αγγιχτεί ή παιχθεί από συμπαίκτη του έξω από την επανορθωτική περιοχή (ΕΑ 12 - 29), δεδομένου ότι όταν η μπάλα μεταβιβάζεται στον τερματοφύλακα με το πόδι , με πρόθεση από συμπαίκτη , απαγορεύεται (στον τερματοφύλακα) να την αγγίσει με τα χέρια.

37. Αν ο τερματοφύλακας "ελέγχει" την μπάλα με τα χέρια του μέσα στην επανορθωτική περιοχή και τη μεταβιβάζει σε συμπαίκτη του που βρίσκεται επίσης μέσα στην επανορθωτική περιοχή και ο τελευταίος από λάθος κλωτσάει τη μπάλα προς το τέρμα του, οπότε ο τερματοφύλακας σπεύδει να τη σταματήσει , την αγγίζει με τα χέρια , αλλά δεν τα καταφέρνει και η μπάλα καταλήγει γκολ , ο Διαιτητής πρέπει να καταλογίσει γκολ.

Αποφάσεις σχετικές με παραβάσεις που τιμωρούνται με ΕΜΜΕΣΟ λάκτισμα και ΚΙΤΡΙΝΗ κάρτα

38. Αν ένας παίκτης που πρωτομπαίνει ή επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο (στη διάρκεια του παιχνιδιού) χωρίς να πάρει από τον Διαιτητή "σήμα" συγκατάθεσης του, κάνει μια σοβαρότερη παράβαση π.χ. με πρόθεση πιάνει την μπάλα με τα χέρια ή χτυπάει αντίπαλό του, ο Διαιτητής πρέπει : α)Να παρατηρήσει - προειδοποιήσει τον παίκτη (κίτρινη κάρτα) διότι μπήκε ή επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να πάρει "σήμα" του.

β)Επιπρόσθετα να τιμωρήσει τη σοβαρότερη παράβαση του παίκτη ανάλογα και σύμφωνα με τον κανονισμό με πειθαρχική ποινή σε βάρος του (κίτρινη ή κόκκινη κάρτα) και με τεχνική ποινή (άμεσο ή πέναλτι) σε βάρος της ομάδας του.

39. Αν ένας παίκτης (στη διάρκεια του παιχνιδιού) πάρει από τον Διαιτητή άδεια για να βγει έξω από τον αγωνιστικό χώρο και καθώς βαδίζει για να βγει , η μπάλα έρχεται μπροστά του και αυτός σουτάρει και σημειώνει γκολ, ο Διαιτητής πρέπει να διακόψει το παιχνίδι , να παρατηρήσει - προειδοποιήσει τον παραβάτη παίκτη (κίτρινη κάρτα) και να ξαναρχίσει με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας οπού έγινε η παράβαση (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8).

40. Αν ένας παίκτης με άδεια του Διαιτητή ,βγει από τον αγωνιστικό χώρο για περίθαλψη τραύματος και επιστρέψει (μπει πάλι) στο γήπεδο και σημείωση γκολ, χωρίς ο Διαιτητής να του έχει δώσει σήμα συγκατάθεσής του για να συμμετάσχει πάλι στην ομάδα του , το γκολ πρέπει να ακυρωθεί, ο παίκτης να παρατηρηθεί- προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) και το παιχνίδι να ξαναρχίσει με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας από το σημείο που ο παίκτης ήλθε σε επαφή με την μπάλα (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8.)

41. Αν ένας παίκτης βγει από τον αγωνιστικό χώρο με την άδεια του Διαιτητή , επειδή τραυματίστηκε ελαφρά ή για άλλη αιτία και παραμείνει κοντά στην πλάγια γραμμή και βάλει το πόδι του μέσα στον αγωνιστικό χώρο και ανατρέψει αντίπαλό του, ο παραβάτης παίκτης πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) και να τιμωρηθεί η ομάδα του με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα , διότι η παράβαση έγινε μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

42. Αν ένας παίκτης που έχει παρατηρηθεί- προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) ζητηθεί από τον Διαιτητή την άδεια να βγει έξω από τον αγωνιστικό χώρο για να περιποιηθεί ένα τραύμα του , ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο και στη συνέχεια επιστρέψει στο γήπεδο χωρίς την άδεια του Διαιτητή , πρέπει να αποβληθεί (κόκκινη κάρτα) επειδή υποπίπτει πάλι σε παράπτωμα που συνεπάγεται κίτρινη κάρτα (και είναι η δεύτερη).

43. Όταν ένας παίκτης τυχαία (λόγω φθοράς ή στην πορεία του παιχνιδιού ) βγαίνει έξω από τις γραμμές ορίων (την πλάγια ή τη γραμμή τέρματος) του αγωνιστικού χώρου , δεν πρέπει να θεωρείται ότι εγκαταλείπει το γήπεδο χωρίς την άδεια του Διαιτητή.

44. Αν ένας παίκτης κάτοχος της μπάλας βγαίνει έξω από την πλάγια ή τη γραμμή τέρματος χωρίς την μπάλα για να υπερφαλαγγίσει αντίπαλό του, αυτό πρέπει να θεωρείται ως μέρος μίας κίνησης του παιχνιδιού του και δεν πρέπει να τιμωρείται από τον Διαιτητή όπως όταν εγκαταλείπει το γήπεδο χωρίς την άδεια του . Πάντως , κατά γενικό κανόνα , οι παίκτες πρέπει να παραμείνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

45. Παίκτης που επανειλημμένα (με επιμονή) πιάνει την μπάλα με το χέρι (και μάλιστα με τρόπο προκλητικό - αντιαθλητικό ) για να εμποδίσει μια μεταβίβαση σε αντίπαλο , πρέπει να χαρακτηρίζεται ως ενέργεια δόλια και , εκτός από το άμεσο λάκτισμα σε βάρος της ομάδας του , ο παραβάτης παίκτης πρέπει να παρατηρείται - προειδοποιείται (κίτρινη κάρτα) και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης (υποτροπής ) να αποβάλλεται (κόκκινη κάρτα).

46. Κανείς παίκτης , ούτε ο αρχηγός της ομάδας, έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει ή να εκδηλώσει διαφωνία σε απόφαση του Διαιτητή.

47. Αν ένας παίκτης στη διάρκεια του παιχνιδιού ανάβει τσιγάρο ( καπνίζει ) , ο Διαιτητής πρέπει να τον παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) για την αντιαθλητική συμπεριφορά του και να χορηγήσει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα σε βάρος της ομάδας του.

48. Παίκτης που απευθύνεται προς αντίπαλο ή "απατηλή" φωνή με πρόθεση να επηρεάσει το παιχνίδι αντιπάλου του , να του προκαλέσει σύγχυση ή να τον παραπλανήσει π.χ. για να "αφήσει" την μπάλα και να την κερδίσει ο ίδιος , γίνεται ένοχος αντιαθλητικής συμπεριφοράς και πρέπει να παρατηρείται - προειδοποιείται (κίτρινη κάρτα) και να χορηγείται έμμεσο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας , από το σημείο που βρισκόταν ο παραβάτης παίκτης (παράβαση από απόσταση) με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8.

49. Όταν ένας παίκτης με πρόθεση "πέφτει" πάνω στη μπάλα ή την "κρατάει" με τα πόδια του με σκοπό να καθυστερήσει η συνέχιση του παιχνιδιού , γίνεται ένοχος αντιαθλητικής συμπεριφοράς και πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) και να χορηγηθεί έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης (υποτροπής) ο παραβάτης παίκτης πρέπει να αποβάλλεται από τον αγωνιστικό χώρο (κόκκινη κάρτα).

50. Αν δύο παίκτες της ίδιας ομάδας γίνονται ένοχοι αντιαθλητικής συμπεριφοράς ή βίαιης διαγωγής, ο ένας εναντίον του άλλου μέσα στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια του παιχνιδιού, ο Διαιτητής πρέπει να τους παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) ή να τους αποβάλει (κόκκινη κάρτα) ανάλογα με την σοβαρότητα της παράβασης και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα σε βάρος της ομάδας τους.

51. Σε περίπτωση που , μετά τον καταλογισμό μίας παράβασης , ενώ η μπάλα είναι τοποθετημένη για να λακτισθεί ,παίκτης της αντίπαλης ομάδας λακτίζει και απομακρύνει την μπάλα για να επωφεληθεί , ορισμένοι Διαιτητές έχουν την συνήθεια να δίνουν εντολή στον παίκτη να πηγαίνει ο ίδιος για να φέρει την μπάλα. Αντί για αυτό , που δεν είναι ούτε κανονικό ,ούτε σοβαρό, καλούνται οι Διαιτητές να απευθύνουν μία παρατήρηση - προειδοποίηση (κίτρινη κάρτα) στον παραβάτη παίκτη για αντιαθλητική συμπεριφορά και σε περίπτωση επανάληψης (υποτροπής) να τον αποβάλλουν από τον αγωνιστικό χώρο (κόκκινη κάρτα).

52. Όταν ο Διαιτητής παρατηρεί - προειδοποιεί έναν παίκτη (κίτρινη κάρτα) και ο παίκτης ζητάει αμέσως συγνώμη για την αντιαθλητική συμπεριφορά του, δεν επιτρέπεται στον Διαιτητή να μη γράψει (στις παρατηρήσεις του στο "φύλλο αγώνα - έκθεση") το γεγονός. Όλες οι κίτρινες κάρτες (και οι κόκκινες) πρέπει να γράφονται στο "φύλλο αγώνα -έκθεση".

53. Αν ένας παίκτης βρίσκεται μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή και χτυπήσει τον Διαιτητή, πρέπει να αποβληθεί (κόκκινη κάρτα) και να χορηγηθεί έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας από το σημείο της παράβασης , με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.

54. Παίκτης που αποβάλλεται από τον Διαιτητή (κόκκινη κάρτα) δεν επιτρέπεται να καθίσει στον "πάγκο των αναπληρωματικών" της ομάδας του (μέχρι τη λήξη του παιχνιδιού, ακόμη και αν αλλάξει στολή και έχει φορέσει τη συνηθισμένη "πολιτική" ενδυμασία του. Πρέπει να επιστρέψει στα αποδυτήρια.

ΑΡΘΡΟ 13. Ελεύθερα λακτίσματα (άμεσο και έμμεσο)
  1. Αν κατά την εκτέλεση ελεύθερου λακτίσματος , οποιοσδήποτε από τους παίκτες , χοροπηδά ή χειρονομεί κατά τρόπο προκλητικό , για να επηρεάσει τους αντίπαλους του , αυτό πρέπει να θεωρείται ως αντιαθλητική συμπεριφορά, για την οποία ο παραβάτης ή οι παραβάτες παίκτες πρέπει να παρατηρούνται - προειδοποιούνται (κίτρινη κάρτα).

  2. Αν ο Διαιτητής δεν υψώσει το βραχίονα του όταν χτυπιέται ένα έμμεσο λάκτισμα , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χτυπήθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό. Ο καταλογισμός ενός έμμεσου ελεύθερου λακτίσματος προέχει διότι η αρχική παράβαση, που συνεπάγεται τον καταλογισμό ενός έμμεσου ελεύθερου λακτίσματος , δεν ακυρώνεται από το λάθος (την παράλειψη) του Διαιτητή.

  3. Δεν επιτρέπεται ένα ελεύθερο λάκτισμα (έμμεσο ή άμεσο) να εκτελεσθεί με ανύψωση της μπάλας ταυτόχρονα με τα δύο πόδια.

  4. Αν ένας παίκτης θέλει να εκτελέσει γρήγορα ένα ελεύθερο λάκτισμα , ενώ ένας αντίπαλος του βρίσκεται σε μια απόσταση π.χ μόνο 4.50 μ. από τη μπάλα, ο Διαιτητής πρέπει να αφήσει να συνεχισθεί το παιχνίδι ακόμη και αν η μπάλα προσκρούσει τυχαία και σταματηθεί από τον αντίπαλο. Αν όμως ο αντίπαλος κάνει προσπάθεια να σταματήσει τη μπάλα πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) και το ελεύθερο λάκτισμα να επαναληφθεί.

  5. Όταν χτυπιέται ένα ελεύθερο λάκτισμα οι παίκτες της ομάδας υπέρ της οποίας χορηγείται επιτρέπεται να ακολουθήσουν τακτική προσποιήσεων για να προκαλέσουν σύγχυση στους αντίπαλους τους και βέβαια αν οι αντίπαλοι πλησιάσουν τη μπάλα σε απόσταση μικρότερη από 9,15 μ. πριν "να μπει στο παιχνίδι " (να "παίζει"), πρέπει ο πρωταίτιος να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα).

  6. Αν οι αμυντικοί που σχηματίζουν το "τείχος" είναι τοποθετημένοι στην κανονική απόσταση των 9,15 μ. από τη μπάλα ,ο Διαιτητής δίνει το σήμα για να χτυπηθεί ένα ελεύθερο λάκτισμα και οι επιθετικοί παίκτες (τρεις τον αριθμό) ακολουθούν τακτική με σκοπό να διασπάσουν το "τείχος" (π.χ πολύ γρήγορα ο πρώτος τρέχει πάνω από τη μπάλα χωρίς να την αγγίσει , ο δεύτερος , αμέσως μετά κάνει ακριβώς το ίδιο αλλά παρασύρει ένα ή δύο αμυντικούς από το "τείχος' να μετακινηθούν προς τη μπάλα , οπότε ο τρίτος επιθετικός κλωτσάει τη μπάλα που προσκρούει σε έναν αμυντικό από αυτούς που μετακινήθηκαν και δεν βρίσκεται στην κανονική απόσταση ) ο Διαιτητής πρέπει να αποφασίσει την επανάληψη του ελεύθερου λακτίσματος ,αν η μπάλα προσκρούσει σε έναν από τους αμυντικούς που μετακινήθηκαν και δεν βρισκόταν στην κανονική απόσταση από τη μπάλα μέχρι να "παίζει', ή να εφαρμόσει τον κανόνα του "πλεονεκτήματος" αν αυτό ευνοεί την επιτιθέμενη ομάδα. Ο παραβάτης αμυντικός πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα).

  7. Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο συνιστά στους Διαιτητές να είναι περισσότερο αυστηροί όταν έχουν να αντιμετωπίσουν "τακτικές" (προσχήματα) που αποσκοπούν σε "καθυστερήσεις" του παιχνιδιού (χάσιμο χρόνου) ,σε περιπτώσεις καταλογισμού ελεύθερου λακτίσματος. Ειδικότερα :

α) Ο Διαιτητής πρέπει να αντιδρά αυστηρά όταν η μπάλα λακτίζεται μακριά ή μεταφέρεται (από παίκτη) με τα χέρια , μακριά από το σημείο της παράβασης , αφού καταλογίσει ένα ελεύθερο λάκτισμα. Ο παραβάτης παίκτης πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί από το Διαιτητή και να του δείξει κίτρινη κάρτα.

β) Ο Διαιτητής πρέπει να παρατηρεί - προειδοποιεί και να δείχνει κίτρινη κάρτα σε κάθε παίκτη (ή παίκτες) που παραβιάζει την απόσταση των 9,15 μ. στο "τείχος των αμυνομένων".

γ) Ένας παίκτης που στέκεται μπροστά στη μπάλα όταν έχει χορηγηθεί ένα ελεύθερο λάκτισμα σε βάρος της ομάδας του , με σκοπό να κάνει "καθυστέρηση" (να χαθεί χρόνος) για να μπορέσει π.χ. η ομάδα του να οργανώσει "αμυντικό τείχος" κ.λ.π πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί από το Διαιτητή και να του δείξει κίτρινη κάρτα.

  1. Αν κατά την εκτέλεση άμεσου ελεύθερου λακτίσματος οι παίκτες που σχηματίζουν το "τείχος άμυνας" στα 9,15 μ. μετά το σήμα του Διαιτητή αλλά πριν να μπει η μπάλα στο παιχνίδι("να παίζει") , σπεύδουν προς τα εμπρός και πλησιάζουν τη μπάλα σε απόσταση μικρότερη από 9,15 μέτρα και η μπάλα μετά το λάκτισμα καταλήγει στα δίχτυα, το γκολ είναι κανονικό. Αν δεν σημειωθεί γκολ , αλλά η μπάλα αποκρουσθεί ή καταλήξει άουτ κ.λ.π πρέπει να επαναληφθεί και οι παραβάτες παίκτες του "τείχους", τουλάχιστον ο πρωταίτιος (ο πρώτος) να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) και σε περίπτωση επανάληψης να αποβληθεί (κόκκινη κάρτα).

  2. Αν υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που αναφέρονται στην πιο πάνω απόφαση 8, οι παίκτες που σχηματίζουν το "τείχος άμυνας" σπεύδουν προς τα εμπρός με σκοπό να βρεθεί σε θέση οφ-σάιντ επιτιθέμενος παίκτης , το λάκτισμα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα (γκολ , άουτ κλπ) , πρέπει να επαναληφθεί και οι παραβάτες παίκτες του "τείχους" τουλάχιστον ο πρωταίτιος (ο πρώτος) να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) και σε περίπτωση επανάληψης να αποβληθεί (κόκκινη κάρτα).

ΑΡΘΡΟ 14. Το επανορθωτικό λάκτισμα (πέναλτι)
  1. Αν, αφού ο Διαιτητής δώσει το σήμα για να χτυπηθεί πέναλτι και πριν μπει η μπάλα στο παιχνίδι ( "να παίζει" ) ο τερματοφύλακας δεν είναι στην κανονική του θέση και ένας συμπαίκτης αυτού που χτυπάει το πέναλτι, μπει μέσα στην επανορθωτική περιοχή ή πλησιάσει τη μπάλα σε απόσταση μικρότερη από 9,15 μέτρα, το πέναλτι, αν έχει χτυπηθεί, πρέπει να επαναληφθεί (ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα - αφού παραβάτες είναι και ο τερματοφύλακας και ο συμπαίκτης αυτού που χτυπάει το πέναλτι). Ο συμπαίκτης αυτού που χτυπάει το πέναλτι πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα), μόνον εφόσον πλησιάσει τη μπάλα σε απόσταση μικρότερη από 9,15 μέτρα πριν "να παίζει".

  2. Όταν παρατείνεται η διάρκεια του αγώνα, είτε στο α' ημίχρονο, είτε στη λήξη του, για να χτυπηθεί ή να ξαναχτυπηθεί (κανονικά) πέναλτι, η παράταση πρέπει να διαρκεί μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το χτύπημα του πέναλτι, δηλαδή μέχρι ν' αποφασίσει ο Διαιτητής αν σημειώθηκε γκολ ή όχι και το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει αμέσως μόλις ο Διαιτητής πάρει την απόφαση του.
    Στην πιο πάνω περίπτωση (χτύπημα πέναλτι σε παράταση του ημιχρόνου ή του αγώνα), αφού ο παίκτης χτυπήσει το πέναλτι και η μπάλα μπει στο παιχνίδι ( "να παίζει" ), κανείς άλλος παίκτης, εκτός από τον αντίπαλο τερματοφύλακα, δεν επιτρέπεται να αγγίσει τη μπάλα μέχρι να ολοκληρωθεί το χτύπημα του πέναλτι.

  3. Αν ένας (αμυνόμενος) παίκτης, βρίσκεται μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή και χτυπήσει αντίπαλό του, ενώ η μπάλα παίζεται μέσα στην αντίπαλη επανορθωτική περιοχή, ο Διαιτητής πρέπει να καταλογίσει πέναλτι και, ανάλογα με την περίπτωση, να δείξει, αν πρέπει, κίτρινη ή κόκκινη κάρτα. (Η παράβαση καταλογίζεται ανεξάρτητα από τη θέση όπου παίζεται η μπάλα - άρθρο 12 παρ.2) (ΕΑ 14-5).

  4. Παίκτης που πρόκειται να χτυπήσει πέναλτι, δεν επιτρέπεται να τοποθετήσει τη μπάλα σε άλλο σημείο εκτός από το "σημείο του πέναλτι", έστω και αν υπάρχουν εκεί συγκεντρωμένα νερά.(ΕΑ 14-6).

  5. Αν ένας παίκτης με πρόθεση βγαίνει έξω από τις κύριες γραμμές του αγωνιστικού χώρου, τη στιγμή που χτυπιέται ένα πέναλτι, ο Διαιτητής πρέπει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει τον παραβάτη παίκτη (κίτρινη κάρτα) και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης να τον αποβάλει (κόκκινη κάρτα).(ΕΑ 14-1).

  6. Ο παίκτης που χτυπάει πέναλτι, επιτρέπεται να προωθήσει την μπάλα προς τα εμπρός, έτσι ώστε ένας συμπαίκτης του να τρέξει προς αυτή, να σουτάρει και να πετύχει γκολ, μόνο με τις πιο κάτω προϋποθέσεις :
    α)Όλοι οι παίκτες, με εξαίρεση τον παίκτη που χτυπάει το πέναλτι και τον αντίπαλο τερματοφύλακα, βρίσκονται έξω από την επανορθωτική περιοχή "πίσω" από το σημείο του πέναλτι και σε απόσταση το λιγότερο 9,15 μέτρων από την μπάλα τη στιγμή που χτυπιέται το πέναλτι.
    β)Το πέναλτι χτυπιέται στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού (όχι όταν παρατείνεται το α' ή β' ημίχρονο για να χτυπηθεί - άρθρο 7 παρ.4) και έχουν τηρηθεί όλες οι διατάξεις του Κανονισμού (ΕΑ 14-4).

  7. Αν ο παίκτης που χτυπάει πέναλτι, πασάρει την μπάλα προς τα πίσω σε συμπαίκτη του που σουτάρει και σημειώνει γκολ, το γκολ πρέπει να ακυρωθεί και το πέναλτι να επαναληφθεί, αφού παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) ο παίκτης που χτυπάει το πέναλτι. Το πέναλτι πρέπει να χτυπιέται προς τα εμπρός (ΕΑ 14-3).

  8. Αν ο παίκτης που έχει ορισθεί χτυπήσει το πέναλτι πριν δώσει σήμα ο Διαιτητής, το πέναλτι πρέπει να επαναληφθεί (ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα). Ο παίκτης δεν πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) παρά μόνον αν χτυπήσει πάλι το πέναλτι, χωρίς να περιμένει το σήμα του Διαιτητή.(Παράβαση του κανονισμού με επιμονή) (ΕΑ 14-16).

  9. Αν ο παίκτης που χτυπάει το πέναλτι μετά το σήμα του Διαιτητή κάνει προσποιήσεις (για να παραπλανήσει και να επηρεάσει τον τερματοφύλακα π.χ. με αντικανονικό τέχνασμα "τρικ" διακόπτει την προσπάθεια του λακτίσματος για να παρασύρει τον τερματοφύλακα να κινηθεί προς τη μία κατεύθυνση, οπότε εκείνος λακτίζει την μπάλα προς την άλλη), ο Διαιτητής πρέπει ν'αφήσει το παιχνίδι να συνεχιστεί και εφόσον θεωρεί την ενέργεια του παίκτη αντιαθλητική συμπεριφορά, πρέπει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) τον παίκτη και το πέναλτι, αν έχει χτυπηθεί, πρέπει να επαναληφθεί εφόσον σημειώθηκε γκολ (ΕΑ 14-14).

  10. Αν σε χτύπημα πέναλτι, η μπάλα προσκρούσει σε ένα κάθετο ή στο οριζόντιο δοκάρι και σπάσει :

α) Ο Διαιτητής πρέπει να αντικαταστήσει την μπάλα και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με "ελεύθερο Διαιτητή" στο σημείο όπου έγινε αντικανονική η μπάλα, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.

β) Αν το πέναλτι χτυπιέται μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας του α' ή β' ημιχρόνου (άρθρο 7 παρ.4) το παιχνίδι λήγει (ΕΑ 14-7)

  1. Αν ένα πέναλτι επαναλαμβάνεται επειδή ο τερματοφύλακας δεν βρίσκονταν στην κανονική του θέση, δεν είναι υποχρεωτικό να χτυπηθεί πάλι το πέναλτι από τον ίδιο παίκτη. Οποιοσδήποτε άλλος παίκτης επιτρέπεται να χτυπήσει το πέναλτι (ΕΑ 14-2)

  2. Όταν χτυπιέται ένα πέναλτι και ο τερματοφύλακας, πριν χτυπηθεί η μπάλα, προωθείται πέρα από τη γραμμή του τέρματος προς τη μπάλα και την μπλοκάρει, ο Διαιτητής πρέπει να επαναλάβει το πέναλτι, όχι όμως και να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) τον τερματοφύλακα, όπως θα έκανε σε οποιοδήποτε άλλο αμυνόμενο παίκτη αν πλησίαζε τη μπάλα σε απόσταση μικρότερη από 9,15 μέτρα. Ο τερματοφύλακας πρέπει να παρατηρείται - προειδοποιείται (κίτρινη κάρτα) για τέτοια παράβαση, μόνον όταν με επιμονή παραβαίνει τον κανονισμό (ΕΑ 14-12).

  3. Όταν πρόκειται να χτυπηθεί πέναλτι και αφού δώσει το σήμα ο Διαιτητής ένας συμπαίκτης αυτού που πρόκειται να το χτυπήσει, ξαφνικά σπεύδει μπροστά και το χτυπάει, ο Διαιτητής πρέπει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) τον παραβάτη παίκτη για την αντιαθλητική συμπεριφορά του και να επαναλάβει το πέναλτι, ακόμη και στις πιο κάτω τρεις περιπτώσεις που μπορεί να συμβούν :

α) Αν η μπάλα βγει άουτ.

β) Αν η μπάλα αποκρουσθεί από τον τερματοφύλακα και καταλήξει κόρνερ.

γ) Αν η μπάλα αποκρουσθεί από τον τερματοφύλακα, ξαναγυρίσει στον αγωνιστικό χώρο και ο (παραβάτης) παίκτης που χτύπησε το πέναλτι σημειώσει γκολ.(ΕΑ 14-17)

  1. Όταν συμπαίκτης αυτού που χτυπάει το πέναλτι πλησιάσει τη μπάλα σε απόσταση μικρότερη από 9,15 μέτρα πριν μπει στο παιχνίδι (και "παίζει") και η μπάλα αποκρουσθεί από τον τερματοφύλακα και περάσει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι (κόρνερ) ο Διαιτητής πρέπει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) τον παραβάτη παίκτη και να χορηγήσει κόρνερ (ΕΑ 14-13)

  2. Σε περίπτωση που, μετά το σήμα του Διαιτητή αλλά πριν χτυπηθεί το πέναλτι, ένας συμπαίκτης αυτού που χτυπάει το πέναλτι πλησιάσει τη μπάλα σε απόσταση μικρότερη από 9,15 μέτρα και ο Διαιτητής δει την παράβαση, αλλά αφήσει να χτυπηθεί το πέναλτι και η μπάλα αποκρουσθεί από τον τερματοφύλακα ή προσκρούσει στο οριζόντιο ή κάθετο δοκάρι και επιστρέψει στον παίκτη που είχε πλησιάσει τη μπάλα σε απόσταση μικρότερη από 9,15 μέτρα πριν "να παίζει", ο οποίος και σημειώνει γκολ, ο Διαιτητής πρέπει να ακυρώσει το γκολ, να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) τον παραβάτη παίκτη για την αντιαθλητική συμπεριφορά του και να ξαναρχίσει του παιχνίδι με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα (σε βάρος της ομάδας του παραβάτη παίκτη), (ΕΑ 14-18).

  3. Αν καταλογίζεται ένα πέναλτι στην παράταση του ημιχρόνου ή του αγώνα λόγω "καθυστερήσεων", ο Διαιτητής δεν είναι υποχρεωμένος ν' ανακοινώσει ότι ο κανονικός χρόνος έχει συμπληρωθεί, έχει όμως την ευχέρεια να ενημερώσει σχετικά τους αρχηγούς των ομάδων.(ΕΑ 14-15).

  4. Όταν παρατείνεται η διάρκεια του αγώνα, είτε στο α' ημίχρονο, είτε στη λήξη του, για να χτυπηθεί ένα πέναλτι, επιτρέπεται ν' αντικατασταθεί ο τερματοφύλακας από έναν άλλο τακτικό παίκτη που συμμετέχει στην ομάδα, ή από έναν αναπληρωματικό παίκτη, υπό τον όρο ότι δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των κανονικών αντικαταστάσεων παικτών που δικαιούται να κάνει μια ομάδα (δεύτερη περίπτωση).(ΕΑ 14-10).

  5. Ο παίκτης που χτυπάει το πέναλτι πρέπει να παραμένει μέσα στην επανορθωτική περιοχή ή στο τόξο μέχρι να δοθεί από τον Διαιτητή σήμα για να χτυπηθεί. Μετά το σήμα, επιτρέπεται να βγει από το τόξο για να πάρει μεγαλύτερη φόρα, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να αξιώσει από τους αντίπαλους παίκτες να του ανοίξουν δίοδο για να περάσει.

  6. Αν ο Διαιτητής, αφού δώσει το σήμα για να χτυπηθεί ένα πέναλτι, σφυρίξει (δηλαδή διακόψει το παιχνίδι) πριν να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, το χτύπημα του πέναλτι πρέπει να επαναληφθεί σε κάθε περίπτωση (ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα).

  7. Αν, κατά το χτύπημα πέναλτι, ο τερματοφύλακας δεν βρίσκεται στην κανονική του θέση και η μπάλα βγει άουτ, κατά την επανάληψη του πέναλτι επιτρέπεται να αντικατασταθεί και ο τερματοφύλακας και ο παίκτης που θα το χτυπήσει, αφού ενημερωθεί ο Διαιτητής.

  8. Όταν χτυπιέται πέναλτι μετά την κανονική διάρκεια του α' ημιχρόνου ή του αγώνα, εάν δεν χτυπηθεί σύμφωνα με τον κανονισμό, το ημίχρονο ή ο αγώνας (β' ημίχρονο) πρέπει να παρατείνεται, μέχρι να καταστεί δυνατή η κανονική εκτέλεση του πέναλτι.

  9. Αν κατά την εκτέλεση πέναλτι, μετά το σήμα του Διαιτητή, ένας αμυνόμενος παίκτης ρίξει μια πέτρα προς την μπάλα, η οποία και μετακινείται κατά 10-15 εκατοστόμετρα, αλλά ο παίκτης λακτίζει την μπάλα και σημειώνει γκολ, ο Διαιτητής πρέπει να κατακυρώσει το γκολ.(Ο κανονισμός καθορίζει ότι για κάθε παράβαση από την αμυνόμενη ομάδα, το πέναλτι επαναλαμβάνεται αν δεν σημειωθεί γκολ.)

  10. Αν, κατά το χτύπημα πέναλτι, μετά την κανονική διάρκεια του α' ημιχρόνου ή και του αγώνα (β' ημιχρόνου), μετά το σήμα του Διαιτητή, αλλά πριν λακτισθεί η μπάλα, ο τερματοφύλακας δεν στέκεται στη θέση που καθορίζει ο κανονισμός (π.χ. έχει κάνει ένα βήμα μπροστά) και το πέναλτι χτυπιέται αλλά δεν σημειώνεται γκολ, ο Διαιτητής πρέπει ν' αποφασίσει την επανάληψη του πέναλτι, ανεξάρτητα από το αν έχουν συμβεί οι πιο κάτω περιπτώσεις μετά το χτύπημα του πέναλτι :

α) Αουτ απευθείας.

β) Αουτ, ύστερα από πρόσκρουση στα δοκάρια.

γ) Πρόσκρουση στα δοκάρια και επιστροφή στον παίκτη που το χτύπησε, ο οποίος σημειώνει γκολ. (Εδώ υπάρχει και η περίπτωση διπλού παιξίματος).

δ) Πρόσκρουση στα δοκάρια και επιστροφή σε άλλο παίκτη, που σημειώνει γκολ.

ε) Απόκρουση από τον τερματοφύλακα σε κόρνερ.

στ) Απόκρουση από τον τερματοφύλακα και επιστροφή στον παίκτη που το χτύπησε, ο οποίος σημειώνει γκολ.

ζ) Απόκρουση από τον τερματοφύλακα και επιστροφή σε άλλον παίκτη που σημειώνει γκολ.
Ο Διαιτητής πρέπει να λάβει υπόψη την παράβαση του τερματοφύλακα που έγινε πριν να λακτισθεί η μπάλα και το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε γκολ και οφείλει να αποφασίσει την επανάληψη του πέναλτι.



ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

(Αν εισήλθατε σε αυτή τη σελίδα από ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ή από άλλη εξωτερική σύνδεση, πατήστε ΕΔΩ για να σας προσφέρουμε ολοκληρωμένα τις υπηρεσίες μας. Ευχαριστούμε)

www.fa3.gr

Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα
0000000000000

Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος Καθηγητής Φ.Α. 11ου Γ. Περιστερίου
 (M.Sc. in USA, Υποψ. Διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ Αθήνας)
All Rights Reserved. Copyright © 2004-2005
Αποποίηση Ευθύνης
0000000000000


1

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
(Κανονισμοί Ποδοσφαίρου)

Κ.Α.Π.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
2008

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ
(Αρθρα 1-3)
(Αρθρα 4-8)
(Αρθρα 9-13)
(Αρθρα 14-17)
(4ος Διαιτητής)

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ FIFA
(Στους Κανονισμούς Παιδιάς)
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
(Οι πρόσφατοι του 2005)
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Δικαίω΅α άσκησης του επαγγέλ΅ατος, Ιδιωτικό συ΅φωνητικό πρόσληψης προπονητή, Κατηγορίες προπονητών, Εκπαιδευτές ποδοσφαίρου, Ετήσια σε΅ινάρια, Επιτροπές Επίλυσης Οικονο΅ικών Διαφορών, Ανάκληση άδειας άσκησης επαγγέλ΅ατος, κ.α.

  ΓΗΠΕΔΑ

Κριτήρια καταλληλότητας γηπέδων 5 & 6 αστέρων, ΟΑΚΑ, Καραϊσκάκη
ΟΡΟΛΟΓΙΑ
Λεξικό Ορων Ποδοσφαίρου (650 λέξεις) στα Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά